Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό”

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό”
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, για το άσυλο αλλά και για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ως μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, χαρακτήρισε το θέμα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ 25, του Γιάννη Βαρουφάκη, με θέμα: “Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων”. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι:  “Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύροι”, συμπληρώνοντας ότι: “Το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα.Η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε πολιτική υποκρισίας, με απουσία προστασίας των συνόρων. Ας πάψουν να είναι τιμητές. Η πολιτική αυτή θα αλλάξει με συγκεκριμένες δράσεις”.

Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Αλλάζει ο τρόπος παροχής ασύλου. “Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές”, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: “Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών.Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι”.

Ενισχύεται η θωράκιση της χώρας με αυξημένα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα και αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού στη θάλασσα. Πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Εμείς, θα διεθνοποιήσουμε το θέμα, το οποίο απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένώση, θέτοντάς το στη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό τόνισε ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι και η ‘Αγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης. Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments