Πολιτική

Μεταναστευτικό: Πιέσεις στην Τουρκία – “Τρέχει” η προσπάθεια για αποσυμφόρηση στα νησία

Μεταναστευτικό: Πιέσεις στην Τουρκία – “Τρέχει” η προσπάθεια για αποσυμφόρηση στα νησία
Μεταναστευτικό: Ο Γιώργος Κουμουτσάκος πίεσε την Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών. Το υπουργείο Εσωτερικών θα στηρίξει Δήμους και Περιφέρειες που θα σηκώσουν το βάρος της υποδοχής των μεταναστών από τα νησιά. Από την άλλη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά χώρους για να εγκαταστήσει πρόσφυγες.

Μεταναστευτικό: Οι αυξημένες ροές προσφύγων/μεταναστών από την Τουρκία, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά έχει πλέον εξελιχθεί σ’ έναν αρκετά μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, αλλά και μια μεγάλη πρόκληση για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται να αντεπεξέλθει. Μέχρι στιγμής, η μια σύσκεψη διαδέχεται την άλλη, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Χθες (3/10), πραγματοποιήθηκε νέα, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η αποσυμφόρηση των νησιών και η οργάνωση των χώρων υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την ίδια ώρα, ολοκληρωνόταν στην Άγκυρα η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου. Εκεί συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υφυπουργό Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιαβούζ Κιράν, μετά από πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς. Οι συνομιλίες εστιάστηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση. Κυρίως στη μη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

«Σε αυτήν, την πρώτη επικοινωνία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ’ επιτάσεως τη θέση της, ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Μεταναστευτικό: Την Κυριακή (6/10), έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών

Η Τουρκία, όμως, παραμένει ανήμπορη στο να περιορίσει τις ογκώδεις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες πλημμυρίζουν τα νησιά του Αιγαίου. Οι αριθμοί είναι τόσο ενδεικτικοί όσο και αμείλικτοι. Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τις 12 το μεσημέρι χθες Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν μόνο στη Λέσβο. Σε λίγα 24ωρα, συγκεκριμένα την Κυριακή (6/10), έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μέσω Πειραιά θα μεταφερθούν σε δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ωστόσο, αν δεν αλλάξει κάτι, θα προστεθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός ατόμων στα ήδη ασφυκτικά γεμάτα κέντρα των ελληνικών νησιών. Όπως ακριβώς συνέβη και τους προηγούμενους μήνες. Αν και 4.000 άτομα μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι καταυλισμοί εκεί παραμένουν υπερπλήρεις σε επίπεδα ρεκόρ. Η διάχυση των χιλιάδων αυτών προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο έχει προκαλέσει άλλου τύπου εντάσεις.

Από τη μία, οι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας είναι ήδη περισσότερο από γεμάτες. Από την άλλη, οι νέες που ετοιμάζονται έχουν προκαλέσει αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες. Διχασμένοι φαίνονται να είναι και οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που κλήθηκαν να φιλοξενήσουν μετανάστες στα ακίνητά τους. Αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που έχουν ήδη δεχτεί τηλεφωνήματα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για το εάν είναι πρόθυμοι να δεχτούν μετανάστες και πρόσφυγες στις ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων αποτελεί μία ευκαιρία. Ειδικά για περιοχές που τα τελευταία χρόνια είδαν την τουριστική κίνηση να μειώνεται δραματικά. Άλλοι αντιδρούν, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της περιουσίας και της περιοχής τους. Υπάρχουν και εκείνοι που εμφανίζονται πιο δεκτικοί σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

Μεταναστευτικό: Επιστρατεύονται και νοσοκομεία για τη στέγαση προσφύγων

Κατά τα άλλα, για να στεγάσουν πρόσφυγες και μετανάστες επιστρατεύονται ακόμα και νοσοκομεία της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η χθεσινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση με θέμα «Παραχώρηση χρήσης, υπό μορφή χρησιδανείου, του κτιριακού συγκροτήματος της πτέρυγας Μπόμπολα του Γ. Ν. Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ, επί της Λ. Πηγής 6 Μελίσσια, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Σύμφωνα με την απόφαση, το κτίριο παραχωρείται μέχρι τις 31-12-2024 και «η χρήση του κτιρίου προορίζεται για εγκατάσταση ανήλικων μεταναστών και προσφύγων».

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να χορηγήσει ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες λειτούργησε σαν κίνητρο για πολλούς παράτυπους μετανάστες να ζητήσουν δωρεάν νοσηλεία. Το πρόβλημα εντόπισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και το ανέφεραν στη νέα πολιτική ηγεσία λίγο μετά τις εκλογές. Ο νέος υπουργός Εργασίας ζήτησε την αυστηροποίηση του καθεστώτος χορήγησης ΑΜΚΑ σε μετανάστες και την αντικατάσταση του πλαισίου που ίσχυε και το οποίο «προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Παράλληλα, και εν μέσω της έντασης η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό στην Ανατολική Μεσόγείο, με σκοπό να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφετηρία θα είναι το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε πως πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των κρατών-μελών πρώτης γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν 4.879 αφίξεις μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ μόλις 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της Δυτικής Μεσογείου και 1.369 μέσω της οδού της κεντρικής Μεσογείου. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments