Οικονομία

Dialectica: Η startup που προσλαμβάνει συνέχεια 25αρηδες

Dialectica: Η startup που προσλαμβάνει συνέχεια 25αρηδες
Η ελληνική συμβουλευτική των μεγαλύτερων ξένων θεσμικών επιχειρήσεων, με γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο , προσλαμβάνει δέκα πτυχιούχους κάθε μήνα. Εκτός από υψηλούς μισθούς, προσφέρει από μαθήματα mini-MBA, ταξίδια, μπόνους μέχρι και μαθήματα γιόγκα. Και όλα αυτά, από μία ταράτσα στο Θησείο.

Ο Γιώργος Τσαρούχας ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσιγκτον. Έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα δημοσίων υποθέσεων και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς χάραξης πολιτικής τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Kατέχει μεταπτυχιακά πτυχία από τον Johns Hopkins και στο Χάρβαρντ, όπου σπούδασε χρηματοδότηση, διεθνείς σχέσεις, διοίκηση και μακροοικονομία .

Η ιδέα γεννιέται στο Χάρβαρντ, παίρνει σάρκα – οστά στην Αθήνα και σε μόλις τέσσερα χρόνια μία μικρή ελληνική startup γίνεται ένας διεθνής όμιλος. Ξεπερνώντας την κρίση και το “σημαδεμένο” 2015, έτος δύσκολο για το επιχειρείν με την επιβολή των capital controls, η Dialectica από εταιρεία τεσσάρων ατόμων απασχολεί πλέον 140 εργαζόμενους. Με γραφεία στην Αθήνα, το Λονδίνο και σύντομα στις ΗΠΑ, εκτός από υψηλούς μισθούς, προσφέρει στους υπαλλήλους ένα πακέτο παροχών που μοιάζει ανέκδοτο για τα ελληνικά δεδομένα: από μαθήματα mini-MBA, ταξίδια, μπόνους μέχρι και μαθήματα γιόγκα.

Ξεκινώντας την πορεία της, εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων, η μεγέθυνση της, από το 2015, δείχνει πως ξέρει να συμβουλεύει επαρκώς διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, καθιστώντας την Dialectica μεταξύ των σημαντικότερων συμβούλων εταιρειών. Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία είναι ο επικεφαλής της Dialectica Γιώργος Τσαρούχας. Παρά την αβεβαιότητα του 2015, έκανε την “παρανοϊκή” σκέψη να μεταφέρει τα γραφεία στην Αθήνα, αν και το 100% του πελατολογίου προέρχεται από το εξωτερικό και αφορά κυρίως θεσμικούς επενδυτές, πολυεθνικές, private equity funds και συμβουλευτικές εταιρείες.

Κόντρα σε όλα τα εμπόδια, ο 40χρονος επιχειρηματίας δηλώνει φανατικός του “μένουμε Ελλάδα” και υπέρμαχος να σταματήσει το brain drain, τονίζοντας πως “πρέπει να δημιουργήσουμε δουλειές για τους νέους”. Η Dialectica μπορεί και συνεισφέρει σε αυτό, καθότι, προκειμένου να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της, προσλαμβάνει κάθε μήνα περίπου 10 νέους πτυχιούχους, που προέρχονται, σε συντριπτική πλειοψηφία, από ελληνικά ΑΕΙ.

Ο Γιώργος, μιλώντας στο pagenews.gr, δηλώνει πως “αν με ρωτούσαν τι θα έπρεπε να κάνουμε για να φέρουμε τα παιδιά μας πίσω θα έλεγα δώστε κίνητρα. Δώστε κίνητρα και χώρο να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, το ταλέντο, τη φαντασία τους” και υπογραμμίζει πως “αυτή είναι ακριβώς η φιλοσοφία της Dialectica. Να δίνουμε κίνητρα και να επιβραβεύουμε τους ανθρώπους μας ώστε να νιώθουν και οι ίδιοι κομμάτι της εταιρείας”.

«Πολλοί από τους εργαζομένους μας αμφιταλαντεύονταν αν μετά τις σπουδές τους, θα συνέχιζαν την επαγγελματική τους πορεία στο εξωτερικό. Είμαι ευτυχής που μπορούμε και βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι στην εθνική προσπάθεια να μπει ένα τέλος στο brain drain, που τόσο ταλαιπωρεί τη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Τσαρούχας και συνεχίζει: «Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς, ταλαντούχους νέους που μπορούν να διαπρέψουν σε οποιοδήποτε επαγγελματικά τομέα αλλά και ελληνικά ΑΕΙ, όπως το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς ή το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο».

Αέρας …. γιόγκα στο Θησείο

Το κτίριο της εταιρείας είναι στο τέρμα της οδού Ερμού, με θέα από τον Λυκαβηττό έως την Ακρόπολη, τη Ρωμαϊκή Αγορά μέχρι το Γκάζι. Στους ορόφους βλέπεις νέους ανθρώπους, δημιουργούν σε ένα laptop ή σε μία οθόνη υπολογιστή. Υπάρχει, όμως, και ένα τραπέζι πινγκ πονγκ. Γιατί; Για το απαραίτητο διάλειμμα των εργαζομένων, ενώ η ταράτσα είναι γεμάτη τραπεζάκια και ομπρέλες. Η Dialectica επενδύει, όπως αναφέρει ο κ. Τσαρουχάς, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και για αυτό το λόγο προσφέρει στους υπαλλήλους της ένα αρκετά καλό πακέτο παροχών: από μαθήματα mini-MBA, ταξίδια, μέχρι μπόνους και μαθήματα γιόγκα.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι νέοι, απόφοιτοι του Πολυτεχνείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με υψηλές ικανότητες στους υπολογιστές και γνώστες ξένων γλωσσών. Οι μισθοί είναι περίπου 20% πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς, ενώ μαζί με τα μπόνους ένας νέος 25 ετών παίρνει περίπου 1.500 ευρώ τον μήνα. Υπάρχουν, επίσης, και άλλες παροχές: Μαθήματα γιόγκα και γυμναστικής, πληρωμένα δείπνα σε ομάδες εργαζομένων ώστε να έρθουν πιο κοντά, αθλητικές διοργανώσεις, ταξίδια, ακόμα και μίνι MBA μέσω σεμιναρίων και μαθημάτων με γνωστούς καθηγητές.

Πως ξεκίνησε και γιατί η επιτυχία

Η Dialectica έχει ως επί των πλείστων ξένους πελάτες, δουλεύει καθημερινά περί τα 100 projects, ενώ τα ελληνικά είναι μόνο δύο – τρία τον χρόνο. Το όνομα της είναι η διαλεκτική, δηλαδή ότι μέσα από τη συζήτηση και τη σύνθεση πολλών απόψεων βγαίνει η αλήθεια. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 200.000 στερλίνες, ποσό που βρήκαν οι δύο ιδρυτές από την προηγούμενη εργασία τους σε funds του εξωτερικού. Παρά το ότι η εταιρεία ξεκίνησε σε κρίσιμη οικονομικά στιγμή για τη χώρα, κ. Τσαρούχας ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα. Η ιδέα ήταν απλή, η εταιρεία δηλώθηκε στην Αγγλία, όπου εδρεύουν οι οικονομικές υπηρεσίες και το εμπορικό τμήμα που κλείνει τις δουλειές, ενώ στην Ελλάδα είναι η βάση για το εξειδικευμένο προσωπικό που τρέχει τη λειτουργία.

Ο ίδιος γνώριζε, από την αρχή, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία θα έχει ζήτηση και είχε καταλήξει στο επιχειρηματικό μοντέλο από τα χρόνια που ήταν φοιτητής. Μετά από κάποια χρόνια, άρχισε να ψάχνει κάποιον που έχει εμπειρία στη διαμόρφωση δικτύων. Κατέληξε στον Φρεντ, με τον οποίο τότε εργάζονταν σε ανταγωνιστικές εταιρείες επενδύσεων.

Οι δύο συνέταιροι ξεκίνησαν, λοιπόν, με τέσσερις ανθρώπους στο γραφείο της Αθήνας και δύο στο Λονδίνο, έναν λογιστή και έναν εμπορικό. Η αρχή πήγε καλά και οι προσπάθειες απέδωσαν, οι πελάτες άρχισαν να αυξάνονται και στη συνέχεια δημιουργήθηκε μια ισχυρή δυναμική με τριψήφια ετήσια απόδοση. Πλέον, έχει πελάτες που θεωρούνται σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Το ανθρώπινο κεφάλαιο ήταν το σημαντικότερο εκείνη την εποχή, λίγο πριν ξεκινήσει το νέο κύμα φυγής Ελλήνων στο εξωτερικό, ενω δεν υπήρχε ανταγωνισμός στον κλάδο. Ο κ. Τσαρούχας εκτίμησε τότε πως μία επιχείρηση προσανατολισμένη στην εξαγωγή υπηρεσιών θα είχε επιτυχία, ασχέτως τι συνέβαινε στην Ελλάδα. Εκτιμά ότι η κρίση πάντα δημιουργεί ευκαιρίες.

Τώρα, το 2019, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι οι ΗΠΑ, με τους δύο ιδρυτές να δρομολογούν να ανοίξουν το 2020 ένα γραφείο εκεί, με στόχο την κατάκτηση σημαντικού μεριδίου της αμερικανικής αγοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments