Οικονομία

Κωστής Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου

Κωστής Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου
Κωστής Χατζηδάκης: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε στο στρατηγικό συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και αποκάλυψε πως το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου, μαζί με τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ.

Κωστής Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου, μαζί με τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο στρατηγικό συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να πωληθεί και το 100% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο.

Σε ο,τι αφορά στα ΕΛΠΕ, είπε ότι προβλέπεται ο περιορισμός του μεριδίου του κράτους, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. «Διερευνούμε όλες τις επιλογές και θα καταλήξουμε σε εκείνο το οποίο θεωρούμε ότι επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του Έλληνα φορολογούμενου», επισήμανε.

Όσον αφορά τα διακρατικά έργα, ο υπουργός ξεκίνησε την αναφορά του με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), οι υπογραφές για τον οποίο θα μπουν αύριο στη Σόφια, και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δηλώνει αρωγός στην υλοποίηση του πλωτού σταθμού παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG FSRU) της Αλεξανδρούπολης καθώς και του EastMed.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει το έργο. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, επισήμανε πως έγινε ό,τι ήταν εφικτό για να διασφαλισθεί ένα ενιαίο πρότζεκτ.

«Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς οι προτάσεις που έγιναν προς την κατεύθυνση του ΑΔΜΗΕ δεν ήταν ώριμες και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να τις δεχθεί. Εκτός των άλλων, κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα έμενε στον αέρα η ηλεκτροδότηση της Κρήτης, γεγονός που καθιστά την ηλεκτρική της διασύνδεση έργο μεγάλης εθνικής σημασίας» είπε. Ωστόσο, συμπλήρωσε ο υπουργός, χθες ξεκαθάρισε στον κ. Λακκοτρύπη στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης, ότι για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης του έργου. «Είμαστε έτοιμοι από αύριο να ξεκινήσουμε εντατικές διαπραγματεύσεις για το έργο, και να εξασφαλίσουμε όλες τις προϋποθέσεις διαλειτουργικότητας» ανέφερε.

Κ. Χατζηδάκης: Πρέπει να ξαναδούμε τον ρόλο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Επτά προβλήματα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών (ΦΔΠΠ) απαρίθμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος σήμερα σε πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συμμετείχαν σε διαβούλευση-ημερίδα, στο ΥΠΕΝ. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε κατ΄ αρχάς πως, δεδομένου ότι το περιβάλλον βρίσκεται στην προσωπική ατζέντα του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για απολιγνιτοποίηση της χώρας από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, το υπουργείο είναι ανοικτό σε διάλογο, καθώς δεν θεωρεί ότι κατέχει την «εξ αποκαλύψεως αλήθεια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, απαρίθμησε τα σημαντικότερα επτά προβλήματα των ΦΔΠΠ, τα οποία -όπως τόνισε- δεν μπορούν να αγνοηθούν. Αυτά είναι:

  • Η παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα βιοποικιλότητας.
  • Υπάρχουν 36 Φορείς σε όλη τη χώρα. Πολλοί από τους Φορείς αυτούς, παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων που είναι στα διοικητικά συμβούλια, υπολειτουργούν και αρκετοί στην ουσία δεν λειτουργούν καθόλου και ουσιαστικά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.
  • Υπάρχουν Διοικητικά Συμβούλια που αδυνατούν να σχηματίσουν καν απαρτία.
  • Οι Φορείς διαθέτουν περιορισμένα μέσα και ασαφείς αρμοδιότητες.
  • Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα συντονισμού με το κεντρικό κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και ζητήματα στην εποπτεία.
  • Πολλοί Φορείς δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια και αδυνατούν να απορροφήσουν πόρους από το πρόγραμμα του υπουργείου, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, για να υλοποιήσουν τις απαραίτητες δράσεις για τις περιοχές ευθύνης τους.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα για τους Φορείς να εξασφαλίζουν έσοδα από κάποιες ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.

Ο υπουργός τόνισε πως υπάρχει θέληση για αναβάθμιση των Φορέων, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο διοικητικό μοντέλο και πως σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί ο ρόλος των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να εξετασθεί το θέμα μιας πιο ουσιαστικής χρηματοδότησης των Φορέων. Επιπλέον, όπως είπε, ότι θα πρέπει να μελετηθούν οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να προσαρμοσθούν στα ελληνικά δεδομένα. «Θέλω να ταυτιστώ με ένα συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο για το περιβάλλον. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, θέλω να ταυτιστώ με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικής και όχι θεωρητικής προστασίας του πλούτου της χώρας μας, που είναι οι περιοχές Natura, που είναι οι προστατευόμενες περιοχές» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Παρόντες στη διαβούλευση ήταν επίσης, οι γγ του ΥΠΕΝ, Κ. Αραβώσης και Ευθ. Μπακογιάννης, ενώ συμμετείχαν: ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης, εκπρόσωποι των υπόλοιπων περιφερειών, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πρόεδροι και συντονιστές των 36 ΦΔΠΠ, εκπρόσωποι των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, των 20 ΜΚΟ, που εμπλέκονται στους ΦΔΠΠ και επαγγελματικών φορέων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments