Άποψη

Και οι Κούρδοι σύμμαχοι των ΗΠΑ ήταν

Και οι Κούρδοι σύμμαχοι των ΗΠΑ ήταν
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο Pagenews.gr για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά και τα συμπεράσματα που βγαίνουν σχετικά με τη στάση των Αμερικανών, οι οποίοι "άδειασαν" τους Κούρδους.

Tην ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα τουρκικά στρατεύματα επιτίθενται και βομβαρδίζουν θέσεις του Κούρδων στην Συρία. Όπως είναι γνωστό, το κάνουν μετά το “πράσινο φως” που άναψε ο πρόεδρος Τραμπ στον κατά τα άλλα “απομονωμένο” Ερντογάν. Η επίθεση, όπως δείχνουν τα πράγματα, γίνεται και με την ανοχή της Ρωσίας που βρίσκεται σε συνεννόηση με το καθεστώς Άσαντ. Ας δούμε πως περιγράφει την κατάσταση με δηλώσεις του ο Σαχούζ Χασάν, ηγέτης των Κούρδων και συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD):

“Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον λαό μας. Όχι μόνο οι Κούρδοι αλλά και οι Άραβες και οι Ασσύριοι. Όλοι αναρωτιούνται. Εμείς ήμασταν μέρος του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Νικήσαμε τους τρομοκράτες. Κάναμε μεγάλο πόλεμο. Νικήσαμε και αυτή τη στιγμή παρόλο που δεν μας είχαν δώσει γραπτές εγγυήσεις ότι θα μας προστατεύουν αλλά πάντα έλεγαν ότι: Θα είμαστε εδώ και θα σας προστατεύουμε. Υπήρχαν προφορικές εγγυήσεις. Και αναρωτιέται ο λαός, γιατί να αφήσουν τώρα έναν άνθρωπο σαν τον Ερντογάν που σκέφτεται φασιστικά και θέλει να κάνει εθνοκάθαρση και γενοκτονία κατά των Κούρδων.

Εμείς συζητάμε και διάφορες μεθόδους για να αποφύγουμε ή να αντισταθούμε σε αυτή την εισβολή. Συζητάμε με το καθεστώς Άσαντ. Αλλά το βασικό για εμάς είναι ότι θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του λαού μας, τις δικές μας δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική εισβολή. Αυτό που γίνεται τώρα στη διεθνή κοινότητα δεν αρκεί. Δεν αρκεί δημοκρατικά κράτη να λένε στον Ερντογάν να μην το κάνει ή ότι “είναι επικίνδυνο”. Όχι. Ήρθε πια η ώρα ο κουρδικός λαός να επιβραβευτεί γι’ αυτό που πρόσφερε στην ανθρωπότητα. Έσωσε την ανθρωπότητα από τους τρομοκράτες και ο κόσμος οφείλει να ανταποδώσει και να σταματήσει τον Ερντογάν. Να του απαγορεύσουν να κάνει μια γενοκτονία κατά του κουρδικού” κατέληξε ο συμπρόεδρος του PYD.

Προφανώς δεν ήρθε η ώρα για την επιβράβευση των Κούρδων…

Οι Αμερικανοί, πρώτα επί προέδρου Ομπάμα και στη συνέχεια επί Τραμπ, τους χρησιμοποίησαν για την εξάρθρωση των τζιχαντιστών (ISIS). Τώρα που ήρθε η ώρα να επιβραβευτούν, στη ζυγαριά βαραίνουν τα συμφέροντα που συνδέουν την Δύση με μια περιφερειακή δύναμη όπως η Τουρκία. Έτσι, οι Κούρδοι είναι πολύ πιθανό να αφεθούν στην τύχη τους και να απειληθούν με εθνοκάθαρση και αφανισμό από τον Ερντογάν, που τους θεωρεί τρομοκράτες.

Μπορεί κανείς να τους θεωρήσει αφελείς που πίστεψαν σε προφορικές διαβεβαιώσεις, να τους καταλογίσει ευθύνες για τις επιλογές που έκαναν αλλά δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στον απειλούμενο αφανισμό τους. Βγαίνουν όμως και κάποια γενικότερα συμπεράσματα. Οι Αμερικανοί “αδειάζουν” μεγαλοπρεπώς και απροσχημάτιστα συμμάχους με τους οποίους πολέμησαν μαζί. Όχι μόνο τους αδειάζουν, αλλά τους στέλνουν σαν πρόβατα για να τους φάει ο λύκος. Το κάνουν γιατί σε αυτή τη φάση έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Όσοι πιστεύουν ότι θα ενεργήσουν διαφορετικά με την χώρα μας είναι τόσο αφελείς όσο και οι Κούρδοι που τους πίστεψαν κι ετοιμάζονται να πληρώσουν το τίμημα με τον αφανισμό τους…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments