Ελλάδα

Άνοιξε και λειτουργεί το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα – Το κόστος της καύσης

Άνοιξε και λειτουργεί το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα – Το κόστος της καύσης
Βρίσκεται περίπου 74χλμ μακριά από την Αθήνα, στη Ριτσώνα και η λειτουργία του ξεκινά 13 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου με τον οποίο επετράπη η λειτουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα.

Χρειάστηκε να περάσουν 13 ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση του νόμου που επέτρεπε τη λειτουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα για να ανοίξει τις πόρτες του το πρώτο στην περιοχή της Ριτσώνας.  «Ύστερα από 23 χρόνια προσπαθειών και χρονοβόρων διαδικασιών, σας παρουσιάζω το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα» είπε ο Αντώνης Λακιώτης κατά την παρουσίαση που έγινε στο κέντρο αποτέφρωσης.

Πρόκειται για μια σύγχρονη εγκατάσταση  και βρίσκεται στο δάσος της Ριτσώνας, σε έκταση 11 στρεμμάτων. Δεν υπάρχει διακριτική πινακίδα που να σε οδηγεί στην τεράστια εγκατάσταση. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 75 χιλιόμετρα, μία ώρα με το αυτοκίνητο και λίγα λεπτά μακριά από τη Χαλκίδα.

Η πρώτη αποτέφρωση έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Διαθέτει δύο θαλάμους καύσης και μπορεί να εξυπηρετήσει 10 καύσεις νεκρών την ημέρα. Υπάρχει υποδομή για τοποθέτηση άλλων δύο θαλάμων καύσης που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, εκτός από τους δύο κλιβάνους, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρο αναμονής για τους συγγενείς, σημείο πώλησης τεφροδόχων, αναψυκτήριο και τεράστιο πάρκινγκ.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Λακιώτη, το κόστος της επένδυσης ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ. Εφόσον υπάρχει προετοιμασία του νεκρού για καύση, τοποθετείται σε ειδικό φέρετρο από οικολογικό πεύκο χωρίς καμία χημική επεξεργασία. Εάν αρχικά η σωρός είναι τοποθετημένη σε επεξεργασμένο φέρετρο πολυτελείας, μεταφέρεται και πάλι στα φέρετρα από το οικολογικό πεύκο, ώστε να μην υπάρχουν χημικά υπολείμματα και η τέφρα να είναι καθαρή.

Η σωρός καίγεται στους 850 βαθμούς Κελσίου για 75 λεπτά. Ύστερα από δύο ώρες, η τέφρα παραδίδεται στους οικείους του νεκρού μέσα σε ειδική τεφροδόχο, πολλές από τις οποίες είναι πιστά αντίγραφα των αρχαίων τεφροδόχων. Το κόστος τους ξεκινάει από 20 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 400, ανάλογα με το μέγεθος και την κατασκευή.

Τα πιστοποιητικά και η ειδική ληξιαρχική πράξη καύσης

Ποια όμως είναι η διαδικασία για την αποτέφρωση νεκρού και ποια είναι τα βασικά έγγραφα που απαιτούνται; Σύμφωνα με τον Αντώνη Αλακιώτη τα πιστοποιητικά που χρειάζονται είναι τρία:

  • Α.Πιστοποιητικό θανάτου από τον γιατρό.
  • Β.Υπεύθυνη δήλωση του θανόντα όσο βρίσκονταν εν ζωή σχετικά με την επιθυμία του να αποτεφρωθεί.
  • Γ. Πιστοποιητικό ιατροδικαστή που να συμφωνεί με τη γνωμάτευση του γιατρού εάν υπάρχουν παθολογικά αίτια. Εάν πρόκειται για βίαιο θάνατο απαιτείται το πιστοποιητικό νεκροτομής.

Εφόσον υπάρχουν όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά, βγαίνει η ληξιαρχική πράξη θανάτου που κάνει αναφορά για καύση νεκρού και διαφέρει από τη ληξιαρχική πράξη για την ταφή.

Ο Αντώνης Αλακιώτης τόνισε πως κάθε καύση κοστίζει 600 ευρώ, όμως κανείς ιδιώτης δεν μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας. Θα πρέπει να απευθυνθεί σε γραφείο τελετών, που θα αναλάβει τα έξοδα καύσης και ό,τι άλλο παραγγείλουν οι συγγενείς γύρω από την τελετή, όπως τρισάγιο, μεταφορά και συντήρηση σορού.

Τόνισε, επίσης, πως η αποτέφρωση οστών από εκταφές ή από οστά που σήμερα βρίσκονται σε οστεοφυλάκια κοστίζει 250 ευρώ. Και πάλι η διαδικασία γίνεται μέσω των γραφείων τελετών.

Το αποτεφρωτήριο αναλαμβάνει επίσης να ρίξει την τέφρα του νεκρού στη θάλασσα με τη βοήθεια ειδικών ιπτάμενων μέσων ή όπου αλλού έχει ζητήσει ο ίδιος ή οι συγγενείς του. Σε άλλες περιπτώσεις, η εναπόθεση της τέφρας μπορεί να γίνει σε ειδικό χώρο στο Αποτεφρωτήριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments