Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση διστάζει να διεκδικήσει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία (vid)

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση διστάζει να διεκδικήσει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία (vid)
Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση διστάζει να ζητήσει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, ακολουθώντας πολιτική κατευνασμού. Τι είπε για μεταναστευτικό και προανακριτική σε Παπαγγελόπουλο.

Αλέξης Τσίπρας: Την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές του Ιουλίου έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας στο ξεκίνημα της πως: «σε ότι αφορά την καθημερινότητα όλων μας, δεν έγινε πιο γαλανή η ατμόσφαιρα. Προβλήματα πολλά υπάρχουν, και είμαι ανήσυχος σε ότι αφορά στις εξελίξεις στην περιοχή μας. Πρόκειται για μια τεταμένη κατάσταση, με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας ότι «έχουν περάσει τρεις μήνες και όσο είδατε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, άλλο τόσο είδαμε και εμείς. Η Ευρώπη πήρε μια απόφαση, αλλά η κυβέρνησης έπρεπε να επισπεύσει και να ζητήσει την εφαρμογή των κυρώσεων. Συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ερντογάν, ήρθε ο Πομπέο και δεν είδα τίποτα. Ακούσατε τη λέξη κυρώσεις να προφέρεται από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Δένδια; Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχοντας να διαχειριστεί το προσφυγικό, διστάζει να διεκδικήσει μέσα από διπλωματικές οδούς, κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία που εν πάση περιπτώσει θα έβαζαν εμπόδια στην αχαλίνωτη στάση του κ. Ερντογάν. Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική κατευνασμού απέναντι στον Ερντογάν».

Αλέξης Τσίπρας: «Πέρασε από την πλάτη μας η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση όλων των εποχών από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για την κατάσταση στο μεταναστευτικό ανέφερε πως «η κατάσταση σήμερα είναι μπάχαλο. Παραδώσαμε στην κυβέρνηση μία Μόρια με 5.600 πρόσφυγες και την 1η Οκτωβρίου καταμετρήθηκαν 12.280 πρόσφυγες στον καταυλισμό. Τώρα συνειδητοποιούν το μεταναστευτικό πρόβλημα». «Πέρασε από την πλάτη μας η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση όλων των εποχών από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι εύκολο όταν είσαι αντιπολίτευση να κάνεις κριτική. Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος», τόνισε.

Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε για την προανακριτική Παπαγγελόπουλου

Για την υπόθεση με την προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ άλλοτε. Πρώτη φορά συστήνεται προανακριτική, με προοπτική ειδικού δικαστηρίου,με την κατηγορία ότι κάποιος υπουργός προσπάθησε να αναδείξει σκάνδαλα προηγούμενων υπουργών. Εδώ ανοίγει μία φάμπρικα, ότι όποιος αναδεικνύει ζητήματα, θα κατηγορείται για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Και ανοίγει μια φάμπρικα ενόσω η υπόθεση Novartis βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχίζεται η δικαστική έρευνα. Έχουμε μια ποινική δίωξη, σε βάρος του κ. Λοβέρδου και υπό διερεύνηση τους φακέλους δύο υπουργών. Εδώ έχουμε μια υπόθεση ρεβανσισμού τόσο κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, όσο και σε βάρος των εισαγγελέων που διερευνούν την υπόθεση».

Ψήφος αποδήμων: Θα σταθούμε απέναντι σε θεσμικά παιχνίδια

Αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων, θέμα για το οποίο αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ένα μεγάλο θέμα «που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής, επικοινωνιακής πλειοδοσίας» και τόνισε πως αν αυτός είναι ο στόχος και του κ. Μητσοτάκη, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι σε θεσμικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. «Προσέρχομαι με διάθεση θετική και με ένα τόμο» είπε, εξηγώντας ότι τον Φεβρουάριο του 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε νόμο που προέβλεπε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων εκτός επικράτειας. Επεσήμανε δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει σε πρόταση που θα επιτρέπει «δυνητικά σε άλλα 10 εκατ. εκλογέων» να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα και έχουν άμεσες συνέπειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Οικονομία: Ό,τι θετικό θα το ψηφίσουμε

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «χάρη στη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε για να βγούμε από το μνημόνιο» πάει καλά, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των ομολόγων και «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος εξαιτίας αυτών των προσπαθειών». «’Αρα, ό, τι θετικό, φυσικά και θα το ψηφίσουμε» σημείωσε.

Σε ό, τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «εμείς τον μειώσαμε και ήρθε να βάλει επιπρόσθετα 200 εκατ. Ψιλολόγια ήταν αυτά». Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης φέρνει καινούργια μέτρα για το 2020 γύρω στα 1 δισ. ευρώ και περίπου τα μισά, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τα δίνει για τη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων , που αφορά μόνο ένα 10% εξ αυτών, καθώς το 90% έχει κέρδη 5%.

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος οι όποιες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, να ισοφαριστούν από τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρχει πρόβλημα για τα χαμηλά εισοδήματα, να πάνε στο 30% του εισοδήματος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές για το κτίσιμο του αφορολόγητου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα brand ισχυρό

Ερωτηθείς τέλος για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να αλλάξει όνομα, είπε ότι το κόμμα μπαίνει στον τρίτο κύκλο του, όπου πρέπει να αντιστοιχηθεί ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ με τις πραγματικά οργανωμένες δυνάμεις του και να αποτιμηθεί η κυβερνητική εμπειρία, «να μάθουμε από τα λάθη μας» όπως είπε. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ένα brand ισχυρό» και πρόσθεσε πως «αν θα υπάρξει κάποια προσθήκη στο όνομα, είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε». «Όλα είναι ανοικτά» είπε και συμπλήρωσε ότι «συνήθως αλλάζουν όνομα αυτοί οι οποίοι δεν αισθάνονται καλά με το όνομα αυτό και με την ιστορία τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments