Άποψη

Συναίνεση στη λογική

Συναίνεση στη λογική
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά έφερε συμφωνία για τη ψήφο των αποδήμων, αλλά όχι και στον εκλογικό νόμο, με τον Γιάννη Αντύπα μέσα από το blog του στο pagenews.gr να αναφέρεται στον απόηχο της συζήτησης του πρωθυπουργού και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ

Πολλά θα γραφτούν για τη συμφωνία Μητσοτάκη – Γεννηματά για τη ψήφο των αποδήμων. Πολλοί λένε ήδη ότι είναι ο πρόλογος στο κυρίως θέμα που είναι ο εκλογικός νόμος. Κάνουν λάθος. Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά συζήτησαν για το δικαίωμα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν, για τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, για το αν θα ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια ή μόνο όσοι έχουν ΑΦΜ, συζήτησαν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για τον Ερντογάν και την αντίδραση της ΕΕ, συζήτησαν ακόμη και για τη… γρίπη που τους ταλαιπωρεί. Όχι όμως για τον εκλογικό νόμο. Γιατί ξέρουν ότι διαφωνούν και πως η απόσταση που τους χωρίζει είναι μεγάλη. Μπόνους αναλογικό θέλει το Κίνημα Αλλαγής, μπόνους λίγο μικρότερο από το σημερινό (περίπου στις 45 έδρες) προωθεί η ΝΔ. Οπότε στο θέμα αυτό το πιθανότερο είναι η Χαριλάου Τρικούπη να βρεθεί πιο κοντά στην Κουμουνδούρου.

Βασικά η γραμμή της Φώφης Γεννηματά είναι απλή. Δύο- τρεις λέξεις: συναίνεση στη λογική. Κανείς δε μπορεί και δεν πρέπει να αρνηθεί το δικαίωμα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τις χώρες όπου εργάζονται. Γιατί το κόστος ενός αεροπορικού ταξιδιού είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους. Οφείλει λοιπόν το κράτος μας να τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία μας ή με επιστολική ψήφο. Δεν είναι συναίνεση με τη ΝΔ. Είναι συναίνεση στη λογική.

Το ίδιο θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής και στον εκλογικό νόμο. Η χώρα άλλαξε με τις ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά χρεοκόπησε κιόλας. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Οι πολιτικοί που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα είναι αντίπαλοι. Όχι εχθροί. Και οφείλουν να συνεργάζονται. Συναίνεση στη λογική. Τα πράγματα είναι απλά για όσους θέλουν να ζυμώσουν. Οι υπόλοιποι μπορούν άνετα να συνεχίσουν να κοσκινίζουν. Αλλά έτσι δε θα φάμε την πίτα ποτέ.

Συναίνεση πρέπει να υπάρξει και στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο νέος ένοικος της Ηρώδου του Αττικού πρέπει λογικά να είναι ένα πρόσωπο που να μπορεί να εξυπηρετήσει τις νέες ανάγκες τις χώρας. Δεν πρέπει να είναι ένας απόμαχος πολιτικός ή μια ανώδυνη προσωπικότητα. Πρέπει να είναι μάχιμος και να έχει άποψη για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στη νέα εποχή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ενός ακόμη «συνταξιούχου».

Ο Ερντογάν πυκνώνει τις απειλές και τις διεκδικήσεις του. Η Ελλάδα δε μπορεί να έχει σε καίριες θέσεις πρόσωπα με συμβολική μόνο ισχύ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ταξιδεύει και να εκπροσωπεί τη χώρα. Πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα γυρίσει ολόκληρη τη γη για να πετύχει την επανασύνδεση των ομογενών μας με το εθνικό κέντρο. Οι καιροί δε θα μας περιμένουν. Η χώρα πρέπει να κατέβει στον αγώνα με την καλύτερη δυνατή ομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments