Διεθνή

Εισβολή στη Συρία: Συμμαχία Κούρδων και Ασάντ – Πιέζουν για τερματισμό της επίθεσης Γαλλία και Γερμανία

Εισβολή στη Συρία: Συμμαχία Κούρδων και Ασάντ – Πιέζουν για τερματισμό της επίθεσης Γαλλία και Γερμανία
Εισβολή στη Συρία: Οι Κούρδοι συμφώνησαν να παραδώσουν δύο πόλεις στον Συριακό στρατό, με αντάλλαγμα τη στρατιωτική βοήθεια. Για «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» προειδοποιεί το Παρίσι. Μεγάλος φόβος η αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους.

Εισβολή στη Συρία: Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία η συμφωνία των Κούρδων με το καθεστώς Άσαντ προειμένου να αντιμετωπιστεί η επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία προσπαθούν να αξιολογήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Όπως αναφέρει η «Guardian», που επικαλείται πληροφορίες από αξιωματούχους, η συμφωνία στην οποία έφτασαν οι δύο πλευρές μετά από μεσολάβηση της Ρωσίας, προβλέπει την παράδοση εκ μέρους των Κούρδων των πόλεων Μαντζίμπ και Κομπάνι στη Δαμασκό. Άλλες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι η συμφωνία των Κούρδων με τον Άσαντ θα επεκταθεί σε όλη τη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αναλυτές, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή εδώ και καιρό, πρόκειται για μια συμφωνία ιδιαίτερα «πικρή» για τους Κούρδους, οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια δρούσαν ημιαυτόνομα στην περιοχή της βόρειας Συρίας. «Κάναμε ό, τι μπορούσαμε», δήλωσε ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου του Κομπάνι, στρατηγός Ισμέτ Χασάν. «Κάλεσα τη Δύση [και] την Αραβική Ένωση, αλλά κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει, οπότε δεν έχουμε άλλον παρά τον εαυτό μας για να υπερασπιστούμε [το Κομπάνι]. Η κουρδική νεολαία πρέπει να έρθει και να υπερασπιστεί τα σπίτια της και οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – αυτή είναι η γη μας. Φαίνεται ότι αυτή είναι η μοίρα των Κούρδων, να περνάνε τα ίδια κάθε φορά», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ διά του υπουργού Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρειας Συρία. Η μεγαλύτερη αγωνία όλων εξακολουθεί, πάντως, να είναι η απελευθέρωση μελών του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνταν σε φυλακές στην περιοχή της βόρειας Συρίας. «Οι ΗΠΑ είχαν κρατούμενους τα χειρότερα από τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία και οι Κούρδοι δεν πρέπει να τους αφήσουν να δραπετεύσουν. Η Ευρώπη θα έπρεπε να τους είχε πάρει πίσω μετά τα αλλεπάλληλα αιτήματα. Θα πρέπει να το κάνουν τώρα. Δεν θα φτάσουν ποτέ και δεν θα τους επιτρέψουμε την είσοδο στις ΗΠΑ» έγραψε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας του.

Εισβολή στη Συρία: Πίεση από Παρίσι και Βερολίνο για τερματισμό της εισβολής

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτευχθεί «ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής επίθεσης» εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε αργά το βράδυ η γαλλική προεδρία. Το δελτίο Τύπου δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου άμυνας και εθνικής ασφάλειας στο Παρίσι προεδρεύοντος του αρχηγού του κράτους Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία θα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της στον συνασπισμό εναντίον του Νταές [ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά], στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του NATO και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να επιτευχθεί ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής επίθεσης εν εξελίξει», αναφέρει το κείμενο.

Για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μπορεί να έχει «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» και να οδηγήσει στην «επανεμφάνιση του Νταές στην περιοχή» και τη «διαρκή αποσταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Η Γαλλία την καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», προστίθεται.

Εξάλλου, το Παρίσι θα λάβει «εντός ωρών» μέτρα για να «εγγυηθεί την ασφάλεια του γαλλικού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στην περιοχή» καθώς και να υπάρξει ένα «επείγον πρόγραμμα αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών» του άμαχου πληθυσμού σε αυτή.

«Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποτροπή της επανεμφάνισης του Νταές στην περιοχή», επιμένει η γαλλική προεδρία. Υπάρχει, θυμίζει, «κίνδυνος απόδρασης, λόγω της επίθεσης της Τουρκίας, φυλακισμένων τρομοκρατών» του ΙΚ. «Υιοθετήθηκαν επίσης μέτρα για να ενισχυθεί η ασφάλεια της [γαλλικής] εθνικής επικράτειας», κατά το δελτίο Τύπου του Ελιζέ. Η Γαλλία, μέλος του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, είναι γνωστό ότι έχει αναπτύξει στελέχη των ειδικών δυνάμεών της στην περιοχή.

Νωρίτερα την Κυριακή ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ με τους δύο ισχυρότερους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητούν να σταματήσει η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία. Η Γερμανίδα καγκελάριος στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση είχε σημειώσει ότι «μίλησα επί μία ώρα με τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την τουρκική επέμβαση διότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την κατάσταση κατά των Κούρδων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments