Οικονομία

Νερά ZARO’S: Success story στους πρόποδες του Ψηλορείτη

Νερά ZARO’S: Success story στους πρόποδες του Ψηλορείτη
Η επιτυχία της εταιρείας οφείλεται αρχικά στο ίδιο το προϊόν, εμφιαλώνεται κατευθείαν από την πηγή, χωρίς καμία χημική επεξεργασία. Το επιχειρηματικό μοντέλο είναι βασισμένο στην εξωστρέφεια, στη στήριξη του Δήμου και φυσικά στην τοπική κοινωνία

Τα νερά του Ψηλορείτη κατακτούν όλο τον κόσμο και φτάνουν μέχρι την Κίνα, όπου η ετικέτα ZARO’S παγκοσμίως “τρέχει” με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και ποιότητας. Από ένα συνεταιρισμό ενός χωριού της νότιας Κρήτης, μέσα σε 40 χρόνια, από το 1980 έως το 2019, εξελίχθηκε σε μία από τις πιο πρωτοπόρες εταιρείες στον κλάδο της εμφιάλωσης, καταφέρνοντας εντυπωσιακά επιχειρηματικά άλματα.

Το νερό έρχεται με φυσική ροή και ακολουθεί τη διαδρομή μέσα από ανθρακικά πετρώματα για να καταλήξει στη λεκάνη τροφοδοσίας. Από εκεί, οδηγείται στο εργοστάσιο της ΖΑΡΟΣ Α.Ε., στο οποίο εμφιαλώνεται για να τροφοδοτήσει όχι μόνο την Κρήτη ή την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Ισραήλ και την Κίνα. Η εμφιάλωση του νερού γίνεται στο χωριό Ζαρός και προέρχεται από δύο πηγές στους πρόποδες του Ψηλορείτη.

Η πρώτη είναι η πηγή Αμάτι, από την οποία βγαίνουν 400 κυβικά μέτρα φυσικού μεταλλικού νερού, και η δεύτερη η Στέρνα, από το νερό της οποίας παράγεται το επιτραπέζιο νερό Zaro’s με διάφορες ιδιωτικές ετικέτες. To 75% της παραγωγής είναι φυσικό και ανθρακούχο μεταλλικό νερό και το 25% επιτραπέζιο. Οι έξι γραμμές παραγωγής του εργοστασίου βρίσκονται έξω από τον Ζαρό στον Δήμο Φαιστού του Νομού Ηρακλείου, σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 15.850 τ.μ. Το νερό έρχεται με φυσική ροή στο εργοστάσιο και εμφιαλώνεται κατευθείαν από την πηγή χωρίς καμία χημική επεξεργασία.

Ο Γενικός διευθυντής Χριστόφορος Παπαδημητρακης όπως εξηγεί στο pagenews.gr, “η επιτυχία της εταιρείας οφείλεται αρχικά στο ίδιο το προϊόν. Εμφιαλωνεται κατευθείαν από την πηγή που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη χωρίς καμία χημική επεξεργασία. Από κει και πέρα, το επιχειρηματικό μας μοντέλο που στηρίζεται στην εξωστρέφεια, η στήριξη του Δήμου και φυσικά της τοπικής κοινωνίας, αποτελούν τα βασικά της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας”.

Ένα χωριό, λοιπόν, εξάγει το νερό του Ψηλορείτη σε περίπου 14 χώρες, έχοντας αποκτήσει ένα πολύ καλό όνομα παγκοσμίως, έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, καταγράφοντας ρεκόρ πωλήσεων και κερδών, ενώ διατηρεί το πολυμετοχικό της σχήμα. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Δήμος Φαιστού (στον οποίο πέρασε ο Δήμος Ζαρού με τον «Καλλικράτη»), με ποσοστό περίπου 44%, και το υπόλοιπο 56% ανήκει πλέον σε περισσότερους από 1.050 μικρομετόχους, κυρίως κατοίκους του Ζαρού, εργαζόμενους και συνεργάτες.

Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες, που βασίστηκαν στον συνεταιρισμό, στις δημοτικές επιχειρήσεις και βούλιαξαν, η εταιρεία ZARO’S δούλεψε αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αν και ο δήμος είναι μεγαλομέτοχος δεν παρεμβαίνει στα διοικητικά της εταιρείας και δουλεύει ως μία ανώνυμη εταιρεία που βασίζεται στα στελέχη και το ανθρώπινο δυναμικό της. Οι επικεφαλής της εταιρείας αξιοποιούν έναν φυσικό πόρο της περιοχής και γνωρίζουν πολύ καλά πως τα οφέλη της εταιρείας να γυρνάνε στην περιοχή.

Ένας ακόμα παράγοντας της επιτυχίας είναι η στρατηγική, όπου το 2009 ολοκλήρωσαν έναν κύκλο επενδύσεων, προτού η κρίση κάνει την εμφάνισή της. Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των γραμμών παραγωγής βοήθησαν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος δίνοντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στη συνέχεια, η εταιρεία έδωσε έμφαση στο κομμάτι των εξαγωγών, το οποίο αποφέρει το 15% των συνολικών εσόδων.

Ο τουρισμός παίζει καταλυτικό ρόλο

Για αυτήν την επιτυχία, καταλυτικό ρόλο έχει παίξει και ο τουρισμός, ώστε η αγορά του εμφιαλωμένου να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Η συνεχής οικονομική ανάπτυξη της εταιρείας συνδέεται άμεσα με την καθιέρωση του ZARO’S στις κορυφαίες, βάσει μεριδίου αγοράς, ελληνικές εταιρείες εμφιαλωμένου νερού, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών με επέκταση σε νέες αγορές.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν περαιτέρω βελτίωση και ανήλθαν στα €2,400 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών για τη χρήση του 2018 ανήλθε σε €13,634 εκ έναντι €11,807 εκ. κατά την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 15,5%.

Παράλληλα, η εταιρεία συνέχισε να επεκτείνει την εξαγωγική της δραστηριότητα εντός και εκτός Ευρώπης, σημειώνοντας αύξηση 43,5% στις εξαγωγές για το 2018. Το ZARO’S εξάγεται πλέον σε 14 χώρες, ανάμεσά τους ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ και η Κίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments