Οικονομία

Επίδομα γέννας: Ποιοι και πώς θα το λάβουν

Επίδομα γέννας: Ποιοι και πώς θα το λάβουν
Επίδομα γέννας: Σημαντική οικονομική ανάσα αναμένεται να «χαρίσει» η Κυβέρνηση σε οικογένειες, δίνοντας από αρχές του 2020 επίδομα τοκετού ύψους 2000 ευρώ.

Επίδομα γέννας: Με το ξεκίνημα του νέου έτους η Κυβέρνηση σκοπεύει να προσφέρει στις νέες μητέρες επίδομα ύψους 2000 ευρώ για κάθε παιδί. Η συγκεκριμένη δαπάνη έχει ήδη εκδοθεί από κονδύλι του κράτους το οποίο φθάνει τα 123 εκατομμύρια ευρώ. Όπως πρόσφατα δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, το επίδομα αυτό θα μπει σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο το ποσό για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να μην καταβάλλεται εφάπαξ αλλά σε δόσεις. Η πρώτη δόση, σχεδιάζεται, να δίνεται με τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη κάποιους μήνες αργότερα. Επίσης, θα θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο εξαίρεσης των νέων γονιών με το υψηλότερο εισόδημα.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από το επίδομα θα εξαιρείται το 10% των πολιτών με το υψηλότερο εισόδημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρούνται οι οικογένειες που εμφανίζουν ετήσιες αποδοχές πιθανότατα άνω των 40.000 ευρώ. Η κίνηση αυτή έρχεται να δώσει σημαντική ανάσα σε αυτούς που επιθυμούν και δυσκολεύονται οικονομικά να μπουν σε διαδικασία να κάνουν παιδί. Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με μέρος του πληθυσμού της χώρας που αποχωρεί από αυτήν έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να το περιορίσει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Υφυπουργού στο dikaiologitikanews.gr

Μία από τις πιο σημαντικές εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι η χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται. Πότε θα υλοποιηθεί γιατί πολλές αναγνώστριες μας που περιμένουν να γεννήσουν μέχρι τέλος του χρόνου αναρωτιούνται αν θα το πάρουν;

Η κυβέρνηση κατανοεί σε βάθος το κόστος που συνεπάγεται η γέννηση ενός νέου μέλους για τις νέες οικογένειες στους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Η διευρυμένη ανασφάλεια στην αγορά εργασίας αλλά και οι ανεπαρκείς ίσως πολιτικές των προηγούμενων χρόνων, συνετέλεσαν σε έναν βαθμό ώστε να μετατεθεί η διεύρυνση των οικογενειών σε μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα την δημιουργία προβλέψεων για μείωση του πληθυσμού της χώρας σε βάθος χρόνου.

Το «επίδομα γέννας» είναι ένα μέτρο που εντάσσεται στη πολιτική μας για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης για το δημογραφικό. Φυσικά κατανοούμε ότι το μέτρο δεν αποτελεί, από μόνο του, κίνητρο ώστε να αυξηθούν οι γεννήσεις. Ωστόσο αποτελεί μία έμπρακτη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας για να καλυφθούν τα έξοδα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους. Αποδέκτης του μέτρου θα είναι το 90% των γυναικών που θα αποκτήσουν παιδί καθώς από τη χορήγησή του θα εξαιρεθούν μόνο τα πάρα πολύ υψηλά εισοδήματα. Το «επίδομα γέννας» θα ισχύει από 01.01.2020. Επιπλέον, το επίδομα θα δοθεί σε κατά πάσα πιθανότητα σε δύο δόσεις. Εξετάζεται η πρώτη δόση να καταβάλλεται με τη γέννηση του παιδιού δηλαδή τον πρώτο μήνα ενώ η δεύτερη κάποιους μήνες αργότερα.

Η χορήγηση των 2.000 ευρώ θα επηρεάσει το επίδομα παιδιού που δίνεται σήμερα;

Θέλω να καταστεί σαφές ότι το επίδομα γέννας δεν έρχεται, σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τα επιδόματα που ήδη χορηγούνται, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς αυτά. Είναι ένα μέτρο στήριξης της οικογένειας, δεν είναι ένα προνοιακό επίδομα. Άλλα παρόμοια μέτρα είναι και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, η ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, η μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη στο 13%, ενώ μέλημά μας είναι να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments