Διεθνή

Brexit: Μία ανάσα πριν από την ιστορική συμφωνία E.E – Ηνωμένου Βασιλείου

Brexit: Μία ανάσα πριν από την ιστορική συμφωνία E.E – Ηνωμένου Βασιλείου
Brexit: Την ελπίδα πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί, ενώ διεξάγονται μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Brexit: Την ελπίδα πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί, ενώ διεξάγονται μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Θέλω να πιστεύω ότι μια συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και πως θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Τουλούζη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στις Βρυξέλλες είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας και αναμένεται μια “συνολική υποστήριξη” από την κυβέρνηση στο Λονδίνο. 

«Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ. «Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στους κορυφαίους υπουργούς του εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει η πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν», είπε ο εκπρόσωπος.

Ντόναλντ Τουσκ: Σε επτά-οκτώ ώρες θα υπάρξει πιθανόν σαφήνεια για το Brexit

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit. «Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments