Άποψη

Αυτά τα λένε οι κομμουνιστές

Αυτά τα λένε οι κομμουνιστές
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την έκθεση της Gredit Suisse και την κατανομή του πλούτου.

H έκθεση της Gredit Suisse δόθηκε μόλις χτες (Δευτέρα) στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι, μόλις το 0,9% των ενηλίκων του πλανήτη, κατέχουν σήμερα όλοι μαζί 158,3 τρις δολάρια δηλαδή περίπου το 44% του παγκόσμιου πλούτου.  Είναι η ακραία και άνιση κατανομή του πλούτου και προκύπτει με σαφήνεια από την έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών του συγκεκριμένου ελβετικού τραπεζικού κολοσσού.

Παρά τη μεγάλη άνοδο του πλούτου (70% περισσότερος σε σχέση με δέκα χρόνια πίσω) το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα χέρια μιας πολύ μικρής μειοψηφίας. Ελάχιστοι κολυμπούν στο χρήμα, τα αμύθητα πλούτη και δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας δεν έχουν τα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι από το 0,9 % του πληθυσμού, 55.920 άνθρωποι έχουν περιουσία πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και οι 4.830 έχουν περιουσία πάνω από 500 εκατομμύρια. Ο συνολικός πλούτος αυτού του πλουσιότερου 0,9% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μια εικοσαετία από τα 39,6 τρις δολάρια στα 158,3 τρις δολάρια το 2019.

Το 43% των μελών αυτής της οικονομικής ελίτ κατοικεί στην Βόρεια Αμερική, το 28% στην Ευρώπη και το 16% σε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού. Ο πλούτος τους είναι συγκεντρωμένος σε μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και άλλες αξίες του χρηματοοικονομικού τομέα. Πλούτος που αυξήθηκε δηλαδή έξω από την παραγωγική διαδικασία σε συνάρτηση με τις πολιτικές που ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Στην άλλη άκρη, έχουμε τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους – πάνω από το 55% των ενήλικων του πλανήτη- που ζουν με κάτω από 10.000 δολάρια το χρόνο. Ένα μεγάλο μέρος της τάξης αυτής μαζί με τα εκατομμύρια των ανήλικων του Τρίτου Κόσμου ζουν σε καταστάσεις ακραίας φτώχειας με καθημερινό εισόδημα λιγότερο από 5,5 δολάρια.

Προσέξτε τώρα και το πιο αποκαρδιωτικό: Μόλις το 4% των φορολογικών εσόδων παγκοσμίως προέρχεται στις μέρες μας από την φορολόγηση του πλούτου. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το φτωχότερο 10% του πληθυσμού πληρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε φόρους από όσα πληρώνει το πλουσιότερο 10%.

Είναι φανερή δηλαδή η αδυναμία των κυβερνήσεων να φορολογήσουν τους πλούσιους και φορολογούν τους φτωχούς. Ισως κάτι να σας θυμίζει αυτό. Η γενική εικόνα που χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει είναι πως ο παγκόσμιος πλούτος ενώ αυξάνεται καταλήγει στις τσέπες όλων και λιγότερων ενώ οι πολλοί δεν συμμετέχουν στην διανομή του γιατί απλούστατα διανομή δεν υπάρχει.

Ο Μαρξ το έλεγε καπιταλιστική συσσώρευση αλλά ποιος ασχολείται τώρα με τις μαρξιστικές θεωρίες. Αυτά τα λένε όσοι θέλουν να αρπάξουν το…βιός των πλούσιων. Κι όμως! Το πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν είναι να παραχθεί πλούτος, όπως μας λένε οι εγχώριοι νεοφιλελεύθεροι. Τέτοιος υπάρχει αλλά μπαίνει στα τραπεζικά μπαούλα και κοιμάται εκεί. Πλούτος υπάρχει αλλά αντί να χρησιμοποιηθεί για να πιουν οι διψασμένοι και να φάνε οι νηστικοί, γίνεται βόμβες και κανόνια για να σκοτώνονται οι φτωχοί του κόσμου και να γίνονται πρόσφυγες, να εγκαταλείπουν τις πατρίδες του για να μην σκοτωθούν. Αλλά είπαμε: Αυτά τα λένε οι κομμουνιστές για να (σας) αρπάξουν τις περιουσίες…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments