Διεθνή

Βρετανία: Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία με τους 39 νεκρούς

Βρετανία: Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία με τους 39 νεκρούς
Οι βρετανικές αρχές εκτιμούν πως τα θύματα ήταν μετανάστες που πέθαναν από το κρύο στους -25 βαθμούς κελσίου μέσα στο φορτηγό-κοντέινερ.

Η ταυτοποίηση των 39 πτωμάτων που βρέθηκαν σε φορτηγό- κοντέινερ στο Έσεξ έχουν βάλει ως προτεραιότητα οι βρετανικές αρχές καθώς αυτό θα τους δείξει τον δρόμο που ακολούθησαν οι άνθρωποι για να φθάσουν στην βρετανική επικράτεια. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η νταλίκα του θανάτου, που εντοπίστηκε χθες τα ξημερώματα σε βιομηχανικό πάρκο του Έσεξ, είχε μπει σε φέρρυ από το Βέλγιο για να περάσει τη Βρετανία.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε τα 39 θύματα, 38 ενήλικες κι ένας έφηβος, μπήκαν στο κοντέινερ της νταλίκας. Δεν είναι καν σαφές ότι ο 25χρονος οδηγός γνώριζε τι υπήρχε μέσα στο ψυγείο που μετέφερε. Αν δηλαδή επιβιβάστηκαν στο Βέλγιο. Εκείνο που εκτιμούν οι βρετανικές αρχές είναι πως τα 39 θύματα του Έσεξ είχαν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Πως πέθαναν από το κρύο μέσα στο κοντέινερ – ψυγείο. Σύμφωνα με ειδικούς, η θερμοκρασία μέσα στο κοντέινερ, που συνήθως μεταφέρει μπισκότα, ήταν -25 βαθμούς. Που σημαίνει πως οι 39 δεν είχαν καμία ελπίδα επιβίωσης.

Τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τη χειρότερη τραγωδία των τελευταίων 20 χρόνων. Ένα πιθανό σενάριο, είναι ότι το φορτηγό ξεκίνησε τη διαδρομή του από τη Βουλγαρία, όπου πιθανότατα «φορτώθηκαν» οι 39 άνθρωποι. Ένα σενάριο που κυκλοφορεί έντονα, είναι ότι πρόκειται για μετανάστες, οι οποίοι πάγωσαν μέχρι θανάτου στους μείον 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Ένωσης Οδικών Μεταφορών (RHA) Ρίτσαρντ Μπέρνετ δήλωσε ότι το κοντέινερ όπου εντοπίστηκαν την Τετάρτη τα 39 πτώματα, πρέπει να ήταν φορτηγό – ψυγείο.

«Η θερμοκρασία μπορεί να είναι τόσο χαμηλή που να φθάνει τους -25C όταν μεταφέρονται κατεψυγμένα προϊόντα αλλά και να προκαλέσει αρκετά γρήγορα τον θάνατο ανθρώπων», υποστηρίζει στην βρετανική εφημερίδα «Mirror» και προσθέτει: «Εάν το ψυγείο λειτουργεί, είναι απίστευτα κρύα…Το μόνο μέρος για να πάει κανείς στην τουαλέτα είναι στο πίσω μέρος του φορτηγού. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι, εάν οι άνθρωποι ήταν εκεί μέσα για ημέρες, τότε θα υπάρχουν κόπρανα, ούρα… ».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το φορτηγό φόρτωσε στην πόλη Βάρνα και από εκεί ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του για τη Βρετανία. Στη Βρετανία έφτασε με πλοίο από το λιμάνι του Zeebrugge, στο Βέλγιο. Το πλοίο μετέφερε το φορτηγό του θανάτου στο Γκρέις, στο Έσεξ.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά, καθώς το μεγάλο όχημα πέρασε από διάφορες χώρες, μέχρι να φτάσει στο βελγικό λιμάνι και από εκείστη Βρετανία. Το ερώτημα είναι αν πραγματοποιήθηκε έλεγχος, ειδικότερα όταν το φορτηγό πέρασε τα σύνορα του Βελγίου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται οι 39 άνθρωποι να φορτώθηκαν στο ψυγείο εντός της βελγικής επικράτειας.

Βίντεο από κάμερες ασφαλείας στους δρόμους, έχουν «πιάσει» το φορτηγό του θανάτου να κινείται, πριν το σταματήσουν για έλεγχο οι βρετανικές αρχές.

Όλα δείχνουν κύκλωμα σωματεμπορίας

Τις τελευταίες ώρες, φαίνεται να ενισχύεται το σενάριο περί σωματεμπορίας. Σύμφωνα με όσα διαμήνυσε ο Μπόρις Τζόνσον, λαμβάνει ολοένα και περισσότερες ενημερώσεις που δείχνουν ότι η έρευνα εστιάζει πλέον στο trafficking. Οι βρετανικές αρχές, μάλιστα, ερευνούν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

Η έρευνας της υπόθεσης, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Μεταξύ άλλων, μένει να διαλευκανθεί και πόσο καιρό έμεινε το όχημα στο Βέλγιο. Το φορτηγό είχε βουλγαρική άδεια κυκλοφορίας, και ήταν καταχωρημένο σε εταιρεία ιδιοκτησίας μιας Ιρλανδής.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο διατείνεται ότι δεν είναι πιθανό τα θύματα να είναι Βούλγαροι. Με βάση τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, το φορτηγό δεν είχε φανεί στη χώρα από το 2017.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments