Πολιτισμός

Θέατρο: Το “Bubble Jam” από την Αθήνα στο Βερολίνο

Θέατρο: Το “Bubble Jam” από την Αθήνα στο Βερολίνο
Θέατρο: Μια άκρως πρωτοποριακή παράσταση με σαφή στόχευση στην χρήση των κινητών τηλεφώνων από ανήλικα παιδιά που έκανε την αρχή της στην Αθήνα την περασμένη σεζόν "πέταξε" εσχάτως για την Γερμανία.

Θέατρο: Μια άκρως διαδραστική παράσταση που πρώτα ανέβηκε στην Αθήνα θα έχουν την χαρά να απολαύσουν στο Βερολίνο. Πρόκειται για το «Bubble Jam» του Ντάνιελ Βέτσελ, του Γερμανού σκηνοθέτη που μένει στην Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια. Η παράσταση πραγματεύεται την χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά μικρότερα των 12 ετών και το τι μπορεί να συμβεί με την υπερέκθεση στο μέσο. 

Η διαδραστική παράσταση «Bubble Jam» έκανε πρεμιέρα χθες 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο Γκριπς του Βερολίνου. Το έργο του Γερμανού σκηνοθέτη και ιδρυτικού μέλους της πρωτοποριακής ομάδας θεάτρου Rimini Protokoll, Ντάνιελ Βέτσελ, απευθύνεται σε εφήβους από 12 ετών και έχει αφετηρία του το ερώτημα τι πραγματικά συμβαίνει όταν οι έφηβοι κρατούν στα χέρια τους και χρησιμοποιούν ένα κινητό τηλέφωνο.

Πρόκειται για διαδραστική παράσταση, στην οποία το ρόλο των ηθοποιών έχουν οι ίδιοι οι θεατές. Φορώντας στο χέρι τους ένα κινητό τηλέφωνο καλούνται να εισέλθουν σε διαδικτυακή συνομιλία. Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσουν, οδηγούνται σε σημεία συνάντησης εγγεγραμμένα στο πάτωμα, βρίσκονται με τους χρήστες που έχουν τις περισσότερες κοινές απαντήσεις, χωρίζονται σε ομάδες, οδηγούνται σε μια τελική αποστολή.

«Τους εαυτούς μας σε κύκλους»

Όλα τα κινητά τηλέφωνα είναι συνδεδεμένα με κεντρικό υπολογιστή. Αλγόριθμος συλλέγει τα δεδομένα που δίνονται και τα χρησιμοποιεί για να τους κάνει εξειδικευμένες ερωτήσεις ή να τους αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Όσον αφορά στο όνομα της παράστασης, ο Βέτσελ αναφέρει ότι «αυτό προκύπτει κατά κάποιον τρόπο από τον όρο «Filter Bubbles». Βρίσκουμε τους εαυτούς μας σε «κύκλους» ή «σφαίρες» (‘bubbles’), σε καθεμία από τις οποίες δημιουργούμε μια αμοιβαία κατανόηση των πραγμάτων.

Όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε σε διαφορετικές σφαίρες, όπως είναι η σφαίρα της οικογένειας ή αυτή των φίλων, όπου υπάρχουν διαφορετικά γλωσσικά παιχνίδια και διαφορετικές συμβάσεις στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Σε αυτές τις διαφορετικές σφαίρες υπάρχουν και εξωτερικές επιρροές. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι το πως μπορείς να χειραγωγήσεις τους ανθρώπους μέσα στις σφαίρες τους». Με τον όρο ‘‘Jam” ο Βέτσελ παραπέμπει στην έννοια του αυτοσχεδιασμού. Κατά έναν τρόπο, η ερμηνεία του τίτλου συνοψίζεται στη φράση «Ας αφήσουμε τις φούσκες να αυτοσχεδιάσουν».

Το έργο ξεκίνησε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα το 2018 – 2019. Πρόκειται ουσιαστικά για συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση και της ομάδας Rimini Protokoll. Στο θέατρο Γκριπς του Βερολίνου η Deutsche Welle συνάντησε τον εμπνευστή του Bubble Jam Ντάνιελ Βέτσελ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments