Ελλάδα

Το κυνήγι της τρούφας και ο βιωματικός τουρισμός από το Μουσείο Μετεώρων

Το κυνήγι της τρούφας και ο βιωματικός τουρισμός από το Μουσείο Μετεώρων
Εξειδικευμένα τρουφόσκυλα με τον εκπαιδευτή τους, επιδίδονται στην εύρεση του μοναδικού αυτού καρπού της ελληνικής φύσης.

Τα Μετέωρα είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο για τη φυσική ομορφιά των βράχων και για τα μοναστήρια που βρίσκονται σε κάποιες από τις παρυφές τους. Στον “ίσκιο” τους δεσπόζει η Καλαμπάκα εκεί που υπάρχει από το 2014 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών. Όποιος βρεθεί εκεί μπορεί να ζήσει μια μοναδική εμπειρία αν επιλέξει να συμμετάσχει στο κυνήγι τρούφας που διοργανώνουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου το οποίο από τότε που άνοιξε τις πόρτες του υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών στα πλαίσια της προσπάθειάς του για τη δημιουργία εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, που αναδεικνύουν το φυσικό μας πλούτο, διοργανώνει “Κυνήγι Τρούφας”.

Εξειδικευμένα τρουφόσκυλα με τον εκπαιδευτή τους, επιδίδονται στην εύρεση του μοναδικού αυτού καρπού της ελληνικής φύσης. Το θέαμα που προσφέρουν είναι ανεπανάληπτο και οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να το απολαύσουν.

Ταυτόχρονα, ενημερώνονται για το εκλεκτό αυτό έδεσμα, τα είδη και τις χρήσεις του, προκειμένου να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για αυτό το “διαμάντι” που “κρύβεται” μέσα στη γη.

Η απόλαυση όμως δε σταματά εδώ.  Συνεχίζεται, αφού οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν επιτόπου τους καρπούς των κόπων τους, με μια εξαιρετική τρουφομακαρονάδα, που φτιάχνεται εκεί από εκλεκτούς σεφ, σε ένα πραγματικά ιδιαίτερο και εντυπωσιακό μαγειρικό σκεύος, που μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα της ανάγκες πενήντα ατόμων.

Μετά το τέλος του κυνηγιού ακολουθεί επιστροφή στο Μουσείο. Οι επισκέπτες ξεναγούνται στο Ζωολογικό τμήμα το Μουσείου, αλλά και στο μοναδικό Μουσείο Μανιταριών. Μετά την ξενάγηση, η απόλαυση συνεχίζεται με τη γευστική δοκιμή 5-6 ειδών μανιταριών, αλλά και γλυκού από μανιτάρι, η οποία συνοδεύεται από ένα ποτήρι τοπικού κρασιού.

Η διαδικασία του κυνηγιού

Η διαδικασία του κυνηγιού, έχει μια ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μικρός ώστε όλοι να μπορούν να παρακολουθήσουν το κυνήγι. Μόλις ξεκινήσει, μπροστά απ’όλους πηγαίνει ο σκύλος που πρέπει ανενόχλητος να κάνει τη δουλειά του. Η οποία είναι, μετά από πολύ εκπαίδευση, να μυρίζει τις τρούφες, που είναι συνήθως ελαφρώς χαμένες στη γη, όταν πρόκειται για μαύρες και μέχρι κι ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια, αν μιλάμε για λευκές.

Η Μόκα, ένα γλυκύτατο springer spaniel, μόλις δυο ετών, είναι το ένα σκυλάκι που δραστηριοποιείται στο κυνήγι τρούφας. Δέχεται εντολές από τον έμπειρο και ειδικευμένο σε αυτό το κυνήγι Νίκο Τσίλη με τον οποίο  έρχονται  από τη Φλώρινα για τη συγκεκριμένη διαδικασία και συνεργάζονται με το Μουσείο εδώ και μήνες. Οι δυό τους μάλιστα κάνουν μέχρι και επιστημονική δουλειά, καθώς η Μόκα έχει ανακαλύψει και «άγνωστα» μανιτάρια, που ταυτοποιούνται από το Πανεπιστήμιο και κατατάσσονται στο είδος που ανήκουν.

Με τις εντολές του Νίκου η Μόκα αναλαμβάνει δράση, ψάχνοντας κάτω από δένδρα και σκάβοντας προσεκτικά όταν βρει κάτι. Το εκπληκτικό είναι ότι η Μόκα αναγνωρίζει πότε μια τρούφα είναι «άγουρη» ακόμα και δεν την βγάζει από το έδαφος. Το σημείο απλώς «σημαδεύεται» για επίσκεψη σε επόμενο κυνήγι λίγες μέρες αργότερα.

Σε κάθε πετυχημένη προσπάθεια φυσικά, ο Νίκος την επιβραβεύει με λιχουδιές. Μάλιστα όταν πρόκειται για λευκή τρούφα, για την εξαγωγή της οποίας η Μόκα πρέπει να σκάψει αρκετά, η λιχουδιά είναι αντιστοίχως περισσότερη και πιο νόστιμη.

Όσοι θέλετε να δοκιμάσετε την μοναδική αυτή εμπειρία μπορείτε να ενημερωθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του: http://www.trufflehunting.net/

Ή να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο του Μουσείου, 2432024959, ή στα email: [email protected] και [email protected]

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments