Ελλάδα

Γιάννης Σπανός: Από την Μπριζίτ Μπαρντό, στην Βίκυ Μοσχολιού και τον Αντώνη Ρέμο

Γιάννης Σπανός: Από την Μπριζίτ Μπαρντό, στην Βίκυ Μοσχολιού και τον Αντώνη Ρέμο
Γιάννης Σπανός: Ο μουσικοσυνθέτης που από χθες βρίσκεται "γειτονιά των αγγέλων" αφήνει πίσω μια πλούσια κληρονομιά γεμάτη μεγάλες μουσικές στιγμές και τραγούδια που θα σιγοψιθυρίζονται για πάντα.

Γιάννης Σπανός: Το απόγευμα της Πέμπτης ο χώρος της μουσικής δέχθηκε ένα από τα πιο ισχυρά χτυπήματα. Η είδηση του χαμού του Γιάννη Σπανού προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς εκτός από εξαίρετος μουσικοσυνθέτης υπήρξε και “όμορφος” άνθρωπος, ένα κύριος της μουσικής που κατείχε τον σεβασμό όλων. Στα 85 του αφήνει πίσω του μια ζηλευτή κληρονομιά που όμοιά της δύσκολα θα βρούμε στην χώρα μας.

Ξετυλίγοντας την καριέρα του Γιάννη Σπανού θα βρούμε κορυφαία τραγούδια, τεράστιες συνεργασίες με λαμπερά ονόματα του χώρου και πλήθος κόσμου να ψιθυρίζει τις μελωδίες του. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως ο Γιάννης Σπανός όλα όσα έκανε τα δημιουργούσε με τη ψυχή του, με μεράκι και αγάπη για αυτό που από μικρός ήθελε να ακολουθήσει. Να γαληνεύει τις ψυχές των ανθρώπων μέσω της μουσικής.

Από μικρό παιδί έδειξε την κλήση του στη μουσική παίζοντας πιάνο,μιμούμενος την αγαπημένη του αδερφή. Ο πατέρας του, γιατρός στο επάγγελμα είχε άλλες βλέψεις προορίζοντας τον για δικηγόρο. Όμως, ο τότε νεαρός Γιάννης, του ζήτησε να πάει πρώτα ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Ο πατέρας του τον άφησε, και έτσι ταξίδεψε με πρώτο προορισμό τη Γερμανία, στη οποία τελικά έμεινε λιγότερο από όσο αρχικά είχε σχεδιάσει καθώς άμεσα εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, αποφασισμένος να ασχοληθεί εκεί με τη μουσική. Εκεί έγραψε τραγούδια που τα τραγούδησαν καταξιωμένοι Γάλλοι, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό και η Ζιλιέτ Γκρεκό. Κάποια στιγμή επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, με την προοπτική να συνεχίσει τη μουσική του σταδιοδρομία.

Το ταξίδι της επιστροφής ήρθε να τον εδραιώσει στη μουσική σκηνή της χώρας. Όντας ένας από τους μουσικοσυνθέτες που πρωτοστάτησε στο λεγόμενο “Νέο Κύμα”, ο Γιάννης Σπανός κατάφερε γρήγορα να στεριώσει στο μουσικό στερέωμα ξεκινώντας έναν τεράστιο κύκλο συνεργασιών με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Από το σπίτι του και το προσωπικό του στούντιο παρέλασαν οι πάντες. Δημήτρης Μητροπάνος, Αλέκα Κανελίδου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελένη Δήμου, Αρλέτα, Τάνια Τσανακλίδου, Βίκυ Μοσχολιού είναι μερικά από τα ονόματα που είχαν την τιμή να συνεργαστούν μαζί του χαρίζοντας τη φωνή τους σε αξέχαστες μελωδίες του μουσικοσυνθέτη.

Μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Γιάννη Σπανού ήταν τα “Σαν με κοιτάς”, “Οδός Αριστοτέλους”, “Σπασμένο καράβι”, “Μια φορά θυμάμαι”, “Μαρκίζα”, “Είπα να φύγω”, “Βροχή και σήμερα”, “Θα με θυμηθείς”, “Στην αλάνα”, “Μια Κυριακή”. Πολλά επίσης είναι και τα ποιήματα που είχε μελοποιήσει με Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργο Παπαστεφάνου,  Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία, και Μίλτου Σαχτούρη να επηρεάζουν την καλλιτεχνική του ζωή.

Η δισκογραφία του Γιάννη Σπανού

1965 Ο Γιάννης Σπανός Παίζει Σπανό 1965 Αποδημίες – Καίτη Χωματά 1966 Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή 1967 Α’ Ανθολογία -Νέο Κύμα 1968 Β’ Ανθολογία -Νέο Κύμα 1968 Ο Γιάννης Σπανός Διευθύνει Γιάννη Σπανό 1969 Σκιές στην άμμο -Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης 1969 Μια Κυριακή -Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού 1969 Όλο το καλοκαίρι -Μπέμπα Μπλάνς 1971 Εκείνο το καλοκαίρι- Αφροδίτη Μάνου (Α’ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) 1972 Η γλυκειά Ίρμα -Έλλη Λαμπέτη 1973 Μέρες Αγάπης -Δήμητρα Γαλάνη 1974 Ο Μορμόλης – Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου , Τάνια Τσανακλίδου 1974 Οδός Αριστοτέλους –Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου ,Γιάννης Καλατζής 1975 Γ’ Ανθολογία -Αρλέτα, Κώστας Καράλης 1976 Η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό 1977 Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό 1978 Μ’αγαπούσες θυμάμαι -Δήμητρα Γαλάνη 1981 Στου καιρού τα ρέματα -Μανώλης Μητσιάς 1982 Φίλε -Τάνια Τσανακλίδου 1984 Έξοδος Κινδύνου -Άλκηστις Πρωτοψάλτη 1985 Χάρτινες Καρδιές – Γιάννης Πουλόπουλος 1988 Προσωπικά -Ελένη Δήμου 1991 Ανάμεσα σε δυο αγάπες (β’ πλευρά με στίχους Αντ. Ανδρικάκη) – Χριστίνα Μαραγκόζη 1992 Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό 1992 Να’χα δυο καρδιές να σ’αγαπώ -Κατερίνα Κούκα 1993 Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό 1996 Άκου λοιπόν -Ελένη Δήμου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments