Ελλάδα

Για τους μαθητές στις Σέρρες ούτε κουβέντα

Για τους μαθητές στις Σέρρες ούτε κουβέντα
Ο Γιώργος Χελάκης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, σχολιάζει την αντιπροσφυγική ρητορική που καλλιεργείται στην συνείδηση των Ελλήνων μέσω της τηλεόρασης.

Αυτό που είδαμε στα κανάλια ήταν η πορεία και τα συνθήματα που φώναζαν κατά των “λαθρομεταναστών” περίπου τριάντα μαθητές Λυκείου των Γιαννιτσών. Ότι το 15μελές του ΕΠΑΛ Γιαννιτσών καταδίκασε την κινητοποίηση αυτή και δήλωσε αντίθετο με τους συγκεκριμένους συμμαθητές τους που κινητοποιήθηκαν δεν το μάθαμε ποτέ. Όπως δεν μάθαμε για το Μουσικό Σχολείο Σερρών ή το 2ο Λύκειο Έδεσσας, που τάχθηκαν σύσσωμα υπέρ των προσφυγόπουλων!

Έχουν βαλθεί να μας πείσουν πως η αντίδραση στους πρόσφυγες είναι πάνδημη και αφορά ακόμα και τους μαθητές που πρόκειται να υποδεχτούν προσφυγόπουλα στα σχολεία τους. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που “τρέχει” στις τηλεοπτικές οθόνες. Αντιγράφω την ανακοίνωση του 15μελούς συμβουλίου του Μουσικού Σχολείου Σερρών:«Είναι γνωστό ότι το σχολείο μας, το Μουσικό Σχολείο Σερρών από την επόμενη εβδομάδα θα εντάξει στο μαθητικό του περιβάλλον προσφυγόπουλα ηλικίας 12-16 ετών από το κέντρο φιλοξενίας. Εξ’ αρχής αυτό το γεγονός δημιούργησε κάποιους προβληματισμούς, όπως ήταν αναμενόμενο, όμως αυτοί γρήγορα παραμερίστηκαν όταν κατανοήσαμε τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν αυτοί οι συνάνθρωποι μας. Έτσι, εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Σερρών, καλωσορίζουμε τα παιδιά των προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας που θα φοιτήσουν φέτος στο σχολείο μας. Μάλιστα ύστερα από συζήτηση που είχαμε με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες μας, αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα παιδιά αυτά, οι νέοι συμμαθητές και συμμαθήτριές μας, να αισθανθούν το σχολείο μας σαν δικό τους σχολείο, να νιώσουν ότι είναι ευπρόσδεκτοι και ότι εμείς είμαστε χαρούμενοι που θα τους έχουμε δίπλα μας. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η ανθρωπιά, η φιλοξενία και η μουσική μπορούν να ενώσουν βαθιά ανθρώπους διαφορετικών λαών, χρωμάτων, θρησκειών και πολιτισμών. Καλώς ήρθατε παιδιά στο σχολείο μας, στο Μουσικό Σχολείο Σερρών».

Τα παιδιά λοιπόν υποδέχτηκαν στο σχολείο τους τα προσφυγόπουλα, τους νέους συμμαθητές τους σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν μαζί με τους δασκάλους τους. Τους υποδέχτηκαν με τραγούδια και στη συνέχεια άκουσαν τραγούδια από τους πρόσφυγες συμμαθητές τους.

Εννοείται πως αυτά δεν είναι εικόνες και ρεπορτάζ για την τηλεόραση. Εκεί “ανθίζουν”αναφορές όπως παρουσιάστριας πρωινής εκπομπής η οποία με την ελαφρότητα που την χαρακτηρίζει ξεστόμισε τα παρακάτω:

«Είναι θέμα παιδείας, οι άνθρωποι που έρχονται ως μετανάστες είναι μαθημένοι ακόμα και να μην έχουν να φάνε θα κάνουν πέντε και έξι παιδιά. Ο Έλληνας στην περίοδο της κρίσης με το ζόρι έκανε ένα παιδί και αυτό για να πει, ας πούμε έγινα γονιός». Με άλλα λόγια μας αφήνει να καταλάβουμε ότι οι μετανάστες που γεννοβολάνε κι ας μην έχουν να φάνε έρχονται στη χώρα μας (!) και για όσους δεν κατάλαβαν συνεχίζει λέγοντας: «Βλέπεις τους μετανάστες, που είναι με την κοιλιά στο στόμα και μπαίνουνε στη βάρκα! Και δεν τους νοιάζει! Ο Έλληνας αν δεν κάνει τον προγραμματισμό να σκεφτεί “θα ‘χω να σπουδάσω το παιδί μου, να το ταΐσω, να το φροντίσω;” δεν θα κάνει δεύτερο».

Στον κόσμο που ζει η παρουσιάστρια οι εγκυμονούσες μετανάστριες όχι μόνο συμπεριφέρονται ανεύθυνα , αλλά μπαίνουνε στη βάρκα από μια διάθεση περιπέτειας αν όχι για αναψυχή, και «δεν τους νοιάζει» που είναι με την κοιλιά στη μύτη. Δεν μπαίνουνε στη βάρκα επειδή προσπαθούν να σωθούν από σφαγές και να σώσουν το μωρό που κουβαλούν μέσα τους. Αναλόγου ύφους σχόλιο έκανε, λέγοντας τον καιρό ο Τάσος Αρνιακός. Η αντιπροσφυγική ρητορική δεν είναι πια προνόμια του Βελόπουλου, του Κυρανάκη και λοιπών ακραίων πολιτικών και πολιτευτών. Φτάνει στα σπίτια μας από χαριτωμένες τηλεπαρουσιάστριες και χαζοχαρούμενους τηλεπαρουσιαστές που επιχειρούν να κάνουν χιούμορ. Και κάπως έτσι εγκαθίσταται στο σαλόνια μας και στη συνείδησή μας…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments