Ελλάδα

Ντοκουμέντο Pagenews.gr: Η ανώνυμη επιστολή που αποκάλυπτε το σκάνδαλο Folli Follie στις Αρχές από το 2015

Ντοκουμέντο Pagenews.gr: Η ανώνυμη επιστολή που αποκάλυπτε το σκάνδαλο Folli Follie στις Αρχές από το 2015
Χαρακτηρίστηκε από χρηματιστηριακούς κύκλους ως η μεγαλύτερη απάτη των τελευταίων δεκαετιών.

Η “τρύπα” ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε επίπεδο τζίρου και 290 εκατομμυρίων ευρώ στα τραπεζικά διαθέσιμα (για το 2017) της Folli Follie Group (FFG) της οικογένειας Κουτσολιούτσου προκάλεσε κλυδωνισμούς στην εταιρεία, σοβαρές αναταράξεις στην ελληνική οικονομία και, όπως ήταν επόμενο μετά από όλα αυτά, την επέμβαση της δικαιοσύνης. Ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το Μάιο του 2018, αν και οι καταγγελίες είχαν γίνει από το 2015.

Το Pagenews.gr αποκαλύπτει σήμερα την ανώνυμη επιστολή που εστάλη στην επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Δεκέμβριο του 2015 και περιέγραφε με σοκαριστικές λεπτομέρειες τις “μαύρες τρύπες” της εταιρείας. Ο συντάκτης της επιστολής φαίνεται να γνωρίζει καλά την υπόθεση, ενώ επισυνάπτει ισολογισμούς και άλλα οικονομικά στοιχεία.

Pagenews.gr

Pagenews.gr

Λίγες ημέρες πριν έχει συλληφθεί για θέματα διαφθοράς ο επικεφαλής της FOSUN, κύριος μέτοχος της FFG. Όπως σημειώνει ο συντάκτης της επιστολής  η υπόθεση αυτή ίσως να σχετίζεται με την κατά 100% θυγατρική της FFG Group, την FF Group Sourcing Limited με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με την επιστολή, στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2013, ένα κονδύλι μαμούθ 304.989.778 δολαρίων εμφανίζεται σε διάφορα excel των ισολογισμών, χωρίς να δικαιολογείται επαρκώς.

Η FFG Group Sourcing Limited το εγγράφει με την αιτιολογία Assets valuation, χωρίς να προκύπτει ποια assets υποτιμήθηκαν. Από την πλευρά της η FF Group το χαρακτηρίζει “ζημίες από αποτίμηση αποθεμάτων στην τρέχουσα αξία” και μάλιστα σε άλλη κατηγορία, δηλαδή στα χρηματοοικονομικά έσοδα – έξοδα και όχι στις λειτουργικές δαπάνες ως όφειλε.

Pagenews.gr

“Πώς είναι δυνατόν να υποτιμηθούν κατά 305 εκατ. δολάρια αποθέματα που κυμαίνονται στο επίπεδο των 250 εκ δολαρίων όλα τα προηγούμενα χρόνια” αναρωτιέται εύλογα ο καταγγέλλων και συνεχίζει: “Πώς αποδέχθηκε ο ορκωτός ελεγκτής αλλά και οι ελεγκτικές αρχές της κεφαλαιαγοράς να εγγράφονται λειτουργικές δαπάνες στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και να παραποιούνται έτσι σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα. Πώς γίνεται τόσο η Διοίκηση της εταιρείας όσο και ο ορκωτός ελεγκτής να μην σχολιάζει μια τόσο μεγάλη δαπάνη που προέκυψε σε ένα έτος”.

“Δεν πήραν… χαμπάρι”

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στις οικονομικές καταστάσεις χρήσεως του επόμενου έτους (2014). Η FF Group Sourcing Limited “σπάει” το κονδύλι των περίπου 305 εκατ. δολαρίων στα τρία, με τα ποσά να μεταφέρονται από τις χρηματοοικονομικές δαπάνες, στις λειτουργικές. Ωστόσο αυτή η αλλαγή ουδόλως επηρεάζει τους ισολογισμούς της FF Group, σαν οι δύο εταιρείες να μην είχαν σχέση. “Δεν πήραν… χαμπάρι την αλλαγή στις οικονομικές καταστάσεις της θυγατρικής τους. Το κονδύλι των 305 εκ. δολαρίων είναι ασήμαντο για να εγγράφεται… όπου νάναι?”.

Τι ακριβώς είχε συμβεί με το μυστηριώδες κονδύλι των 305 εκ. δολαρίων; “Εκτίμησή μου είναι ότι βρήκαν ένα “εύσχημο” τρόπο να αποσπάσουν οι Διοικούντες και κύριοι μέτοχοι της εταιρείας, το ποσό των 305 εκ. δολαρίων από τη θυγατρική της FF Group αντί να το μεταφέρουν ως μέρισμα στην Ελλάδα και να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι, αλλά και να διανεμηθεί σε όλους τους μετόχους της FF Group να το καρπωθούν αφορόλογητο οι ίδιοι”, σημειώνει ο καταγγέλλων.

“Δεν αναφέρω το όνομά μου από φόβο”

Κλείνοντας την επιστολή, ο συντάκτης τονίζει ότι δεν αποκαλύπτει το όνομά του επειδή φοβάται, ωστόσο αν χρειαστεί θα προσφύγει επωνύμως στη δικαιοσύνη. “Δεν αναφέρω το όνομά μου από φόβο καταρχήν αλλά αν δεν προβείτε στις αναγκαίες ελεγκτικές διαδικασίες ώστε να αναδιαμορφωθούν οι οικονομικές καταστάσεις της FF Group για τα έτη 2013 και 2014 και να αιτιολογηθεί επακριβώς πως προέκυψε η ζημία των 305 εκ. θα αναγκαστώ να απευθυνθώ επωνύμως πλέον στις εισαγγελικές αρχές”.

Δυόμιση χρόνια μετά την ανώνυμη επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποκαλύπτεται η χρηματιστηριακή “φούσκα”. Τα νούμερα της απάτης ζαλίζουν: Τραπεζικός λογαριασμός με πλαστογραφημένα statements που ενώ υποτίθεται ότι είχε 255 εκατομμύρια δολάρια, στην πραγματικότητα είχε υπόλοιπο μόλις 500 δολάρια. Ταμείο-μαϊμού 198 εκατομμύρια ευρώ. 779 εκατομμύρια ψεύτικες πωλήσεις. Και άλλα πολλά.

Εισαγγελική έρευνα για το χειρισμό της υπόθεσης

Πριν από μία εβδομάδα ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών κ. Σπύρος Παππάς κάλεσε να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις δύο διευθύντριες και δύο υπάλληλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η εισαγγελική κίνηση γίνεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που ασκείται προκειμένου να διευκρινιστούν αν υπάρχουν ή όχι ευθύνες στον χειρισμό της όλης υπόθεσης της Folli Follie από αρμόδια στελέχη της ανώτατης εποπτικής Αρχής. Και η επιστολή που αποκαλύπτει σήμερα το pagenews.gr αποδεικνύει ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχαν συγκεκριμένες καταγγελίες για το σκάνδαλο από το Δεκέμβριο του 2015.

Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments