Οικονομία

Τι φέρνει η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Αθήνα, ποιους θα δει και τι επενδύσεις θα φέρει

Τι φέρνει η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Αθήνα, ποιους θα δει και τι επενδύσεις θα φέρει
Που και πόσα έχουν επενδύσει. Η Golden Visa, οι τιμές, η σύγκριση με την Ευρώπη, ποιες περιοχές είναι σε ζήτηση- Ποιοι είναι οι Κινέζοι που επενδύουν στην Ελλάδα. Η Ελένη Στεργίου γράφει στο pagenews.gr ένα αφιέρωμα για τις κινεζικές επενδύσεις.

Εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες σηματοδοτεί η επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, με επίκεντρο την κομβικής σημασίας επένδυση της Cosco στον Πειραιά. Οι συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φέρνουν στο τραπέζι νέες διακρατικές συμφωνίες για το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τουριστικές ροές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, ενώ ήδη, τα τελευταία χρόνια, τα συνολικά κεφάλαια που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας ανέρχονται στα 6-7 δισ. ευρώ.

Οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, τόσο στο πολιτικό επίπεδο, όσο και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, με την υπογραφή Συμφωνιών και Μνημονίων που θα διευκολύνουν και θα οδηγήσουν σε αύξηση το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τουριστικές ροές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπογραφούν 16 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη (συμφωνία έκδοσης).

Σήμερα, στις 11:10 ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Νωρίτερα, στις 10 πμ. θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Στις 16:30 ο κ. Σικ Τζινπίνγκ , συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά / Piraeus Container Terminal). Επίσης, με τον κ. Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Τρίτης (10 πμ) στο Divani Caravel.

Οι νέες επενδύσεις και που έχουν “βάλει” κεφάλαια οι Κινεζοι

Οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και των επιχειρηματιών στους δυναμικούς κλάδους είναι αυξημένες, μετά και την αποστολή στη Σαγκάη την περασμένη εβδομάδα, με επίκεντρο τον τομέα της Ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών, τον τουρισμό, τα logistics, και τις εμπορικές μεταφορές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το Pagenews.gr από το Enterprise Greece , στο real estate, μέσω του προγράμματος Golden Visa, έχουν χορηγηθεί 3.464 άδειες διαμονής σε Κινέζους επενδυτές, ενώ αν συμπεριληφθούν και τα μέλη των οικογενειών τους, ο αριθμός φθάνει τις 10.198 άδειες, καθιστώντας την Κίνα πρώτη χώρα από άποψη ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι επενδύσεις

Ειδικότερα, η εκθεση της Κίνας στην Ελλάδα, κατά τη περίοδο της κρίσης, είναι σημαντική, με αιχμή την επένδυση της Cosco στον Πειραιά. Αξιοσημείωτη, παράλληλα, η συμβολή στον τουρισμό και στην Ενέργεια. Σκοπός της ελληνικής πλευράς, μετά και την επισκεψη της ελληνικής αποστολής στη Σαγκάη, είναι να προσελκύσει η χώρα μας μισό εκατομμύριο Κινέζους τουρίστες έως το 2021, ενώ μεγάλης σημασίας είναι η υφιστάμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο- και εκείνη με τη Σαγκάη που θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020.

Τα τελευταία 15 χρόνια Έλληνες πλοιοκτήτες κατασκεύασαν πάνω από 1.000 πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, επένδυση που ξεπερνά το 50 δισ. δολάρια. Δυναμική η παρουσία στην αγορά ακινήτων, όπου ήδη εκατοντάδες Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα Golden Visa, καθότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, 2 στις 3 άδειες έχουν δοθεί σε Κινέζους αγοραστές.

Cosco

Η Cosco έχει τριπλή παρουσία στον Πειραιά, με τη θυγατρική της να κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και αναμένεται να αγοράσει το 16% μόλις ολοκληρώσει τις δεσμευτικές επενδύσεις. Η μεν άλλη θυγατρική της έχει αναλάβει μέσω της εταιρείας ΣΕΠ Α.Ε. υποπαραχωρήσεις των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ. Παράλληλα, έχει παρουσία στην Ελλάδα, με άλλες ναυτιλιακές, εμπορικές και διαμετακομιστικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά ο κινεζικός όμιλος έχει επενδύσει περί τα 800 εκατομμύρια, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζονται μακροπρόθεσμες επιπλέον επενδύσεις με τη συνολική έκθεση της κινεζικής εταιρείας να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρω, καθότι επιδιώκει να κάνει μακροπρόθεσμα επενδύσεις τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ακόμα, συμπεριλαμβανομένων των 612 εκατ. του Master Plan.

Χρηματοδότηση

Εκτιμάται πως κινεζικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει με κεφάλαια ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις για να ναυπηγήσουν πλοία σε κινεζικά ναυπηγεία, που υπολογίζονται στα πει τα 2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως η China Development Bank έχει συγκροτήσει ήδη από το 2015 μια λίστα διεθνών επενδυτικών προγραμμάτων με περισσότερα από 900 έργα στις 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» ή «One Belt One Road» (ΟΒΟR). Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, οι κινεζικές τράπεζες China Development Bank, EXIM Bank και ICBC έχουν διαθέσει άνω των 2 δισ. δολάρια σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ 2009 και 2017, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται από το 2010 και η China Development Bank, που συμμετέχει στη χρηματοδότηση των επενδύσεων της Cosco στον Πειραιά.

Η λίστα των επενδύσεων μέχρι το 2018 (στοιχεία Enterprise Greece):

  • 1. Η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ( Εκτίμηση συνολικής επένδυσης στο 1,5 δισ. ευρώ)
  • 2. Πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.
  • 3. Η Shenhua Group, σε συνεργασία με την Copelouzos Group, σχεδιάζει 3 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • 4. Η κινεζική εταιρεία ΖΤΕ δημιούργησε διαμετακομιστικό κέντρο στον Πειραιά για τα προϊόντα της, ενώ έκανε συμφωνία με τη Forthnet για αναβάθμιση των δικτύων αξίας 500 εκατ. ευρώ.
  • 5. Η κινεζική εταιρεία Profex Inc.και η Morgan Stanley επένδυσαν 48.5 εκατ. ευρώ στην Κορρές.
  • 6. Πιλοτικό κέντρο διανομής από την Huawei στον Πειραιά.
  • 7. Hanergy Το 2012 ανακοινώθηκαν επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ στον ελληνικό κλάδο PV μέχρι το έτος 2016 με στόχο να κατασκευάσει και λειτουργήσει αντίστοιχα συνολικής δυναμικότητας 1000MW.
  • 8. Bank of China. Ανοίγει υποκατάστημα στην Ελλάδα. H απόφαση της κινεζικής τράπεζας θα υλοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου προκειμένου η Bank of China να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

Η Golden Visa, οι τιμές και τι σημαίνει για Ελλάδα – Κίνα

Ο νόμος 4146/2013 (ΦΕΚ Α’ 90) παρέχει άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτης χώρας που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας κατ΄ελάχιστο θα πρέπει να είναι 250.000 ευρώ. Πρόκειται για μια άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες Σέγκεν, η οποία έχει ουσιαστικά μόνιμο χαρακτήρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής, με τον κάτοχό της όμως να υποχρεούται σε ανανέωσή της κάθε πέντε έτη. Έτσι, κυρίως Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Αιγύπτιοι και Λιβανέζοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα. Άδεια διαμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.

Το πρόγραμμα χορήγησης χρυσής βίζας με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ σε συνάρτηση της επενδυτικής ευκαιρίας που διέκριναν λόγω των μειωμένων τιμών , προσέθεσε στην ελληνική κτηματαγορά 645 αγοραπωλησίες ακινήτων έως τον Ιούνιο του 2019, 1.399 το 2018 , 961 το 2017, 583 το 2016, 505 το 2015, 423 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Σε ποιες περιοχές αγοράζουν Golden Visa

Το 80 % των ακινήτων που αγοράστηκαν με στόχο τη χρυσή βίζα, βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Συγκεκριμένα βάση των αιτημάτων χορήγησης αδειών διαμονής έως τον Απρίλιο του 2019 στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αθήνα με 1.853, ο Πειραιάς με 1.069, η Παλλήνη 674, ο Πολύγυρος 205, τα Χανιά 162, η Θεσσαλονίκη 128, η Κόρινθος 62, η Κέρκυρα 60, η Ερμούπολη 52, η Λευκάδα 46, Άλλες περιοχές 199. Στο πλαίσιο αυτό οι Κινέζοι έχουν αναδειχθεί σε κυρίαρχη ομάδα αγοραστών έχοντας λάβει το 60% των αδειών 3.464 άδειες αφορούν Κινέζους επενδυτές, οι εξακολουθούν να είναι και οι πλέον κινητικοί.

Η τιμές σε Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες

Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος προσφέρει ένα από τα πιο φθηνά πακέτα χρυσής βίζας στην Ευρώπη. Η Μάλτα θέτει όριο μεταξύ 275.000 – 320.000€ ανάλογα με την περιοχή αγοράς του ακινήτου, η Λετονία 250.000€ συν 5% κρατικό τέλος για αγορά ακινήτου αποκλειστικά στη Ρήγα, η Ισπανία από 500.000€, η Κύπρος 300.000€ για αγορά μόνο νεόδμητων ακινήτων, η Πορτογαλία 350.000 € για αγορά ακινήτου εκτός Λισαβόνας ή 500.000€ για αγορά ακινήτου στη Λισαβόνα, η Ανδόρρα 400.000€, η Ισπανία 500.000€ ενώ η Ιρλανδία 2.000.000€. Μάλιστα, πολλοί Κινέζοι που αγόρασαν ακίνητα στην Κύπρο τα πωλούν τώρα για να αγοράσουν στην Ελλάδα, καθώς η Κύπρος δεν ανήκει αυτή τη στιγμή στον χώρο της Σένγκεν.

Ποιοι είναι οι Κινέζοι που επενδύουν στην Ελλάδα

Οι Κινέζοι για την αγορά ακινήτου διαθέτουν ως επί το πλείστων 250.000 ευρώ που αποτελεί το ελάχιστο ποσό για την απόκτηση την άδειας διαμονής. Στοχεύουν κυρίως σε ακίνητα που μπορούν άμεσα να εγγραφούν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ώστε να εκμεταλλεύονται το διαμέρισμα το διάστημα που δεν διαμένουν στην Ελλάδα.

Με στόχο την διαμονή λίγους μήνες το χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε ο Θέμης Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών, επιλέγουν κυρίως περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας ( Π.Φάληρο, Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα, Άλιμο κλπ ). Αν πρόκειται για επένδυση, επικεντρώνονται στο Δήμο Αθηναίων καθώς και στους όμορους Δήμους αναζητώντας ακίνητα που πωλούνται έως 700 € / τμ και να χρήζουν ανακαίνιση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι περιπτώσεις μόνιμης εγκατάστασης είναι ελάχιστες, αφορούν κυρίως οικογένειες που τα παιδιά τους θέλουν να φοιτήσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή των ΗΠΑ. Έτσι, η μητέρα και τα παιδιά παραμένουν στην Ελλάδα και εγγράφονται σε αγγλικό ή αμερικανικό σχολείο .

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, δεν είναι λίγοι οι Κινέζοι αγοραστές που μέσω της χρυσής βίζας, στοχεύουν να επεκταθούν επιχειρηματικά στην Ευρώπη. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κινεζικά μεσιτικά γραφεία , πρακτορεία και κατασκευαστικές εταιρείες, αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα πολύ χαμηλότερης αξίας από τις 250.000€ και τα μεταπουλούν σε ομοεθνείς τους 250.000€ κάνοντας απλά μια μικρή ανακαίνιση . Ενώ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακίνητα αξίας 100.000€ – 150.000€ πουλήθηκαν απευθείας σε Κινέζους αγοραστές στη τιμή των 250.000€ με το επιπλέον τίμημα να το εισπράττει ο πωλητής αλλά στη πορεία να κατατίθεται στον Κινέζο διαμεσολαβητή ως αμοιβή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments