Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Το βιβλίο Γάλλου δημοσιογράφου για τον τέως Έλληνα πρωθυπουργό

Αλέξης Τσίπρας: Το βιβλίο Γάλλου δημοσιογράφου για τον τέως Έλληνα πρωθυπουργό
Αλέξης Τσίπρας: Ο Γάλλος δημοσιογράφος, Φαμπιάν Περιέ, στο βιβλίο του «Αλέξης Τσίπρας, μια ελληνική ιστορία», προχωρά στην εξιστόρηση του βίου και της πολιτείας του Αλέξη Τσίπρα, στο φόντο κρίσιμων γεγονότων που καθόρισαν την πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Αλέξης Τσίπρας: Ο Φαμπιάν Περιέ ζει μόνιμα στην Αθήνα τα τελευταία 11 χρόνια, όντας ανταποκριτής στην Ελλάδα από το 2008, έχοντας πλέον παρακολουθήσει όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα μας σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα έχει διατελέσει συνεργάτης γαλλικών και βελγικών εφημερίδων όπως οι «Libération», «L’Humanité» και «Le Soir», καθώς και σημαντικών μέσων όπως τα «Le Temps», «Les Jours» και «Alternatives Economiques».

Την περασμένη Πέμπτη (7/11) ο Γάλλος δημοσιογράφος κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Αλέξης Τσίπρας, μια ελληνική ιστορία» («Alexis Tsipras, Une histoire grecque»). Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», πρόκειται για μια βιογραφική μελέτη, μια μονογραφία, βασισμένη στον τέως Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Περιέ προσπαθεί να εξιστορήσει ταυτόχρονα τόσο την ιστορία του Αλέξη Τσίπρα, όσο και κρίσιμα γεγονότα, τα οποία και καθόρισαν την πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η χρονική αφετηρία του βιβλίου του είναι το καλοκαίρι του 1974. Όταν δηλαδή η δημοκρατία εγκαταστάθηκε και πάλι στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα γεννήθηκε το τρίτο παιδί του Παύλου και της Αρίστης Τσίπρα, ο μετέπειτα ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Γάλλος ρεπόρτερ αναζήτησε άγνωστα στοιχεία και συνέλεξε πληροφορίες από πρωτογενείς πηγές. Ουσιαστικά στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του, ο Περιέ προσπαθεί να κάνει γνωστές στο γαλλόφωνο κοινό τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πολιτικής. Ωστόσο, το θεμελιώδες ερώτημα που θέτει στον εαυτό του είναι καίριο: «Ποιος είναι πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας;».

Όπως φαίνεται και από τις συχνές αναφορές στον συγκεκριμένο πάλαι ποτέ στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ο Περιέ στη διάρκεια της έρευνας για τη συγγραφή του βιβλίου του, έχει τακτικές συνομιλίες με τον Γιάννη Μηλιό. Σε μια από τις συζητήσεις τους αυτές, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, αναφέρθηκε σε έναν ιδιαιτέρως ενδιαφέρον περιστατικό, το οποίο συνέβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2013. «Είχαμε ένα εκτός προγράμματος ραντεβού στο Ινστιτούτο για τη Νέα Οικονομική Σκέψη, εκ των ιδρυτών του οποίου είναι ο Τζορτζ Σόρος.

Όταν φτάσαμε εκεί, στη μέση του Μανχάταν, ο άνθρωπος που μας άνοιξε την πόρτα ήταν ο… Γιάνης Βαρουφάκης! Και ήταν αυτός που θα διοργάνωνε τη δεύτερη “αμερικανική περιοδεία” του Αλέξη Τσίπρα, από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου 2013. Ο Βαρουφάκης θα συνόδευε τον Αλέξη στο Τέξας, όπου θα έδινε δύο διαλέξεις στο LBJ School of Public Affairs. Κατόπιν ο Τσίπρας θα πήγαινε στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη – με τις επισκέψεις του να είναι πάντα ενορχηστρωμένες από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, σύμφωνα με άλλες πηγές, ήταν ο συντάκτης των ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα».

Παράλληλα, ο Γιάννης Μηλιός, μίλησε και για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να εμπιστευτεί στον Γιάνη Βαρουφάκη το υπουργείο Οικονομικών. «Θυμάμαι πολύ καλά», λέει ο Μηλιός, «ότι ήταν σε μια συνάντησή μας με τον Αλέξη, στις 20 Δεκεμβρίου του 2013, στο γραφείο του στη Βουλή. Συζητούσαμε τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία ο Αλέξης είχε πειστεί ότι ο Γιάνης θα ήταν ο καλύτερος (σ.σ.: υπουργός Οικονομικών), από την άλλη, όπως το έβλεπε εκείνος, έπρεπε να αναθέσει το υπουργείο σε κάποιον που δεν θα ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», το βράδυ της 25ης ή 26ης Ιανουαρίου 2014 ο Τσίπρας πήρε τηλέφωνο τον Μηλιό και του πρότεινε κάποιο πόστο: «Μου ζήτησε να διαλέξω ανάμεσα στο υπουργείο Τουρισμού και το Ναυτιλίας… Δέκα λεπτά αργότερα τον πήρα εγώ τηλέφωνο και απέρριψα την προσφορά. Ηδη από τον Ιανουάριο του 2014 δεν ήμουν πια μέρος του σχεδιασμού. Είχα καταλάβει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε σκοπό να εφαρμόσει όσα είχαμε αποφασίσει. Πίστευε ότι ο Βαρουφάκης θα κάνει τη δουλειά, δείχνοντας στους Ελληνες ότι δίνει μάχη και στους Ευρωπαίους ότι ανήκει στην Κεντροαριστερά».

Σε αρκετά σημεία του βιβλίου του, ο Φαμπιάν Περιέ παραθέτει δηλώσεις του τότε προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο εξάμηνο της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές. «»Στην αρχή ο Αλέξης Τσίπρας είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει σαν μέσο πίεσης την απειλή για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την αναταραχή που αυτή θα προκαλούσε στην ευστάθεια της ευρωπαϊκής οικονομίας», παραδέχεται ο Ολάντ. Προσθέτει όμως ότι “ο Τσίπρας αντιλήφθηκε γρήγορα πως υπήρχαν ορισμένα κράτη που επιθυμούσαν ειλικρινά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και άλλα που ειλικρινά επιθυμούσαν την αποχώρησή της”.

Ο Τσίπρας έκανε την επιλογή του, να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Υπήρχαν διαρκώς διλήμματα που γύριζαν στο μυαλό του. Σύμφωνα με όσα λένε αρκετοί συγγενείς του, “στ’ αλήθεια έθετε το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Συναφώς, κατά τον Πιερ Λοράν (σ.σ.: γενικό γραμματέα του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος), ο οποίος βρισκόταν σε τακτική επαφή με τον Ελληνα τότε πρωθυπουργό, “ο Τσίπρας μελέτησε συστηματικά όλες τις προτάσεις. Στο τέλος, όμως, απέρριψε την έξοδο από το ευρώ, η οποία θα οδηγούσε τη χώρα στη χρεοκοπία, στην απομόνωση και εντέλει στην αποτυχία της αριστερής εμπειρίας στην Ελλάδα. Ενιωθε το βάρος της ευθύνης στους ώμους του όχι μόνο για την πατρίδα του, αλλά και για την ευρωπαϊκή Αριστερά”. Διότι θα ήταν η Αριστερά του Τσίπρα αυτή που θα έφερε την ευθύνη για την κατάρρευση της Ευρωζώνης, με τις όποιες απρόβλεπτες συνέπειες».

Μέσα από τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Γάλλος ρεπόρτερ αναφέρεται στα ταξίδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα προς άγραν εναλλακτικής χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία. «Κατά τη διάρκεια εκείνων των εβδομάδων (σ.σ.: την άνοιξη του 2015), ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του, ιδιαιτέρως δε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πύκνωσαν τα ταξίδια τους εκτός Ευρώπης: Ρωσία, Κίνα, Βενεζουέλα… Επισκέφτηκαν όλες τις οικονομικά ισχυρές χώρες οι οποίες, κατά το παρελθόν, θα μπορούσαν να έχουν αναπτύξει παρεμφερείς πολιτικές με κάποια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Και πάλι, όμως, το επιχείρημα ήταν το γνωστό: “Η Ρωσία και η Κίνα μας είπαν απερίφραστα ότι θα επένδυαν στην Ελλάδα αν μέναμε στο ευρώ”, θυμάται ο Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, αίσθηση προκαλούν τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Περιέ για τη νύχτα του δημοψηφίσματος. Ο συγγραφέας το επιβεβαιώνει αυτό παραθέτοντας σχετικά σχόλια του Φρανσουά Ολάντ: «Όταν τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα, άκουσα έναν άνθρωπο, παραδόξως, ανήσυχο, παρά τη νίκη του. Μου ζήτησε να αρχίσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις. “Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω”, του είπα». Γύρω από εκείνα τα τραγικά 24ωρα που προηγήθηκαν της ιστορικής κωλοτούμπας του 2015, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος διηγείται ότι είχε μιλήσει επίσης με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «έναν άνθρωπο που ανήκει στην Κεντροδεξιά, πεπεισμένο ότι ο διάλογος έπρεπε να αρχίσει ξανά. Μου είπε ότι τρέφει εκτίμηση για τον Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε ειλικρινή. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με διαβεβαίωσε πως ο Τσίπρας ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί και να μην τον αφήσω αβοήθητο».

Γιατί ανακινήθηκε το Μακεδονικό; Αυτό διερωτάται ο Περιέ και την απάντηση τη δίνει ο ίδιος – αλλά με τα λόγια του Τάσου Κορωνάκη, γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ έως τη στιγμή που αποσύρθηκε λόγω των εκκρεμοτήτων του με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η άποψη του Κορωνάκη, λοιπόν, είναι ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανέκαθεν την έμμονη ιδέα να γίνει μεγάλος ιστορικός ηγέτης». Κι ένας άλλος εκ των εμπίστων του δήλωσε στον Περιέ ότι «ο Αλέξης είχε πάντα κατά νου πως πρέπει να σταθεροποιήσει την περιοχή και να επιλύσει τις χρονίζουσες διαμάχες. Για τον Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα έπρεπε να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στη Βαλκανική».

«Ήταν η κωλοτούμπα ασυγχώρητη; Όπως και να ’χει, τον Μάιο του 2019 οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο Περιέ, τονίζοντας ότι πριν από τις Ευρωεκλογές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζονταν βέβαιοι ότι θα ότι θα εξαντλήσουν την προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησής τους – έως τον Οκτώβριο. «Κανείς τους δεν περίμενε τόσο μεγάλη πτώση. Κάποιος από τον στενό κύκλο του Τσίπρα λέει ότι “το απόγευμα στο Μαξίμου οι άνθρωποι του προέδρου δεν ήθελαν να πιστέψουν τα αποτελέσματα των exit polls. Κατά τη γνώμη τους, τα στοιχεία έκαναν λάθος».

Επίσης, αναφέρεται στην εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο το 2008, σε μια από τις πιο εντυπωσιακές επιδείξεις του αντισυμβατικού του πνεύματος. Ο ίδιος, ντυμένος επίτηδες, πρόχειρα, σαν να φόρεσε την τελευταία στιγμή ρούχα δανεικά, εμφανίστηκε στη δεξίωση συνοδευόμενος από την Καντίτσα Σάνκο. Αντί της μονίμου συμβίας του, της Μπέτυς Μπαζιάνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μια έγχρωμη μετανάστρια προκειμένου να διαδηλώσει υπέρ των δικαιωμάτων των «πολιτών β’ κατηγορίας».

Όπως επισημαίνει ο Περιέ: «Η Καντίτσα Σάνκο και ο Αλέξης Τσίπρας έκλεψαν την παράσταση από το παλιό πολιτικό κατεστημένο. Το χτύπημα που κατάφεραν ήταν επιτυχημένο, καθώς το στιγμιότυπο έγινε σύμβολο για μια ολόκληρη γενιά. Κι αν σήμερα κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ιδέα πίσω από αυτό ήταν της Μπέτυς, ο μόνος που ωφελήθηκε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας».

Μία από τις πηγές του Φαμπιάν Περιέ απ’ όπου άντλησε έγκυρες πληροφορίες για τα παιδικά χρόνια, την οικογενειακή ζωή και την ανατροφή του Αλέξη Τσίπρα ήταν η εξαδέλφη του πατέρα του. Πρόκειται για την καθηγήτρια Μοριακής Bιολογίας, Λαοκρατία Λάππα. Η οποία είπε, μεταξύ πολλών άλλων, στον Γάλλο συγγραφέα ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια του Αλέξη, η Ζανέτ και ο Δημήτρης, είχαν ήδη οργανωθεί στην ΚΝΕ. Ανυπόμονος να ακολουθήσει το παράδειγμά τους, ο Αλέξης Τσίπρας πίεζε από πολύ νωρίς τη Βίκυ Κοβάνη, μια συμμαθήτρια μεγαλύτερή του κατά δύο χρόνια, η οποία ήταν τότε γραμματέας της τοπικής οργάνωσης ΚΝΕ Αμπελοκήπων. Όταν ήρθε η ώρα, η Κοβάνη επέτρεψε στον μικρό Αλέξη να γίνει κι αυτός, επισήμως, Κνίτης. Ήταν 14 ετών. Και λίγο αργότερα, του παραχώρησε τη θέση της. «Εγκατέλειψα τη θέση της γραμματέως της ΚΝΕ στο Λύκειο Αμπελοκήπων το 1989. Με διαδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ.: σε ηλικία 15 ετών)», λέει η Βίκυ Κοβάνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play