Κόσμος

Συναγερμός για την πάθηση που σχετίζεται με το άτμισμα

Συναγερμός για την πάθηση που σχετίζεται με το άτμισμα
Ανησυχία έχει προκαλέσει η πάθηση που σχετίζεται άμεσα με όσους ατμίζουν.

Τα τελευταία χρόνια έγινε της μόδας το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αρκετός κόσμος επέλεξε το άτμισμα προκειμένου να μπορέσει να μειώσει ή και να κόψει εντελώς το κάπνισμα. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που ναι μεν σταμάτησαν το τσιγάρο, αλλά έβαζαν κανονικά νικοτίνη στα υγρά ατμίσματος.

Οι υπέρμαχοι του ατμίσματος ισχυρίζονται ότι η συνήθεια τους είναι πιο υγιεινή από το τσιγάρο. Ωστόσο οι μελέτες έχουν δείξει άλλα αποτελέσματα. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το άτμισμα είναι εξίσου βλαβερό για τους πνεύμονες.

Η πάθηση που θερίζει τους ατμιστές

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη ανησυχία για μια πάθηση που έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Την ίδια ώρα οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί από το άτμισμα αυξάνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων της Αμερικής, οι περιπτώσεις έχουν αγγίξει τις 1.888 σε 49 αμερικανικές πολιτείες, με 37 θανάτους. Μια νέα μελέτη για την EVALI, όπως έχουν αποκαλέσει επισήμως την πάθηση (Electronic Cigarette or Vaping-associated Lung Injury – Ασθένεια των Πνευμόνων που σχετίζεται με το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο ή τα Προϊόντα ατμίσματος), μας λέει πως τα νούμερα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς οι γιατροί τώρα αρχίζουν να την αναγνωρίζουν.

Τα συμπτώματά της είναι βήχας, δυσκολίες στην αναπνοή, πόνος στο στήθος και ναυτία, ενώ σπανιότερα εμφανίζεται πυρετός, κόπωση και απώλεια βάρους.Η αιτία της παραμένει ακόμα άγνωστη, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες περιπτώσεις μας έρχονται από τον Απρίλιο του 2019 και η πάθηση αναλύεται συνεχώς. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων επιβεβαιώνει πως η EVALI συνδέεται με προϊόντα που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (τη δραστική ουσία της κάνναβης) ή νικοτίνη που πωλείται στη μαύρη online αγορά.

Η ίδια η τετραϋδροκανναβινόλη δεν θεωρείται πως προκαλεί την πάθηση, καθώς η χρήση της αφορά στο 70% των περιπτώσεων. Ενδέχεται να είναι ένας παράγοντας στο υγρό, η Βιταμίνη Ε Οξική, που να προκαλεί την ασθένεια που μοιάζει με χημικά εγκαύματα στον πνεύμονα.Μέχρι να αναγνωριστούν πάντως οι αιτίες, τόσο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων όσο και ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων της Αμερικής συνιστούν να αποφεύγεται το άτμισμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments