Nέα της αγοράς

Biofresh: Μία επιχείρηση που έγινε “πορτοκαλοχώρα”

Biofresh: Μία επιχείρηση που έγινε “πορτοκαλοχώρα”
Μία βόλτα σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο χυμοποίησης πορτοκαλιού δεν είναι σύνηθες.
Μία βόλτα σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο χυμοποίησης πορτοκαλιού δεν είναι σύνηθες.

Το “The Orange Factory” όμως δεν αποτελεί απλώς μια επιτυχημένη επιχείρηση χυμοποίησης πορτοκαλιού, αλλά το όραμα του επιχειρηματία Χρήστου Παπαδημητρακόπουλου, πρόεδρος της Biofresh Cosmos, γκρουπ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πορτοκαλιού και του χυμού, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων πλήρως προσβάσιμων και φιλόξενων στο κοινό που θα τις επισκεφτεί.

Στην “πορτοκαλοχώρα” ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στη μονάδα παραγωγής χυμού, από τις πιο σύγχρονες, να κάνει βόλτα στους κήπους και στις εγκαταστάσεις. Ανάμεσα στους επισκέπτες στην Σπάρτη, από την αρχή του 2019, ήταν και στελέχη της IFU, της Διεθνούς Ένωσης Χυμών, οι οποίοι χαρακτήρισαν την βιομηχανική εγκατάσταση ως μία από τις πιο σύγχρονες και φιλικές σε σύγκριση με άλλες εγκαταστάσεις ανάλογου μεγέθους που έχουν επισκεφθεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων που συμπληρώνουν οι επισκέπτες μετά το τέλος της περιήγησής τους στο “The Orange Factory”, το 72,8% αξιολογεί την επίσκεψή «ικανοποιητική» ή «εξαιρετική». Επιπλέον το 77,9% βρίσκει την εκπαιδευτική αξία της επίσκεψης «σημαντική» ή «πολύ σημαντική».

Ένα από τα χαρακτηριστικά του “The Orange Factory” είναι ότι είναι πλήρως επισκέψιμο, σύγχρονο και φιλικό και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μία ολοκληρωμένη εμπειρία περπατώντας στους χώρους του εργοστασίου και συμμετέχοντας σε μία πληθώρα δραστηριοτήτων. Το “The Orange Factory”, που κατατάσσετε στα μικρά εργοστάσια, έχει υποδεχθεί 504 επισκέπτες μέσα στο 2019 εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα Γυμνάσια και Λύκεια της Λακωνίας, αλλά και φοιτητές από διάφορα Πανεπιστήμια.

Τα βασικά στοιχεία μίας επίσκεψης είναι η περιήγηση στη γραμμή παραγωγής, στους χώρους αποθήκευσης αλλά και μίξης των χυμών. Η κατανόηση της βιομηχανικής διαδικασίας που είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και ελέγχεται από ένα κεντρικό Control Room. Η γνωριμία με σχετικά επαγγέλματα και ειδικότητες που συνεργάζονται στους χώρους του εργοστασίου.

Περπατώντας στο “The Orange Factory” και αφού έχει περάσει από τους χώρους υποδοχής του καρπού, τα μηχανήματα χυμοποίησης και παραγωγής, το χημείο και τα τεράστια ψυγεία του εργοστασίου, ο επισκέπτης ανακαλύπτει σύντομα ότι υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία για να επισκεφθεί τα οποία δεν συμβαδίζουν καθόλου με την παραδοσιακή εικόνα που έχει κάποιος στο μυαλό του για ένα εργοστάσιο. Άλλωστε το “The Orange Factory” δεν θυμίζει εργοστάσιο.

Ειδικά στον ακάλυπτο του εργοστασίου, εκεί που συνήθως σε άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται παλιές παλέτες, εγκαταλελειμμένα μηχανήματα, ή βαρέλια, στο “The Orange Factory” έχει δημιουργηθεί ένα καταφύγιο ζώων του βουνού τα οποία μάλιστα πίνουν νερό από τον βιολογικό καθαρισμό του εργοστασίου. Ο ίδιος βιολογικός καθαρισμός προμηθεύει επίσης νερό που συνεχώς ανανεώνεται στην λίμνη που βρίσκεται δίπλα στα ελάφια, στην οποία ζουν χρυσόψαρα Koi, τα γνωστά γιγάντια χρυσόψαρα της Ιαπωνίας, τα οποία μάλιστα ο επισκέπτης τα είχε ήδη συναντήσει στην κεντρική είσοδο του εργοστασίου.

Παραμένοντας στο πίσω τμήμα του εργοστασίου, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει τον χυμό του στο υπαίθριο μπαρ που βρίσκεται στρατηγικά υπερυψωμένο πάνω από τα ελάφια και τα χρυσόψαρα. Δίπλα του βρίσκεται και ένα μικρό αμφιθέατρο στο οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται παραστάσεις και συναυλίες, ενώ προσβάσιμο είναι και ένα τμήμα πορτοκαλεώνα.

Πρόκειται για μία έκταση της Orangeland Sparta, στην οποία το “The Orange Factory” ήδη έχει ξεκινήσει μία προηγμένη έρευνα σχετικά με την καλλιέργεια του πορτοκαλιού, αλλά και ενδεχόμενες συγκαλλιέργειες, για παράδειγμα Κρόκου Κοζάνης. Όπως μαθαίνει ο επισκέπτης του “The Orange Factory” η πορτοκαλιά είναι ένα δέντρο που επιτρέπει δίπλα του να αναπτύσσονται κι άλλα φυτά, σε αντίθεση με την ελιά που δεν «ανέχεται» κάτι τέτοιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments