Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα σε Ζάεφ και Ράμα – Οι πρωτοβουλίες για τα Βαλκάνια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα σε Ζάεφ και Ράμα – Οι πρωτοβουλίες για τα Βαλκάνια
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η παρουσία της χώρας σε όλα τα διεθνή φόρουμ, επιτρέπουν στην Ελλάδα να διεκδικήσει εκ νέου τον ηγετικό ρόλο που έχει παραδοσιακά στα Βαλκάνια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η παρουσία της χώρας σε όλα τα διεθνή φόρουμ, επιτρέπουν στην Ελλάδα να διεκδικήσει εκ νέου τον ηγετικό ρόλο που έχει παραδοσιακά στα Βαλκάνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, από το βήμα του Thessaloniki Summit, πως από τη μια στηρίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα πως πρέπει και οι ίδιοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν είναι άλλες από την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών και την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ για την Αλβανία ο απόλυτος σεβασμός στην ελληνική μειονότητα και η εγγύηση στην πράξη των περιουσιών και των δικαιωμάτων των Ελλήνων.

Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην προστασία του ονόματος και της φήμης των μακεδονικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σήμερα ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στην Ημαθία και θα έχει συνάντηση με οινοπαραγωγούς της περιοχής. Ενώ χθες έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σήματος των μακεδονικών προϊόντων, με στόχο αυτό να γίνει αναγνωρίσιμο από τους καταναλωτές και να μπει στις αγορές όλου του κόσμου.

Το σήμα αυτό θα πρέπει να υιοθετηθεί ο επόμενο διάστημα από όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ούτως ώστε να κατοχυρωθεί ως ελληνικό στο διεθνές Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας που εδρεύει στην Ισπανία. Όπως σχολιάζουν από την κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν οι Μακεδόνες παραγωγοί για αντιμετωπίζουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που προέρχονται από τη γειτονική χώρα και χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μεσολάβηση στον Μακρόν και οι πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια

Αυτό ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, η οποία κράτησε περίπου 40 λεπτά και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε στον ομόλογό του πως θα προσεγγίσει τον Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του και να πει «ναι» ο Γάλλος πρόεδρος στην ενταξιακή πορεία των δύο βαλκανικών χωρών, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θ’ αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπως είπε και στη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ κάλεσε στα Σκόπια τον κ. Μητσοτάκη, ενώ έδειξε θετικός ως προς το ζήτημα των εμπορικών σημάτων. Άλλωστε, και από το βήμα του Thessaloniki Summit, απηύθυνε κάλεσμα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις για να επενδύσουν στη χώρα του. Στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συμφωνήθηκε, εξάλλου, η ενίσχυση των οικονομικών κι εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments