Άποψη

Σύννεφο οι καπνοί

Σύννεφο οι καπνοί
Ο Γιάννης Αντύπας μέσα από το προσωπικό του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τον αντικαπνιστικό νόμο που φιλοδοξεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και την τήρηση ή όχι αυτού από τους πολίτες.

Εδώ και μερικούς μήνες διαβάζω για την πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει το κάπνισμα, την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, τους ελέγχους και τα αυστηρά πρόστιμα και… δεν μπορώ να δω μπροστά μου από τους καπνούς! Και δεν μιλάμε για μπουζούκια, για καφετέριες σε γειτονιές της Αθήνας πρόκειται. Σε όποια πλατεία και να είχα ραντεβού τις προηγούμενες ημέρες (επαγγελματικό, μην πάει το μυαλό σας στο «πονηρό») δεν υπήρχε τραπεζάκι χωρίς τασάκι. Θα μου πείτε «σε πλατείες τι περιμένεις;».

Δεν αναφέρομαι στα τραπεζάκια στους εξωτερικούς χώρους, αλλά στους κλεισμένους με πέργκολες, ακόμη και στους εσωτερικούς. Το καλύτερο βέβαια ήταν ένα πατάρι όπου δεν μπορούσες να πάρεις ανάσα και το οποίο σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ήταν… ανοιχτός χώρος! Γιατί είχε μία καταπακτή και ένα παράθυρο!

Ως άνθρωπος που είμαι κατά των απαγορεύσεων και των υψηλών προστίμων, που απλά σκοτώνουν την επιχειρηματικότητα, ένα έχω να πω: έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα επιλογής.

Όποιος θέλει χώρο καπνιστών (εφόσον το κάπνισμα δεν είναι εκτός νόμου) να φτιάξει χώρο καπνιστών. Εννοώ ολόκληρο το μαγαζί. Χωρίς φαγητό, μικρά παιδιά κοκ βέβαια. Κάτι σαν κλαμπ ενηλίκων. Για καφέ και ποτό. Σε όλα τα υπόλοιπα ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις. Και χωρίς εξοντωτικά πρόστιμα. Γιατί ο στόχος είναι να βελτιωθεί η υγεία του κόσμου, όχι να κλείσουμε σπίτια. Είναι δυνατόν να αντέξει μία επιχείρηση σε πρόστιμο 2 χιλιάδων ευρώ, αν ένας πελάτης ανάψει τσιγάρο; Σε καμία περίπτωση, αν πρόκειται τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις στις οποίες είμαστε όλοι πελάτες.

Θα μου πείτε για το Πολυτεχνείο δεν έχεις να μας πεις κάτι; Όχι, γιατί ο νόμος εφαρμόστηκε. Η αστυνομία φαίνεται πως είχε τις κατάλληλες πολιτικές εντολές, είχε και τη δυνατότητα να τις εφαρμόσει. Και ζήσαμε μια επέτειο χωρίς πολλά παρατράγουδα. Αντίθετα, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται στο μεταναστευτικό γιατί πολύ απλά Ελλάδα και Ευρώπη δεν έχουν μία ολοκληρωμένη πολιτική.

Το πρόβλημα, λοιπόν, διογκώνεται και αποκτά ιδεολογικά χαρακτηριστικά που κρύβουν, σαν άλλο σύννεφο καπνού, την αλήθεια. Πως εκτός από μετανάστες υπάρχουν και δουλέμποροι. Πως όσοι και να έρθουν στην Ελλάδα δε θα λυθεί το πρόβλημα της φτώχειας στις χώρες προέλευσης. Το θέμα είναι σοβαρό και απαιτεί- επαναλαμβάνω- μία ολοκληρωμένη πολιτική. Όλα τα άλλα είναι…καπνός. Δυστυχώς…

ΥΓ. Τώρα για την εμφάνιση Τσίπρα στην πορεία τι να πω; Φούμαρα. Αέρας κοπανιστός. Και θλίψη για τις τεράστιες ευκαιρίες που έχασε και συνεχίζει να χάνει αυτός ο άνθρωπος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments