Αθλητισμός

Πελέ: Η μέρα που ο Βραζιλιάνος έσπασε το φράγμα των 1000 γκολ [pics&vid]

Πελέ: Η μέρα που ο Βραζιλιάνος έσπασε το φράγμα των 1000 γκολ [pics&vid]
Πελέ: Η στιγμή που σταμάτησε ο χρόνος, η μέρα που στη Βραζιλία γιορτάζεται κάθε χρόνο προς τιμήν του μάγου της μπάλας Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, κατά κόσμον Πελέ.

Πελέ: 19 Νοεμβρίου 1969, στάδιο Μαρακανά. Ο αγώνας Σάντος-Βάσκο ντα Γκάμα για το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη, με το σκορ να είναι ισόπαλο 1-1. Ο Πελέ βρίσκεται στο γήπεδο κουβαλώντας… 999 γκολ. Ήταν ένα ματς με πολλή νευρικότητα για τον παλαίμαχο επιθετικό, αφού η τύχη έδειχνε να έχει γυρίσει την πλάτη στον Πελέ. Είχε δοκάρι, είδε αντίπαλο να πετυχαίνει αυτογκόλ μπροστά του παίρνοντας την κεφαλιά από σέντρα που ήταν… συστημένη, αλλά συνέχισε με πείσμα.

Η Σάντος κέρδισε πέναλτι και παρά το γεγονός πως αρχικά πήρε τη μπάλα για να εκτελέσει ο τότε αριστερός οπισθοφύλακας της Σάντος, Ρίλντο, ο αρχηγός της ομάδας, Κάρλος Αλμπέρτο, του είπε να αφήσει την εκτέλεση για τον Πελέ. Αυτός, σκόραρε, έτρεξε στα δίχτυα για να πάρει και να φιλήσει τη μπάλα και οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν μοναδικές για τον ίδιο, με τους συμπαίκτες του και… τους φωτογράφους (!) να τον σηκώνουν στα χέρια! «Γενικά δεν αγχωνόμουν στο ποδόσφαιρο, όμως τότε ήταν η πρώτη φορά που έτρεμα από το άγχος και την πίεση… Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και σκόραρα» είχε δηλώσει.

Ο αγώνας διακόπηκε, καθώς πλήθος δημοσιογράφων και οπαδών εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να αποθεώσει τον «μάγο της μπάλας». Πολλοί ωστόσο υποστήριξαν ότι ο Πελέ επιδίωξε να σημειώσει αυτό το γκολ στο ιστορικό Μαρακανά. Δύο αγωνιστικές πριν είχε σκοράρει το γκολ νούμερο 999 εναντίον της Μποταφόγκο. Το επόμενο ματς διεξήχθη στο Σαλβαδόρ της Μπαϊα.

Ο Πελέ, στο μεγαλύτερο μέρος εκείνου του αγώνα, έπαιξε ως τερματοφύλακας, ύστερα από τον τραυματισμό του βασικού τερματοφύλακα της Σάντος! Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που καθόταν, ως λύση ανάγκης, κάτω από τα δοκάρια και πως ήταν θέλημα Θεού το γκολ να σημειωθεί στο θρυλικό Μαρακανά. Ο Πελέ τελείωσε την πολυετή καριέρα του στην Cosmos της Νέας Υόρκης με τον εξωπραγματικό απολογισμό των 1.283 γκολ! Ο αριθμός αυτός ωστόσο αμφισβητείται τόσο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στατιστικής και Ιστορίας του Ποδοσφαίρου όσο και από ορισμένους δημοσιογράφους.

Οι τελευταίοι θεωρούν πως ο Βραζιλιάνος άσσος έχει μετρήσει τουλάχιστον 450 γκολ τα οποία έχει σημειώσει σε ανεπίσημα φιλικά και αγώνες επίδειξης. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα γκολ του στα Μουντιάλ του 1958 και του 1970, τα οποία βοήθησαν τα μέγιστα την εθνική ομάδα της Βραζιλίας να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments