Οικονομία

Προϋπολογισμός 2020: Που “επενδύει” το υπερπλεόνασμα η κυβέρνηση – Σκέψεις για μείωση φόρων

Προϋπολογισμός 2020: Που “επενδύει” το υπερπλεόνασμα η κυβέρνηση – Σκέψεις για μείωση φόρων
Προϋπολογισμός 2020: "Γλυκό πονοκέφαλο" φέρνει στη κυβέρνηση το υπερπλεόνασμα που προέκυψε από τον προϋπολογισμό, το οποίο αναμένεται να δώσει ανάσα σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.

Προϋπολογισμός 2020: Το υπερπλεόνασμα 436 εκατομμυρίων ευρώ προσπαθούν να διαχειριστούν στη κυβέρνηση. Η επιτυχία της χώρας να βγάλει εις πέρας τους φετινούς της στόχους αποκομίζοντας έξτρα κέρδος φέρνει σε ευχάριστη θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ήδη καταστρώνει τα σχέδιά της προκειμένου να επενδύσει το υπερπλεόνασμα δίνοντας σημαντική ανάσα σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Τα πρώτα σενάρια αναφέρουν πως μέσω αυτού η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμη και μειώσεις φόρων, ωστόσο ακόμη είναι νωρίς για σίγουρες τοποθετήσεις.

Οι αποφάσεις για την διαχείριση του πλεονάσματος θα παρθούν λίγο πριν το τέλος του χρόνου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του να επεξεργάζονται μέχρι τότε τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Κι ενώ ο ευχάριστος πονοκέφαλος των επομένων 30 ημερών καλά κρατεί, πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα για το 2020. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει νέες παροχές 1,181 δισ. ευρώ. Οι παροχές είναι συγκεκριμένες και κοστολογημένες στον νέο Προϋπολογισμό:

Οικογένεια και Υπογεννητικότητα

  • Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών
  • Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Φυσικά Πρόσωπα

  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

Επιχειρήσεις

  • Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
  • Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

Οικοδομική Δραστηριότητα

  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
  • Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments