Οικονομία

Προϋπολογισμοί: Τι προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019, τι πέτυχε και που τα “βρίσκουν” με ΝΔ

Προϋπολογισμοί: Τι προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019, τι πέτυχε και που τα “βρίσκουν” με ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία προβλέπει με τον προϋπολογισμό του 2020, σε πολλά από τα μεγέθη, σχεδόν τα ίδια που προέβλεπε ή πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019.

Οι προβλέψεις αποτελούσαν, σχεδόν, τη μόνιμη αδυναμία της κατάρτισης όλων των κρατικών προϋπολογισμών, με τις αποκλίσεις ή τις πραγματοποιήσεις να γίνονται διαχρονικά το αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το ποιος έδωσε περισσότερα στο λαό.

Στον παρόντα προϋπολογισμό, λοιπόν, παρατηρείται, μεταξύ άλλων, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, πως δεν αλλάζουν το 2020 και πολλά, σε σχέση με όσα προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία το 2019, με εξαίρεση την πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων, το χρέος και τη μείωση της ανεργίας, η οποία είχε πτωτική πορεία από το 2018. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 έχει την εξής ιδιαιτερότητα: σχεδόν όλες οι προβλέψεις για βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 2020 είναι παρόμοιες με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 (με μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις).

Συγκεκριμένα οι διαφορές:

  • Για το χρέος η Νέα Δημοκρατία προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στα 329,5 δις. ευρώ, που είναι ακριβώς το ποσό που εκτιμάται για το 2019 (Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλεπε χρέος στα 323,5 δις. ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα κατά 5,8 δις. ευρώ επίπεδα)
  • Για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ η Νέα Δημοκρατία προβλέπει ότι θα αντιπροσωπεύει το 2020 ποσοστό 167% του ΑΕΠ ποσοστό που είναι το ίδιο περίπου με εκείνο που πρόβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ (167,8 % του ΑΕΠ)
  • Για τα δημόσια έσοδα ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ότι θα ανέλθουν στα 54,7 δις. ευρώ, που είναι το ίδιο περίπου ποσό που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2019 και που προβλεπόταν για το ίδιο έτος
  • Για τις δαπάνες ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα διαμορφωθούν στα 57,2 δις. ευρώ, ποσό που είναι το ίδιο που πρόβλεπε και ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019
  • Για τη δημόσια κατανάλωση η Νέα Δημοκρατία προβλέπει αύξηση κατά 0,6%, ποσοστό που είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που πρόβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019
  • Για τις εξαγωγές, ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει αύξηση κατά 5,2%, ποσοστό που είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που πρόβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments