Διεθνή

Τομάσο Ντεμπενεντέτι: Αυτός είναι ο Ιταλός φαρσέρ που έχει “πεθάνει” όλο τον κόσμο

Τομάσο Ντεμπενεντέτι: Αυτός είναι ο Ιταλός φαρσέρ που έχει “πεθάνει” όλο τον κόσμο
Ποιος είναι ο Ιταλός φαρσέρ που - όπως λέει και ο ίδιος - έχει βαλθεί να γίνει ο... πρωταθλητής του ψέματος.

Το τελευταίο χτύπημα του Ιταλού φαρσέρ ήταν η ανακοίνωση του “θανάτου” του Αμπντουλάχ Οτσαλάν μέσω του λογαριασμού του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. Ποιος είναι όμως αυτός ο φαρσέρ και ποιος είναι τελικά ο σκοπός του;

Η ιστορία του Τομάσο Ντεμπενεντέτι ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια. Ο Ιταλός χρησιμοποιώντας το twitter έχει καταφέρει να κάνει άνω κάτω την παγκόσμια οικονομία, να απειλήσει διπλωματικές σχέσεις, να ξεγελάσει παγκόσμιους ηγέτες αλλά και ΜΜΕ “κολοσσούς”. Στην πραγματικότητα ο Ντεμπενεντέτι είναι ένας μεσήλικας πατέρας και πλέον δάσκαλος που ζει στη Ρώμη και έχει βαλθεί να αλλάξει το διαδίκτυο.

Άλλοι τον λένε “κοινωνικό ακτιβιστή” και άλλοι απατεώνα. Ο Ντεμπενεντέτι, πάντως, ξεκίνησε σαν δημοσιογράφος και συγγραφέας. Η αρχή με τις απάτες έγινε το 2000 όταν δούλευε σαν δημοσιογράφος. Έχουν εκδοθεί πάνω από 60 συνεντεύξεις του, μεταξύ άλλων με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, με τον Δαλάι Λάμα και τον Ντέσμοντ Τούτου. Ωστόσο, το 2010 ο New Yorker αποκάλυψε ότι όλες αυτές οι συνεντεύξεις ήταν ψεύτικες. Κι όμως ο δαιμόνιος φαρσέρ κατάφερνε να ξεγελά τους εκδότες του για 10 ολόκληρα χρόνια.

Ο Ντεμπενεντέτι είναι γιος δύο γνωστών δημοσιογράφων. Από παιδί λοιπόν έχει στενή επαφή με τον κόσμο της δημοσιογραφίας και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που αποφάσισε να επαναστατήσει. Ήθελε να αποδείξει ότι οι εφημερίδες της χώρας τις περισσότερες φορές γράφουν ειδήσεις χωρίς να διασταυρώσουν τις πληροφορίες τους.

Αντίστοιχα, μετά από χρόνια, θεώρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντελώς αναξιόπιστα και μετέφερε τη δράση του στο twitter για να αποδείξει με τις φάρσες του του λόγου το αληθές. Δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς στο twitter και στη συνέχεια κάνει ψεύτικες αναρτήσεις, οι οποίες όμως προκαλούν πανικό. Το 2010 όταν είχε ρωτηθεί σχετικά, είχε πει “θέλω να γίνω ο πρωταθλητής του ψέματος”.

Ξεκίνησε ως “Βλαντιμίρ Πούτιν“, συνέχισε ως “Έντουαρντ Σνόουντεν”, ενώ έχει υποδυθεί μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, της Δανίας αλλά και άλλους Ρώσους πολιτικούς. Εφημερίδες, ιστοσελίδες και τηλεοπτικά δίκτυα έχουν πέσει στην παγίδα του. Ο λογαριασμός του έχει περίπου 1.000 followers, απλά επειδή παραμένει ίδιος και αλλάζει τη φωτογραφία, το όνομα και το βιογραφικό, ανάλογα με το ποιος θέλει να είναι το «θύμα» του. Ανάμεσα σε εκείνους που τον «ακολουθούν» είναι δημοσιογράφοι από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εφημερίδες ή δίκτυα, όπως το AFP, το Bloomberg, το BBC, ο Guardian ή το Reuters, ακόμα και το WikiLeaks. Αυτός είναι εν μέρει και ο λόγος που οι αναρτήσεις του γίνονται τόσο πιστευτές. Ένας λογαριασμός που “ακολουθείται” από τόσο σημαντικούς ανθρώπους και δίκτυα, φαίνεται επίσημος και αξιόπιστος.

Κατά καιρούς έχουν «ακολουθήσει» το λογαριασμό του υπουργοί της Ευρώπης, πρέσβεις ή ακόμη και κόμματα. Το 2013 μάλιστα κατάφερε να ξεγελάσει και το ίδιο το twitter, το οποίο επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός του Στανμάγιερ ήταν αυθεντικός, πριν αποκαλυφθεί έπειτα από δύο ώρες πως επρόκειτο για τον Ιταλό «φαρσέρ» και όχι για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών. Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2012, όταν «υποδύθηκε» τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Μόντι. Τότε όχι απλά έπεισε το Τwitter πως πρόκειται για αυθεντικό λογαριασμό, αλλά ξεγέλασε τον ίδιο το Νικολά Σαρκοζί που τον έκανε follow!

Την ίδια χρονιά, όμως, έκανε κάτι που ξεπερνάει κάθε φαντασία. Tο 2012 εμφανίστηκε ως «Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ» στο Twitter– ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών- και άρχισε να κάνει αναρτήσεις ότι σκοτώθηκε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ και η σύζυγός του. Τότε όχι απλά ξεγελάστηκαν κάποια ΜΜΕ, αλλά  λίγη ώρα μετά από την ανάρτηση, εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου, καθώς υπήρχε ανησυχία για το πολιτικό μέλλον της Συρίας!

Ο Ντεμπενεντέτι έχει απασχολήσει τη χώρα μας και άλλες φορές στο παρελθόν, αφού πριν από λίγους μήνες είχε υποδυθεί τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Παναγιώτη Πικραμμένο για να ανακοινώσει το “θάνατο” του Κάρολου Παπούλια, ενώ πέρσι είχε ανακοινώσει το “θάνατο” του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά παριστάνοντας την τότε υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Επίσης, το 2015 και εν μέσω της διαπραγμάτευσης είχε υποδυθεί τον Γιάννη Στουρνάρα αναστατώνοντας την Ευρώπη αφού είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την ελληνική πρόταση.

Μπορεί οι φάρσες του να διαψεύδονται μέσα σε λίγη ώρα, όμως μέχρι να γίνει αυτό έχει προκληθεί πανικός. Δεν ξέρουμε αν ο Ιταλός είναι ένας “επαναστάτης του διαδικτύου” ή ένας απατεώνας, αλλά το σίγουρο είναι πως ο Τομάσο Ντεμπενεντέτι πετυχαίνει πάντα το σκοπό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments