Πολιτισμός

Τζίμι Χέντριξ: Ο βιρτουόζος της ψυχεδέλειας

Τζίμι Χέντριξ: Ο βιρτουόζος της ψυχεδέλειας
Τζίμι Χέντριξ: Μια μέρα σαν τη σημερινή ο Τζίμι Χέντριξ έφυγε από τη ζωή και άφησε για πάντα ορφανή την τετράχορδη αγάπη του.

Τζίμι Χέντριξ: Αν υπάρχει κάτι που κάνει τη Ροκ μουσική να ξεχωρίζει είναι ο ήχος της κιθάρας.Όλα αυτά τα χρόνια πολλοί σπουδαίοι κιθαρίστες έχουν μείνει στην ιστορία. Όσο ικανοί και αν είναι, κανένας δεν έχει μπορέσει να φτάσει στο επίπεδο του Τζίμι Χέντριξ. Μπορεί να ξεκίνησε σαν ένας μπλουζ κιθαρίστας, αλλά με την πάροδο των ετών διαμόρφωσε το δικό του ήχο που σημάδευε και συνεχίζει να σημαδεύει πολλούς κιθαρίστες.

Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 με το όνομα Τζόνι Άλεν Χέντριξ. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί από τα πέντε της οικογένειας του. Η παιδική του ηλικία δεν ήταν εύκολη. Το 1951 οι γονείς του χώρισαν και μερικά χρόνια αργότερα ο μικρός Τζίμι έχασε την μητέρα του από κίρρωση του ήπατος λόγω μακροχρόνιων προβλημάτων εθισμού στο αλκοόλ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Χέντριξ να μεγαλώσει με τον πατέρα του και την γιαγιά του στο Βανκούβερ. Ο χωρισμός των γονιών του και η απώλεια της μητέρας του τον σημάδεψαν και τον έκαναν πιο κλειστό χαρακτήρα.

Η πρώτη επαφή με την μεγάλη του αγάπη

Σε ηλικία 15 ετών είχε την πρώτη του επαφή με κιθάρα. Αγόρασε την πρώτη του ακουστική για μόλις πέντε δολάρια από φίλο του πατέρα του. Δεν χρειάστηκε να ακολουθήσει μαθήματα, αν και αριστερόχειρας κατάφερε μόνος του να αρχίσει να παίζει ακούγοντας δίσκους μεγάλων καλλιτεχνών της εποχή όπως οι  Μάντι Γουότερς, Έλμορ Τζέιμς, B.B. King, Τσακ Μπέρι και Έντι Κόχραν. Το 1959, ο πατέρας του του δώρισε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα μάρκας “Supro Ozark”. Πρώτες του μεγάλες επιρροές ήταν ο Muddy Waters και ο B. B. King.

Μόλις κατάλαβε το ταλέντο του άρχισε να συμμετέχει σε πολλές τοπικές μπάντες.Το πρώτο του επίσημο συγκρότημα ήταν οι Velvetones, ενώ ακολούθησαν οι Rocking Kings με τον Χέντριξ να κερδίζει το κοινό παίζοντας την κιθάρα ενώ την κρατούσε πίσω από το κεφάλι του ή ανάμεσα στα πόδια του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, έγινε αποδεκτός στο “Garfield High School” αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του λόγω απουσιών.

Μπήκε στο στρατό για να γλυτώσει την φυλακή

Στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του απασχόλησε έντονα τις αρχές. Μάλιστα, σε ηλικία 19 ετών αποφάσισε να καταταγεί στον στρατό προκειμένου να γλυτώσει την σύλληψη. Η αστυνομία τον αναζητούσε καθώς οδηγούσε πολλές φορές κλεμμένα αυτοκίνητα. Στον στρατό γνώρισε τον μπασίστα Μπίλι Κοξ, με τον οποίο συνεργάστηκαν σχηματίζοντας τους Casuals, οι οποίοι έπαιζαν σε τοπικά κλαμπ. Στις 11 Ιανουαρίου του 1962, ο Χέντριξ ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του, αλλά ο χαρακτήρας του προκαλούσε δυσαρέσκεια στους ανωτέρους του, με την χαλαρή αντιμετώπιση των καθηκόντων του να του προκαλεί συχνά προβλήματα. Στις 29 Ιουνίου 1962, αποστρατεύτηκε λόγω ακαταλληλότητας. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δήλωσε ότι η αποστράτευση του ήλθε μετά από στραμπούληγμα του αστραγάλου του κατά την 26η πτώση του με αλεξίπτωτο.

Το ταξίδι στο Λονδίνο και η εκτόξευση

Στην Αμερική συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες, αλλά η εκτόξευση της καριέρας του έγινε όταν πήγε στο Λονδίνο. Μόλις έφτασε την Ευρώπη έβαλε αγγελία για μπασίστα και ντράμερ.Τότε γνώρισε τον Νόελ Ρέντινγκ, ο οποίος ανέλαβε το μπάσο ενώ μέχρι τότε έπαιζε κιθάρα, και μία εβδομάδα αργότερα το ντράμερ Μιτς Μίτσελ. Το όνομα του τριμελούς “The Jimi Hendrix Experience” υιοθετήθηκε μετά από πρόταση του μάνατζερ τους, Μάικ Τζέφερι.

Το νεοσύστατο σχήμα έδωσε την πρώτη του συναυλία στις 13 Οκτωβρίου 1966 στο Εβρό της Γαλλίας μετά από πρόσκληση του Τζόνι Χαλιντέι. Μετά από άλλες τρεις ζωντανές εμφανίσεις επί γαλλικού εδάφους, οι Experience επέστρεψαν στην Αγγλία, όπου έγιναν γνωστοί για τις συναυλίες τους και τα υψηλά ντεσιμπέλ στα οποία έπαιζαν, όπως και για τη σπουδαία τεχνική κατάρτιση του Τζίμι Χέντριξ. Τον Δεκέμβριο του 1966, κυκλοφόρησε το πρώτο τους σινγκλ, η διασκευή στο “Hey Joe” του Μπίλι Ρόμπερτς, το οποίο σκαρφάλωσε στο # 6 των βρετανικών τσαρτ. Στις 11 Ιανουαρίου 1967, έπαιξαν ζωντανά στο κλαμπ “Bag O’ Nails”, με πληθώρα διασημοτήτων να βρίσκονται στο κοινό, με τον Χέντριξ να κερδίζει τον θαυμασμό μεγάλων μουσικών του είδους όπως ο Έρικ Κλάπτον, ο Μικ Τζάγκερ, ο Τζεφ Μπεκ.

Στις 12 Μαΐου 1967, κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Are You Experienced?”, σκαρφαλώνοντας στη δεύτερη θέση στη Μεγάλη Βρετανία και την πέμπτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενο από τις Top-10 επιτυχίες “Purple Haze” και “The Wind Cries Mary”. Το άλμπουμ έχει πλέον βραβευθεί ως τετραπλά πλατινένιο.Παρά τη μεγάλη αρχική τους επιτυχία στην Ευρώπη, οι Experience αναγνωρίστηκαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μετά την εμφάνιση τους στο “Monterey International Pop Festival”, στις 18 Ιουνίου 1967. Στο τέλος της εμφάνισης τους, ο Χέντριξ έβαλε φωτιά στην κιθάρα του, επί σκηνής.Στη συνέχεια έπαιξαν για πέντε συνεχόμενες ημέρες στο “Fillmore West” του Σαν Φρανσίσκο, για να περιοδεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγοντας τις εμφανίσεις των The Monkees και ηχογραφώντας νέα κομμάτια για το δεύτερο τους άλμπουμ στα “Mayfair Studios” της Νέας Υόρκης.

Στις 1 Δεκεμβρίου 1967, κυκλοφόρησε ο δεύτερος τους δίσκος με τίτλο “Axis: Bold as Love”, σκαρφαλώνοντας στο Top-5 σε Βρετανία και Αμερική. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε μέσα στο 1967 με σκοπό να εκπληρώσουν τον όρο στο συμβόλαιο τους που τους υποχρέωνε να ηχογραφήσουν δύο δίσκους μέσα στο συγκεκριμένο έτος. Ο Χέντριξ δήλωσε απογοητευμένος από το εξώφυλλο του δίσκου, καθώς προτιμούσε να δείχνει  την προγονική του, ινδιάνικη παράδοση. Ο τρίτος δίσκος του συγκροτήματος ηχογραφήθηκε στα “Record Plant Studios”, με τον Χέντριξ να ηχογραφεί και το μπάσο σε έξι από τα δεκαέξι κομμάτια του άλμπουμ, αφού ο Ρέντινγκ, έχοντας δημιουργήσει το προσωπικό του σχήμα με την ονομασία Fat Matress, δυσκολευόταν να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Σε αυτή την περίοδο, ο κιθαρίστας ξεκίνησε να πειραματίζεται και με άλλους μουσικούς.

Στις 25 Οκτωβρίου 1968, κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο “Electric Ladyland”, ανεβαίνοντας στην κορυφή του Billboard στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δίσκος περιείχε τις επιτυχίες “Burning of the Midnight Lamp”, “All Along the Watchtower” και “Crosstown Traffic”, όπως και το “Voodoo Child (Slight Return)”, το οποίο κυκλοφόρησε μετά το θάνατο του καλλιτέχνη, δύο χρόνια αργότερα, ανεβαίνοντας στο # 1 στη Μεγάλη Βρετανία. Στις αρχές του 1969, οι Experience περιόδευσαν στην κεντρική Ευρώπη, παίζοντας τις δύο τελευταίες τους ευρωπαϊκές συναυλίες στο “Royal Albert Hall” του Λονδίνου, στις 18 και 24 Φεβρουαρίου 1969.

Το συγκρότημα μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι συνεχείς διαφωνίες του Ρέντινγκ με τον Χέντριξ οδήγησαν τον πρώτο σε αποχώρηση, με τελευταία του εμφάνιση στο Pop Festival του Ντένβερ. Ο Χέντριξ κάλεσε τον παλιό του φίλο, Μπίλι Κοξ, με τον οποίο εμφανίστηκε στο “φεστιβάλ του Γούντστοκ”, μία εμφάνιση για την οποία παρέλαβε συνολικά 44.000 δολάρια. Το συγκρότημα εμφανίστηκε στις οκτώ το πρωί της τέταρτης ημέρας του φεστιβάλ, κλείνοντας τις εμφανίσεις των συγκροτημάτων μπροστά σε μικρότερο κοινό σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Στο set list του, περιλήφθηκε μία εκτέλεση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, ενώ φεύγοντας από τη σκηνή, ο κιθαρίστας λιποθύμησε.

Η συνέχεια και ο θάνατος

Στη συνέχεια ίδρυσε τους Band of Gypsys και τους The Cry of Love. Μπορεί να μην θεωρήθηκε ποτέ ότι έκανε solo καριέρα, αλλά ήταν πάντα ο μπροστάρης και ηγετική φυσιογνωμία. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1970, ο Τζίμι Χέντριξ συνάντησε τη φίλη του, Μόνικα Ντάνεμαν, στο ξενοδοχείο Samarkand του Νότινγκ Χιλ στο Λονδίνο. Μετά από κατανάλωση αλκοόλ, η Ντάνεμαν οδήγησε τον Χέντριξ στην οικία φίλου τους, όπου παρέμειναν για λίγη ώρα και μετά επέστρεψαν στο διαμέρισμα της, στις τρεις τη νύχτα. Σύμφωνα με τη μοναδική μαρτυρία από τη Ντάνεμαν, παρέμειναν άυπνοι μέχρι τις επτά το πρωί, όταν και αποφάσισαν να κοιμηθούν. Τέσσερις ώρες αργότερα, βρήκε τον Χέντριξ ζωντανό αλλά αναίσθητο και χωρίς να μπορεί να ξυπνήσει. Αμέσως, κάλεσε ασθενοφόρο το οποίο έφθασε 18 λεπτά αργότερα και μετέφερε τον Χέντριξ στο νοσοκομείο St. Mary Abbot’s, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος του στις 12:45 της 18ης Σεπτεμβρίου 1970. Λίγο νωρίτερα, το μήνυμα που βρήκε ο Κρις Τσάντλερ στον τηλεφωνητή του ήταν μια κραυγή αγωνίας: “Χρειάζομαι βοήθεια”.

Σε μια εποχή που θεωρήθηκε η καλύτερη της καριέρα του ο Χέντριξ έφυγε από την ζωή. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του κιθαρίστα προήλθε από πνευμονική αναρρόφηση του εμετού του και ασφυξία ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια βαρβιτουρικών. Αργότερα, η Ντάνεμαν αποκάλυψε ότι ο Χέντριξ είχε λάβει εννέα ταμπλέτες Vesparax, 18 φορές πάνω από την επιτρεπτή δόση. Ορισμένοι αμφισβητούν αυτή την εκδοχή και επιμένουν να χαρακτηρίζουν “μυστηριώδη” τον θάνατο του ειδώλου της νεολαίας της αμφισβήτησης. Η κηδεία του Τζίμι Χέντριξ πραγματοποιήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1970, στην εκκλησία Βαπτιστών του Ντάνλοπ και η ταφή του στο κοιμητήριο του Γκρίνγουντ στο Ρέντον της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments