Ελλάδα

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον στρατό ξηράς

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον στρατό ξηράς
Στρατός Ξηράς: Αυξάνεται ξανά σε 6 κάθε χρόνο ο αριθμός των Εκπαιδευτικών Σειρών Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ).

Στρατός Ξηράς: Από το 2020 επανακαθορίζεται από 4 σε 6 κατ’ έτος, ο αριθμός των Εκπαιδευτικών Σειρών Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) για τον Στρατό Ξηράς, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατάταξη των στρατευσίμων θα πραγματοποιείται ως εξής:

  • α. Με την Α’ ΕΣΣΟ τον μήνα Ιανουάριο
  • β. Με την Β’ ΕΣΣΟ τον μήνα Μάρτιο
  • γ. Με την Γ’ ΕΣΣΟ τον μήνα Μάιο
  • δ. Με την Δ’ ΕΣΣΟ τον μήνα Ιούλιο
  • ε. Με την Ε’ ΕΣΣΟ τον μήνα Σεπτέμβριο
  • στ. Με την ΣΤ’ ΕΣΣΟ τον μήνα Νοέμβριο

Για περισσότερες πληροφορίες, που αφορούν τον προγραμματισμό της κατάταξής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τις ιστοσελίδες «www.stratologia.gr» και «www.army.gr» ή να επικοινωνούν με οποιαδήποτε στρατολογική υπηρεσία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ουσιαστικά, ο αριθμός των εκπαιδευτικών σειρών των φαντάρων αλλάζει ξανά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο – οι ΕΣΣΟ είχαν μειωθεί από 6 σε 4 μόλις τον Ιανουάριο του 2019 – και η βασική αιτία είναι ότι υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον από νέους να ξεκινήσουν τη θητεία τους τον Νοέμβριο, ενώ αντίστοιχα υπήρξε πολύ μικρό τον περασμένο Μάιο.

Στόχος της μείωσης τον ΕΣΣΟ τον περασμένο Ιανουάριο ήταν η επίτευξη ισοκατανομής μεταξύ των κατατασσόμενων οπλιτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η βέλτιστη λειτουργία των Σημείων Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) και την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων της παραμεθορίου, η αποδοτικότερη εκπαίδευση και ομαλότερη ενσωμάτωση των νέων οπλιτών σε Μονάδες της παραμεθορίου. Αλλά όπως αποδείχθηκε το μέτρο δεν απέδωσε.

Αριθμός – ρεκόρ αιτήσεων

Όπως είχαν γράψει στα τέλη Σεπτεμβρίου τα «ΝΕΑ» το τελευταίο διάστημα, υπήρχε προβληματισμός στον ελληνικό στρατό από τις αιτήσεις κατάταξης για την φετινή ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, καθώς ο αριθμός τους ήταν διπλάσιος από τον συνηθισμένο. Επίσης, μεγάλος ήταν και ο αριθμός αιτήσεων για διακοπή των αναβολών. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, είχε επισημάνει ότι σ’ αυτή την ΕΣΣΟ «κατατάσσονται περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να υποστηρίξει το Στράτευμα».

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η Στρατολογία δέχτηκε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων για κατάταξη στον Στρατό Ξηράς αλλά και αντίστοιχα μεγάλο αριθμό αιτήσεων για διακοπή αναβολών. Αν κατατάσσονταν όλοι όσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΣΣΟ του Φθινοπώρου μπορεί οι μονάδες στα νησιά και στον Έβρο να γέμιζαν αλλά ο Στρατός δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη σίτιση και την ένδυση τόσων πολλών φαντάρων ταυτόχρονα. Επιπλέον, αν κατατάσσονταν όλοι, θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί ένα ντόμινο ανισορροπίας και επάνδρωσης για τις επόμενες ΕΣΣΟ. Μπορεί δηλαδή στην επόμενη σειρά κατάταξης, αυτή του Φεβρουαρίου να υπήρχε μικρότερο ενδιαφέρον για κατάταξη.

Υπό αυτά τα δεδομένα η Στρατολογία είχε αρχίσει να «κόβει» όσους είχαν ζητήσει ζήτησαν να «σπάσει» η αναβολή τους από το Στρατό αλλά το έκαναν σχετικά γρήγορα. Ουσιαστικά δηλαδή η Στρατολογία προσπαθεί αν όχι να «σπάσει» στα δύο την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, να περιορίσει σημαντικά σε αριθμό.

G3A3: Τέλος εποχής για το θρυλικό τουφέκι του ελληνικού στρατού

Το θρυλικό τουφέκι G3A3 του ελληνικού στρατού ετοιμάζεται να υποστεί μεγάλη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, καθώς το αναβαθμισμένο τουφέκι θα φέρει μεταξύ άλλων πτυσσόμενο κοντάκιο, βελτιωμένη λαβή και δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό ερυθράς κηλίδος, φακός. Πρόκειται για αλλαγές που θα το κάνουν πιο εύχρηστο και συνακόλουθα πιο αποτελεσματικό σε συνθήκες μάχης. Στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι το νέο τροποποιημένο τυφέκιο G3A3 σε τέσσερα χρόνια από τώρα να χρησιμοποιείται ευρέως από τους στρατιώτες.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης το οποίο έχει αναλάβει το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ξεκινήσει και έχει εκδοθεί και σχετική οδηγία.

Στην σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του G3A3 περιλαμβάνεται η αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαστικού χειροφυλακτήρα με άλλον από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, με ενσωματωμένες ράγες προσαρμογής Picatinny για την τοποθέτηση απαρτιών όπως τακτικός φακός, κάθετη χειρολαβή με ενσωματωμένο δίποδα, αρτηριούχο. Ακόμα, θα τοποθετηθεί η ράγα Picatinny στο επάνω μέρος του τυφεκίου με σκοπό την προσαρμογή οπτικού σκοπευτικού, καθώς επίσης και πληθώρας άλλων τύπων σκοπευτικών- διοπρών, αλλά και τηλεσκοπικό κοντάκιο τύπου Μ4 των 6 θέσεων. Τέλος θα τοποθετηθεί αορτήρα τριών σημείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments