Πολιτική

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ
Βουλή: Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των ΑΠΕ.

Βουλή: Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των ΑΠΕ. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, ενώ οκτώ άρθρα ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εξής:

  • Επί της αρχής, 153 ναι και 131 όχι
  • Το άρθρο 3, 153 ναι και 131 όχι
  • Το άρθρο 4, 153 ναι, 116 όχι και 15 παρών
  • Το άρθρο 9, 168 ναι και 116 όχι
  • Το άρθρο 16, 153 ναι και 131 όχι
  • Το άρθρο 17, 153 ναι, 121 όχι και 10 παρών
  • Το άρθρο 24, 153 ναι και 131 όχι
  • Το άρθρο 42, 153 ναι, 121 όχι και 10 παρών
  • Το άρθρο 44, 153 ναι και 131 όχι

Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, κατά την διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασης στην Ολομέλεια όχι μόνο χαρακτηρίστηκε από την έντονη διαφωνία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης –με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο- αναφορικά με τα κυβερνητικά σχέδια περί την ΔΕΗ, αλλά και σημαδεύτηκε από υψηλότατους τόνους αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβερνώσα πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αντιπαράθεση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις προσέλαβε και ακραία χαρακτηριστικά με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών επιθετικών εκφράσεων εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι ο Κωστής Χατζηδάκης μεταξύ των άλλων που επικαλέστηκε όχι μόνο για να υπεραμυνθεί των κυβερνητικών επιλογών αλλά και για να αντικρούσει τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε έναν κανονισμό που –όπως είπε- είχε υιοθετηθεί επί της προηγούμενης διακυβέρνησης για τμήμα της ΔΕΗ, στον οποίο προβλέπονταν ρύθμιση που σήμερα αποφασίζεται να εφαρμοστεί για το σύνολο της επιχείρησης, προκαλώντας τις εκρήξεις διαφωνίας από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική της σφοδρότητας των αντιδράσεων ήταν η εκ μέρους του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, επιλογή να αναφερθεί ακόμα και «στα παιδιά» του Χατζηδάκη: «Κύριε υπουργέ, σταματήστε να λέτε ψέματα στις δώδεκα το βράδυ! Είστε ένας ψεύτης! Παραδεχθείτε επιτέλους ότι σας παραπλάνησαν. Ζητήστε μια συγνώμη σε αυτήν εδώ της Αίθουσα έστω και στις δώδεκα και μισή το βράδυ, για τα παιδιά σας, κύριε Υπουργέ, για να ξέρουν τα παιδιά σας ότι είστε ειλικρινής απέναντι στην εθνική αντιπροσωπία».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης είχε πει μεταξύ άλλων: «Έχω εδώ ένα έγγραφο, το οποίο γράφει απ’ έξω: «ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Καινοτομία – Ανάπτυξη – Περιβάλλον», είναι το logo της επιχείρησης, «Κανονισμός Εργασίας ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ». Σχέδιο μετά από το Διοικητικό Συμβούλιο της 24ης Ιουλίου 2017, το οποίο εγκρίθηκε και είναι κανονισμός της επιχείρησης. Πηγαίνατε παρακαλώ στο άρθρο 24 για την καταγγελία σύμβασης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που θεσπίζουμε σήμερα εμείς για όλη τη ΔΕΗ. Ντροπή. Ντροπή. Ντροπή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments