Lifestyle

Τζία Καράντζι: Η ομορφότερη γυναίκα των 80’s που κατέστρεψε τον εαυτό της

Τζία Καράντζι: Η ομορφότερη γυναίκα των 80’s που κατέστρεψε τον εαυτό της
Η τραγική ιστορία του κορυφαίου μοντέλου της δεκαετίας του 80' που από την κορυφή βρέθηκε στον πάτο και πέθανε στην ηλικία των 26 μόλις ετών.

Η Τζία Καράντζι στις νεότερες γενιές ίσως να είναι γνωστή μέσα από το ρόλο της Αντζελίνα Τζολί στην ταινία “Τοπ Μόντελ”. Στην πραγματικότητα η Τζία ήταν το μοντέλο που έκανε αίσθηση στο χώρο της μόδας της δεκαετία του 80′, καθώς διαφοροποιήθηκε από τα ξανθά, ναζιάρικα μοντέλα της δεκαετίας του 70′, όντας μελαχρινή.

Η Τζία γεννήθηκε το 1960 και τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στη Φιλαδέλφεια. Στα 18 της είχε γίνει ήδη διάσημη και πρωταγωνίστησε σε καμπάνιες του Ντιόρ και του Αρμάνι. Έγινε αντικείμενο λατρείας, κάλυψε τα εξώφυλλα της Vogue μέχρι κάποια στιγμή οι σχεδιαστές αποφάσισαν να σταματήσουν κάθε συνεργασία μαζί της.

Η μελαχρινή καλλονή μπήκε σαν τυφώνας στο χώρο της μόδας

Στα 17 της δούλευε στο οικογενειακό ταχυφαγείο και έκανα τα πάντα για να μη χάσει καμία συναυλία του αγαπημένου της David Bowie. Ένα χρόνο αργότερα έριξε μαύρη πέτρα πίσω της και έφυγε με ένα νεαρό που ερωτεύτηκε. Εκείνος ήταν που της πρότεινε να γίνει μοντέλο και η Τζία έγινε δεκτή στο πρακτορείο Wilhelmina Models στη Νέα Υόρκη. Την επέλεξε η ίδια η Whilhelmina και έγινε η δεύτερη μητέρα της. Οι φωτογραφίες της έκαναν αίσθηση. Ήταν διαφορετική από τις υπόλοιπες και θεωρήθηκε το πιο καυτό κορίτσι για τα εξώφυλλα των μεγάλων περιοδικών.

Φωτογραφιζόταν γυμνή, ντυνόταν με αντρικά ρούχα, βαφόταν απλά. Είχε μια άγρια ομορφιά. Παρά την ηλικία της είχε μια απαξιωτική συμπεριφορά. Έφευγε από τις φωτογραφήσεις και τις παρατούσε στη μέση, όταν δεν αισθανόταν καλά. Με ύφος ντίβας ακύρωνε συμφωνίες που είχαν προγραμματιστεί γιατί δεν της άρεσε το καινούργιο της χτένισμα.

Το κορίτσι με την εκθαμβωτική ομορφιά, αλλά και τον αδύναμο χαρακτήρα έκρυβε, όμως, μια τραυματική παιδική ηλικία. Σε ηλικία πέντε χρόνων είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από έναν άνδρα και η ψυχολογία της τραυματίστηκε βαριά. Μεγάλωσε μόνο με τον πατέρα της, καθώς η μητέρα της εγκατάλειψε την οικογενειακή εστία, όταν έφυγε από το σπίτι με τα δύο αδέρφια της Τζία. Γι΄ αυτό και από μικρή έκανε τα πάντα για να τραβήξει την προσοχή της. Ωστόσο, η μητέρα της ήταν η μοναδική που τη στήριξε στην ταραχώδη ζωή της και ήταν μαζί της μέχρι το τέλος…

Ένα παράξενο κορίτσι που εθίστηκε στα ναρκωτικά

Ήταν η αγαπημένη των φωτογράφων Avedon και Scavullo, πόζαρε σε όλα τα εξώφυλλα, πρωταγωνιστούσε σε καμπάνιες. Πάντα χρησιμοποιούσε την απίστευτη γοητεία της για να πάρει αυτό που θέλει. Ήταν ανοιχτά bisexual και είχε σχέση με ένα άλλο μοντέλο, τη Linda. Η Τζία άρχισε να παίρνει ναρκωτικά. Η Linda την έβαλε να διαλέξει ανάμεσα σε αυτήν και σε εκείνα. Εκείνη την εποχή έχασε από καρκίνο τη φίλη της και ιδιοκτήτρια του πρακτορείου μοντέλων και τον αγαπημένο της φωτογράφο από τροχαίο. Αυτό ήταν. Η Τζία στη συνέχεια θα τα τίναζε όλα στον αέρα. Η μητέρα της επέμενε να μείνει στο χώρο της μόδας χωρίς να καταλαβαίνει ότι η Τζία ήταν έτοιμη να καταστραφεί ψυχολογικά.

Ο εθισμός της επηρέασε αρνητικά τη δουλειά της. Τίναζε τις πολύτιμες ευκαιρίες στον αέρα. Εμφανιζόταν σε φωτογραφίσεις υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, ενώ έφευγε από αυτές όταν ένιωθε την ανάγκη να πάρει τη δόση της. Ένα τέτοιο περιστατικό έγινε γνωστό και πήρε μεγάλες διαστάσεις στο χώρο, σε μια συνεργασία της με τον διάσημο φωτογράφο Richard Avedon.

Σε φωτογράφιση για το Vogue η Τζία προσπάθησε να ξεφύγει από την κάμερα και τα φώτα, σπάζοντας το παράθυρο του δωματίου. Ενώ όλοι είχαν εκνευριστεί μαζί της, ο διευθυντής του περιοδικού της έδωσε άλλη μια ευκαιρία, χωρίς ωστόσο εκείνη να καταφέρει να την εκμεταλλευτεί. Υπενθύμιζε στον εαυτό της «να πάρει ηρωίνη», ακόμα και με σημειώματα στο ημερολόγιο της, τα οποία βρέθηκαν καταχωρημένα σε ημερομηνία του 1980.

Η εξάρτηση της από τα ναρκωτικά άρχισε να φαίνεται και στις φωτογραφίσεις, αφού τα χέρια της ήταν γεμάτα τρύπες τις οποίες πλέον δε μπορούσε να καλύψει. Οι ανοιχτές πληγές της δημιούργησαν σοβαρές μολύνσεις και για το λόγο αυτό το 1981 χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση. «Eίχε κάνει ενέσεις στο ίδιο σημείο τόσες φορές από μολυσμένη σύριγγα», έχει περιγράψει ο  βιογράφος της, Stephen Fried…

Το λαμπρό αστέρι “έσβησε” άδοξα

Η Τζία δεν έβρισκε πλέον φωτογράφους και σχεδιαστές να συνεργαστούν μαζί της. Ο μόνος που δέχτηκε ήταν καλός της φίλος και φημισμένος φωτογράφος Scavullo. Δεν ήταν μια συνηθισμένη πόζα για τη Τζία Καράντζι. Έπρεπε να κρύψει τα σημάδια από τα χέρια της. Έτσι ο φωτογράφος, έστησε τα χέρια της πίσω από την πλάτη της, ενώ έδωσε οδηγίες το πρόσωπο της να έχει γωνίες προκειμένου να μην φαίνεται το πρήξιμο. Ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη στο αεροδρόμιο μεταφέροντας ναρκωτικές ουσίες. Το 1983 επέστρεψε στην πόλη της, στη Φιλαδέλφεια και εισήχθη σε κλινική απεξάρτησης. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, αποκάλυψε σε έναν νοσηλευτή ότι είχε οδηγηθεί στην πορνεία για να μπορεί να καλύψει τις δόσεις της, ενώ ένας έμπορος την είχε βιάσει. 

Η Τζία ήταν μια από τις πρώτες διάσημες γυναίκες που υπήρξαν θύματα του AIDS. Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο λόγω πνευμονίας και εκεί διαπιστώθηκε ότι πάσχει από AIDS, αλλά και ο βιασμός της. Ήταν άγνωστο ακόμη στους γιατρούς πως να αντιμετωπίσουν την ασθένεια. Η Τζία Καράντζι υπέκυψε στον ιό και πέθανε στις 18 Νοεμβρίου 1986. Ήταν μόλις 26 χρονών. Στο πλευρό της μέχρι το τέλος ήταν μόνο η μητέρα της.

Στην κηδεία της δεν πήγε κανένας από το χώρο της μόδας, καθώς στο προσκήνιο ήταν πλέον η Cindy Crawford την οποία οι φανς της Καράντζι αποκαλούσαν “Baby Gia”. Μια τραγική ιστορία που δείχνει τη σκοτεινή πλευρά του κόσμου της μόδας, πίσω από τα λαμπερά φώτα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments