Πολιτισμός

Jay – Z: Στρέφεται δικαστικά κατά της δημιουργού παιδικών βιβλίων εμπνευσμένων από την hip – hop

Jay – Z: Στρέφεται δικαστικά κατά της δημιουργού παιδικών βιβλίων εμπνευσμένων από την hip – hop
Jay - Z: Ο διάσημος ράπερ κινείται νομικά για πνευματικά δικαιώματα κατά εταιρείας λιανικής πώλησης βιβλίων και ειδών ένδυσης.

Jay – Z: Μία μικρή διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης βιβλίων και ειδών ένδυσης με την ονομασία «The Little Homie» κατηγορείται για παραβίαση εμπορικών σημάτων και παραπλανητική διαφήμιση από τον ράπερ, επιχειρηματία Jay-Z, σε αγωγή για πνευματικά δικαιώματα. Η ιδιοκτήτρια της «The Little Homie» από την Αυστραλία, Jessica Chiha ισχυρίζεται ότι θα δώσει μάχη για την υπόθεση, που αφορά τη χρήση του ονόματος και των στίχων του ράπερ σε παιδικά βιβλία.

«AB to Jay-Z» είναι ο τίτλος του κύριου παραδείγματος, εικονογραφημένου βιβλίου που διδάσκει τα παιδιά το αλφάβητο αναφερόμενο σε διάσημους καλλιτέχνες της hip hop. Στο πίσω μέρος του βιβλίου αναφέρεται: «Εάν έχεις προβλήματα με την αλφαβήτα αισθάνομαι άσχημα για εσένα παιδί μου, έχω 99 προβλήματα αλλά η αλφαβήτα μου δεν είναι ένα από αυτά» – μια σαφής αναφορά στο ένατο τραγούδι από το «The Black Album» του Jay-Z.

Το βιβλίο απέφερε πάνω από 8.000 δολάρια για την «The Little Homie» στο Kickstarter, με ψηφοφορία για το ποιος ράπερ θα πρέπει να αναφέρεται με βάση κάθε γράμμα του αλφάβητου. Οι λόγοι για τους οποίους το βιβλίο κέντρισε την προσοχή του Αμερικανού καλλιτέχνη είναι, ωστόσο, ανησυχητικοί, σχολιάζουν δημοσιεύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Jay-Z άκουσε για πρώτη φορά για το βιβλίο λόγω διαφωνιών που προκλήθηκαν, επειδή η εταιρεία δεν ανήκει σε μαύρο ιδιοκτήτη και των κατηγοριών περί πολιτιστικής ιδιοποίησης και ρατσισμού το 2017.

Jay-Z: Σύντομα βιογραφικά στοιχεία

Ο Jay-Z (4 Δεκεμβρίου 1969), του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Shawn Corey Carter, είναι Αμερικανός ράπερ και πρώην διευθυντής των δισκογραφικών εταιριών Def Jam Recordings και Roc-A-Fella Records. Είναι επίσης συνιδιοκτήτης της ομάδας καλαθοσφαίρισης του NBA, Brooklyn Nets, και του δημοφιλούς μπαρ της Νέας Υόρκης, The 40/40 Club. Ο Carter γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στις φτωχές συνοικίες του Marcy. Μαθήτευσε στα ίδια σχολεία με τους The Notorious B.I.G., AZ και Busta Rhymes (όλοι τους ράπερ).

Ενώ ήταν ακόμη μαθητής, ο Jay-Z ξεκίνησε να ασχολείται με τη ραπ μουσική αλλά και την πώληση ναρκωτικών ουσιών. Παράλληλα ανέπτυξε μια φιλία με τον Jaz-O ο οποίος τον βοήθησε στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα. O Carter συμμετείχε στα τραγούδια του Jaz-O, «The Originators» και «Hawaiian Sophie». Επιπλέον, από τις πρώτες του γνωστές συμμετοχές ήταν στα τραγούδια των Big L στο «Da Graveyard» και Mic Geronimo στο «Time to Build».

Το 1996, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες προώθησης της μουσικής του, ο Jay-Z σε συνεργασία με τον φίλο του Damon Dash ίδρυσε την δισκογραφική εταιρεία Roc-A-Fella Records η οποία έμελλε να γίνει από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της ραπ μουσικής. Το 2005 πίρε υπό την προστασία του την Teairra Mari, μέλος της Roc-A-Fella μέχρι το 2006, ενώ παράλληλα ανακάλυψε την Rihanna και τον Ne-Yo.

Το 1996 επίσης, κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του Carter, Reasonable Doubt, το οποίο θεωρείται από τους καλύτερους δίσκους του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Το 2008, ο Jay-Z παντρεύτηκε την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μπιγιονσέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments