Άποψη

ΝΑΤΟ: Εγκεφαλικά νεκρό ή ζόμπι;

ΝΑΤΟ: Εγκεφαλικά νεκρό ή ζόμπι;
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει την απαθή στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, η οποία αφήνει μετέωρη Ελλάδα και Κύπρο.

«Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια. Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων.»

Η δήλωση ανήκει, όπως ίσως μαντέψατε, στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και την έκανε λίγο πριν μεταβεί στο Λονδίνο για τον εορτασμό των 70 ετών του Οργανισμού. Είναι μία δήλωση επετειακή η οποία ταιριάζει απόλυτα με το εορταστικό κλίμα των ημερών και υπογραμμίζει την αταλάντευτη στάση Ποντίου Πιλάτου την οποία τηρεί με συνέπεια η Συμμαχία απέναντι στην τουρκική αναθεωρητική και εκτός νόμου πολιτική κατά της Ελλάδας.

Οι συμμαχίες, με όλη την κυνικότητα που διέπει τις διεθνείς σχέσεις, υποτίθεται ότι έχουν και έναν κώδικα, τηρούν κάποια προσχήματα, ώστε να μην λειτουργούν όπως οι συμμορίες τα μέλη των οποίων κινούνται μόνο στη βάση του (παράνομου) συμφέροντος και ενίοτε αλληλοεξοντώνονται. Βασικά ακόμα και οι συμμορίες έχουν κώδικα ή έτσι νομίζουν.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ υποτίθεται και για να είναι καλυμμένη από άποψη ασφαλείας, αλλά ο πραγματικό λόγος είναι ότι εντάχθηκε ταυτόχρονα με την Τουρκία στο πλαίσιο της τότε αρχιτεκτονικής της Δύσης για την αντιμετώπιση της Σοβιετικής απειλής. Η Σοβιετική Ένωση μας χαιρέτησε, η Ρωσία συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό αντίπαλο του ΝΑΤΟ και ας μην ομολογείται αυτό πάντα ανοιχτά, αλλά η απειλή για την Ελλάδα δεν προέρχεται από τη Ρωσία, τουλάχιστον όχι φανερά. Προέρχεται από την Τουρκία και είναι υπαρξιακή.

Όταν μία Συμμαχία η οποία επικαλείται και ηθικό πλεονέκτημα έναντι όλων στον πλανήτη, αρνείται να πάρει θέση απέναντι σε κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου εις βάρος κράτους μέλους της από άλλο κράτος μελος – και δεν μιλάμε για οριακές καταστάσεις ή γκρίζα ζητήματα αλλά για χιτλερικού τύπου πολιτικές – έχει πρόβλημα. Καμιά φορά τα μεγάλα προβλήματα διαγιγνώσκονται από φαινομενικά «μικρά» γεγονότα.

Εν κατακλείδι, καταλήγουμε σε αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Όταν συμβεί το απευκταίο με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας. Όπως πάντα.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πορεία του Οργανισμού και τον στρατηγικό προσανατολισμό του, οι δηλώσεις του Στόλντερμπεργκ περισσότερο ιατρικό ανακοινωθέν που ενημερώνει τους συγγενείς για την πορεία ασθενή με άνοια θυμίζει παρά στρατηγικό statement. Ο ΓΓ προσπάθησε να πείσει ότι η Συμμαχία είναι ετοιμοπόλεμη και παρουσίασε ένα σετ απειλών για το οποίο προετοιμάζεται, αλλά από τα συμφραζόμενα φάνηκε ότι το focus παραμένει στη Ρωσία.

«Έχουμε τριπλασιάσει τις αμυντικές μας δυνάμεις και πλέον διαθέτουμε στράτευμα 40.000 ανθρώπων. Έχουμε αυτή τη στιγμή αναπτύξει 5.000 στρατιώτες στη Βαλτική και στην Πολωνία για πρώτη φορά στην Ιστορία (…)Πρέπει να προετοιμαστούμε για εκπλήξεις. Γι’ αυτό αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό προσαρμοζόμαστε ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε ένα νέο τύπο τρομοκρατίας, τύπου ISIS, πιο βάναυσο και ισχυρότερο.»

Στο ερώτημα γιατί το ΝΑΤΟ δεν αντέδρασε όταν η Ρωσία κατέλαβε με μία επιχείρηση –αστραπή την Κριμαία και την προσάρτησε, το επιχείρημα ήταν ότι… δεν πρόκειται για μέλος του ΝΑΤΟ. «Απαντάμε όταν βλέπουμε μια πιο ισχυρή Ρωσία, βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία χρησιμοποίησε στρατιωτική δύναμη εναντίον μιας γειτονικής χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί αυτό σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά την αποτυχία της Συμμαχίας να προβλέψει στρατηγικού χαρακτήρα εξελίξεις, η απάντηση του Στόλντεμπεργκ δημιουργεί ακόμα περισσότερες απορίες για το αν απαντά σοβαρά ή λέει ό,τι να ‘να. Διότι η παραδοχή ότι ένας πλανητικών διαστάσεων Οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ αποτυγχάνει να προβλέψει πλανητικές εξελίξεις ακυρώνει ένα σημαντικό μέρος των λόγων ύπαρξής του.

«Κανένας δεν είχε προβλέψει την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου, παρά μόνο λίγες εβδομάδες πριν, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την 11η Σεπτεμβρίου, ούτε την προσάρτηση της Ουκρανίας ή την άνοδο του ISIS. Όλη η ιδέα πως μπορούμε να προβλέψουμε τη νέα κρίση είναι σχεδόν επικίνδυνη.»

Πιο επικίνδυνος από την ιδέα ότι μπορεί να προβλεφθεί μία κρίση (γιατί άραγε;) είναι ενδεχομένως ένας Οργανισμός που δεν μπορεί ή δεν θέλει πλέον να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Ένας Οργανισμός «εγκεφαλικά νεκρός», όπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ίσως περιμένει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να τραβήξει την πρίζα. Εκτός και αν αποφασίσουν να τον κάνουν ζόμπι. Ο απολαυστικός διάλογος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μεταξύ του Αμερικάνου και του Γάλλου Προέδρου, με τον Τραμπ να κεει στον Μακρόν «θέλετε να σας στείλουμε μερικούς Ευρωπαίους τζιχαντιστές που έχουμε συλλάβει, έχουμε κάποιους να διαλέξετε» και τον Μακρόν να απαντά «ας είμαστε ειλικρινείς, δεν εξαλείψατε τον ISIS» συμπυκνώνει πολλά περισσότερα για την κατάσταση στη Συμμαχία απ´ όσα μπορούν να γραφτούν σε πολλά άρθρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments