Πολιτική

Νίκος Παναγιωτόπουλος: “Ο Ερντογάν συνέστησε ηρεμία – Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο”

Νίκος Παναγιωτόπουλος: “Ο Ερντογάν συνέστησε ηρεμία – Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο”
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Αποκαλύψεις για όσα πραγματοποιήθηκαν στη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφερε στο φως ο υπουργός Άμυνας τονίζοντας πως οι δύο χώρες συμφώνησαν πως διαφωνούν.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Το κλίμα ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τα βασικά σημεία συζήτησης των δύο πλευρών κατά τη συνάντηση χθες στο Λονδίνο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Τουρκία μέσω του Προέδρου της έδειξε πρόθυμη να συζητήσει όλα τα φλέγοντα θέματα. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο τραπέζι όλα τα ζητήματα με τις δύο πλευρές να συμφωνούν πως… διαφωνούν.

“Εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα σε όλα τα επίπεδα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη. Ο Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «ο Πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα μέχρι κεραίας, είπε ότι ήθελε να πει και ότι ήθελε να στηλιτεύσει για την συμπεριφορά από τουρκικής πλευράς κι αυτό το έκανε χωρίς φόβο και πάθος. Ο Ερντογάν, έβαλε κι αυτός πολλά πράγματα στο τραπέζι και τελικώς, συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ό,τι διαφωνούμε».

«Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι φοβερό, καθώς εφόσον η συμφωνία θα περάσει από την τουρκική Βουλή θα δημοσιοποιηθεί και θα την δούμε κι εμείς. Μάλιστα “χαριτολογώντας” ο Ερντογάν είπε στον Πρωθυπουργό “μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε”…», συμπλήρωσε ο ΥΕΘΑ.

Μεταναστευτικό

Όπως προσέθεσε ο κ. Παναγιώτοπουλος, “η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό κλιμακώνει συγκεκριμένη συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Για το Προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει να κερδίσει εάν συνεργαστεί με την Ελλάδα για να πείσει την Ευρώπη ότι οφείλει να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Υπήρξαν αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι “οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές και ότι αυτό δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα”. Σε αυτό αναμένεται να υπάρξει βελτίωση, αν και ασφαλώς “παίζει παιχνίδι” με το Προσφυγικό ο Ερντογάν, ο οποίος όμως αναγνωρίζει ότι έχει πρόβλημα επικοινωνίας με την Ευρώπη”.

“Από αύριο αλλάζει προς το αυστηρότερο και η στάση της δικής μας χώρας ως προς τον έλεγχο των συνόρων, ξεκινώντας από τα χερσαία σύνορα τα οποία είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πιο εύκολο να ελεγχθούν”, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας. Τέλος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε πως παρά τις διαφωνίες οι δύο χώρες προσπαθούν να βρουν λύσεις με σκοπό ένα καλό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

“Συμφωνήσαμε ότι τα ΜΟΕ πρέπει να συνεχιστούν ως ένας δίαυλος επικοινωνίας, έστω και εν μέσω έντασης. Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες έναρξης των ΜΟΕ, αυτές θα εξαρτηθούν από πολλά”. Σε ό,τι αφορά την στάση της Ελλάδας σε περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελιών της Τουρκίας για γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Υπ. Εθνικής Άμυνας απάντησε “μπορεί να έχουμε στείλει εμείς δικό μας γεωτρύπανο, για να “τρυπήσουμε” εμείς, πριν από μια πιθανή κίνηση της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτό μας προβληματίζει, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίζει κι αυτό το λέω ως υπουργός Άμυνας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments