Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Πέρασε με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών

Ψήφος αποδήμων: Πέρασε με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών
Ψήφος αποδήμων: Επί της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 288 «ναι», επτά «όχι», ενώ υπήρξε και ένα «παρών». Το σύνολο των διατάξεων του σχεδίου νόμου ξεπέρασε την αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που επιβάλλει το Σύνταγμα, καθώς τα άρθρα έλαβαν από 206 έως και 295 ψήφους.

Ψήφος αποδήμων: Με – σπάνια για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα – συντριπτική πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε με ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικρατείας. Επί συνόλου 296 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 288, έναντι επτά κατά και ένας παρών. Το ΜέΡΑ25 είχε δηλώσει ότι θα το καταψηφίσει και θα υπερψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν, δικαιολογημένα, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ο Γιάννης Μουζάλας και η Κυριακή Μάλαμα). Εξίσου συντριπτική πλειοψηφία των θετικών ψήφων των βουλευτών εξασφάλισαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ (86 βουλευτές) υπερψήφισε όλα τα άρθρα και δήλωσε «παρών» μόνο στο άρθρο 4, που αφορά τον τρόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ψήφος αποδήμων: Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

295 ψήφους υπέρ και ένα «παρών» έλαβαν τα άρθρα: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9,11, 13, 14, 15, 16, 17 18, 19, 20, 21, 22, και 23.

288 ψήφους υπέρ, 7 όχι και 1 «παρών» έλαβαν τα άρθρα: 2, 10, 24 και το ακροτελεύτιο άρθρο.

288 ψήφους υπέρ και 8 «παρών» έλαβε το άρθρο 12.

206 ψήφους υπέρ 7 όχι και 83 «παρών» έλαβε το άρθρο 4.

Ψήφος αποδήμων: Τι ανέφεραν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ενδεικτικό της ιστορικής σημασίας του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών αποτελεί και το γεγονός ότι κατά την συζήτηση των διατάξεων στην Ολομέλεια της Βουλής επέλεξαν να τοποθετηθεί το σύνολο των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων πως «Επρεπε να περάσουν 44 χρόνια, για να λάβει σάρκα και οστά το άρθρο του Συντάγματος του 1975 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και είμαι περήφανος που γίνεται με την κυβέρνηση της ΝΔ και με μεγάλη διακομματική συναίνεση».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η αρχική εισήγηση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπήρξαν πιο γενναιόδωρες προς τους Έλληνες του εξωτερικού. Η δική μας πρόταση δεν έθετε περιορισμούς και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο. Όμως, το Σύνταγμα απαιτεί την στήριξη απο 200 βουλευτές, για να ισχύει το νομοσχέδιο. Καλέσαμε σε διακομματική επιτροπή τα κόμματα για διάλογο. Συναντήθηκα προσωπικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για μέγιστη συναίνεση. Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Επικρατείας». Τόνισε τέλος πως “Το νομοσχέδιο είναι μια δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη. Πρωτίστως αποτελεί νίκη εθνική. Επιτελεί χρέος που η Ελλάδα έχει απέναντι στα παιδιά της».

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο θεμέλιος λίθος για να διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους μπήκε από την δική του κυβέρνηση. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είπε πως «Παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις εμείς δίνουμε την θετική μας ψήφο γιατί γίνεται το πρώτο βήμα για την κατεύθυνση που εμείς θέλουμε» ενώ ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι η θετική στάση του Περισσού δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για τις ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Ψήφος αποδήμων: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θα εφαρμοστούν στις επόμενες εκλογές προβλέπουν:

  • Αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15 από 12.
  • Κάθε κόμμα θα έχει τουλάχιστον 3 υποψηφίους βουλευτές ‘Ελληνες του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας· ο ένας θα τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.
  • Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης.
  • Συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα και ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη. ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων.
  • Επικαιροποίηση εκλογικών καταλόγων Ελλήνων του εξωτερικού κάθε 8 χρόνια.
  • Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον σαράντα (40) εκλογείς.
  • Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών.
  • Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
  • Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα.

Πρώτον: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεύτερον: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής. Τρίτον: βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Τάκης Θεοδωρικάκος: 340.000 Έλληνες του εξωτερικού πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς του νόμο

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο περίπου 340.000 Έλληνες του εξωτερικού πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς του νόμου και θα μπορούν να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν από τον τόπο καταγωγής τους. Σε αυτούς πρέπει να συνυπολογιστούν και χιλιάδες νέοι έως 30 ετών που έφυγαν την τελευταία 10ετία από την χώρα μας για σπουδές ή εργασία και εξαιρούνται από τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών το νομοσχέδιο δεν ικανοποιεί την αρχική θέση της κυβέρνησης που προέβλεπε διευκόλυνση όλων των Ελλήνων του εξωτερικού με επιστολική ψήφο, ωστόσο αποτελούσε την μόνη ρεαλιστική επιλογή προκειμένου να συγκεντρώσει την συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία για να θεσπιστεί και να πραγματοποιηθεί έτσι το πρώτο βήμα. Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών το νομοσχέδιο θα κριθεί στην πράξη από την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments