Ελλάδα

Σπερχιός: Εντυπωσιακά πλάνα από τις εκβολές του ποταμού [vid]

Σπερχιός: Εντυπωσιακά πλάνα από τις εκβολές του ποταμού [vid]
Σπερχιός: Το UpStories κατέγραψε πλάνα από τις εκβολές του Σπερχειού ποταμού και τα συνέθεσε σε ένα εντυπωσιακό βίντεο που η ομορφιά του φυσικού τοπίου καθηλώνει.

Σπερχιός: Ο Σπερχειός στην μεγαλύτερη έκταση του χαρακτηρίζεται από αστείρευτο φυσικό κάλλος. Φτάνοντας στις εκβολές η ομορφιά γίνεται πιο απόκοσμη. Πρόκειται για έναν ποταμό με σπουδαία ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Στα νερά του έχει «φιλοξενήσει» κάποιες από τις μεγαλύτερες μάχες. Το 995 ο Νικηφόρος Ουρανός νίκησε παρά τον ποταμό αυτόν τους Βούλγαρους. Κατά την Επανάσταση του 1821 δόθηκε στην περιοχή της γέφυρας πριν τις εκβολές του η Μάχη της Αλαμάνας, όπου και αιχμαλωτίσθηκε ο Αθανάσιος Διάκος. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ο ποταμός αυτός ήταν το πρώτο σύνορο του Ελληνικού Βασιλείου. Το 1941 ο Σπερχειός αποτέλεσε τη δεύτερη διασυμμαχική αμυντική γραμμή στην κάθοδο των Γερμανών.

Το όνομα του προέρχεται από το ρήμα «σπέρχω» που σημαίνει «κινούμαι με ορμή», ενώ στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αναφερόταν και ως Αλαμάνα. Ο Σπερχειός ξεκινάει την πορεία του από τα ανατολικά της κεντρικής Πίνδου και τον ορεινό όγκο του Τυμφρηστού, κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και μετά από 82,5 χλμ., εκβάλλει στον Μαλιακό κόλπο.

Με μήκος 82 χιλιομέτρων και πηγή το βουνό του Τυμφρηστού της Ευρυτανίας, εισέρχεται στη Φθιώτιδα, διασχίζει την ομώνυμη κοιλάδα και χύνεται στον Μαλιακό Κόλπο. Το UpStories τράβηξε ορισμένα εντυπωσιακά πλάνα που αντικατοπτρίζουν επάξια την φυσική ομορφιά των εκβολών του ποταμού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments