Ελλάδα

Τουρκία: Υπερπτήσεις από μαχητικά F-16 πάνω από ελληνικά νησιά

Τουρκία: Υπερπτήσεις από μαχητικά F-16 πάνω από ελληνικά νησιά
Τουρκία: Με τρόπο μαζικό και συντεταγμένα, τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 πέταξαν μέσα σε 24 λεπτά 12 φορές πάνω από τα ελληνικά νησιά Οινούσσες, Παναγιά και Ρω.

Οινούσσες: Το κύμα των μαζικών πτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από το ελληνικό έδαφος, σαν να πρόκειται για εικονική επιδρομή, ξεκίνησε στις 13:35 και διήρκεσε ως τις 13:59. Συγκεκριμένα, δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τη νήσο Παναγιά ώρα 13:35 σε ύψος 7.000 ποδών, στις 13:38 σε ύψος 6.000 ποδών, στις 13:40 σε ύψος 10.000 ποδών και στις 13:53 σε ύψος 23.000 ποδών.

Το ίδιο ζεύγος των οπλισμένων F-16 μετακινήθηκε στις Οινούσσες απ’ όπου έκανε διελεύσεις τις ώρες 13:40, 13:42, 13:53, 13:55, 13:57 και 13:59. Ιδίως οι δύο τελευταίες ήταν σε ύψος μόλις 500 ποδών, δηλαδή σχεδόν 160 μέτρα πάνω από τη γη, και δεν θεωρούνται συνηθισμένες χαμηλές πτήσεις. Στις 13:46 άλλο ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 έκανε υπέρπτηση σε ύψος 23.000 ποδών πάνω από τη Ρω.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να τονίζει πως το σύμφωνο που υπέγραψε η χώρα του με τη Λιβύη είναι νόμιμο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Εξωτερικών λένε πως το μνημόνιο με την Λιβύη είναι παράνομο. Κι εμείς αντιθέτως λέμε πως «είναι ένα μνημόνιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Εμείς υπολογίσαμε και μετρήσαμε κάθε βήμα μας πριν το κάνουμε. Άλλωστε η πορεία αυτή δεν ξεκίνησε τώρα. Αυτή η ιστορία έχει παρελθόν και διαφορετικούς χάρτες. Από πότε; Aπό την εποχή του Καντάφι το 2009. Κάναμε κινήσεις αλλά δεν έζησε ο Καντάφι. Όμως η προεργασία αυτή είναι στα αρχεία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Τουρκία σχεδιάζει να επιταχύνει τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης:

«Τα βήματα μας με την Λιβύη είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός Σάρατς πρόσφατα ήρθε και συναντηθήκαμε και συζητήσαμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα επιταχύνουμε την διαδικασία αυτή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και αναφέραμε πως είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μέχρι και στο ζήτημα των δικαιωμάτων στις θάλασσες». Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην αποστολή drones στα κατεχόμενα λέγοντας πως «είμαστε σε διαδικασία να αυξήσουμε τον αριθμό τους αν είναι απαραίτητο. Όλα μπορούν να αλλάξουν ανάλογα τις ανάγκες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments