Ελλάδα

ΟΤΕ: Απεργία τριών εβδομάδων μέσα στις γιορτές

ΟΤΕ: Απεργία τριών εβδομάδων μέσα στις γιορτές
ΟΤΕ: Σε τροχιά σύγκρουσης έχουν τεθεί διοίκηση και συνδικαλιστές στον ΟΤΕ. Οι τελευταίοι, με αφορμή την κατάργηση οκτώ θέσεων εργασίας φύλαξης του Οργανισμού, προκήρυξαν απεργία για όλες τις εργάσιμες ημέρες από τις 21 Δεκεμβρίου 2019 έως 12 Ιανουαρίου 2020.

ΟΤΕ: Ειδικότερα, οι απεργίες προγραμματίστηκαν για 21/12/2019 έως και 24/12/2019, 27/12/2019 έως και 31/12/2019, 2/01/2020 έως και 5/01/2020 και 7/01/2020 έως και 12/01/2020. Η απεργία, σύμφωνα με παράγοντες του ΟΤΕ, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση μέσα στις εορτές, δεδομένου ότι στα δίκτυα του Οργανισμού βασίζονται όχι μόνον οι επικοινωνίες μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων, αλλά μία σειρά άλλων υπηρεσιών που είναι ζωτικές για τους πολίτες (για παράδειγμα POS και συναγερμοί).

Όπως αναφέρει σχετικά με την απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων που προκήρυξε η συνδικαλιστική οργάνωση του ΟΤΕ, η παρούσα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ ορίστηκε στις 26 Νοεμβρίου. Η πρώτη συνάντηση της νέας διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη Διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου.

Μετά από έξι μόλις εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κήρυξε απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Τονίζει ακόμα ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί την απεργία παράνομη και καταχρηστική καθώς όπως αναφέρουν, έχει αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια τριών ολόκληρων εβδομάδων και μάλιστα μέσα στις γιορτές και δεν προηγήθηκε πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο πριν την κήρυξή της. Λένε επίσης ότι μετά την προκήρυξη της απεργίας, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κάλεσε την εταιρεία σε διάλογο και χαρακτηρίζουν την πρόσκληση αυτή προσχηματική καθώς η πρόσκληση σε διάλογο προηγείται της κήρυξης της απεργίας.

Τονίζουν ότι στην πρόσκληση της εταιρείας να αναστείλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ την απεργία και να προσέλθει σε καλόπιστη και ουσιαστική διαπραγμάτευση για την ΣΣΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν ανταποκρίθηκε και προσθέτουν ότι είναι προφανές ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν είχε την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά, αλλά να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργία της. Όσο, για το θέμα των οκτώ φυλάκων, ο ΟΤΕ διευκρινίζει τα εξής:

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της φυσικής φύλαξης των εγκαταστάσεων και υποδομών του Ομίλου ΟΤΕ επί σειρά ετών υλοποιούνταν από εξωτερικούς συνεργάτες. Από τις αρχές του 2019, ανατέθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες και το εναπομείναν τμήμα του εν λόγω έργου και το αντικείμενο της φυσικής φύλαξης καταργήθηκε με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2019, γεγονός για το οποίο η ΟΜΕ-ΟΤΕ και οι φύλακες ενημερώθηκαν άμεσα.

Για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης που εξακολουθούσαν να απασχολούνται στον ΟΤΕ ελήφθη ειδική μέριμνα:

  • Ενισχυμένο κίνητρο αποχώρησης που ισοδυναμούσε με καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών (έως 270.000 ευρώ μικτά).
  • Εξασφάλιση εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσιών φύλαξης για τουλάχιστον 3 χρόνια.
  • Κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας security.

Η συντριπτική πλειονότητα (66 επί συνόλου 74 εργαζομένων) συμμετείχε στο πρόγραμμα και έλαβε τα ελκυστικότατα κίνητρα που προσφέρθηκαν. Οκτώ φύλακες δεν έχουν αποδεχθεί τα κίνητρα, και η σύμβασή τους θα λυθεί στις 31 Δεκεμβρίου. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χρησιμοποιεί τους οκτώ φύλακες, για να μην προσέλθει στο διάλογο για την κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Στόχος της Ομοσπονδίας, είναι να διοικεί εκείνη την εταιρεία και να αποφασίζει για την οργάνωση και τη λειτουργία της. Η εταιρεία επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος των εργαζομένων, των πελατών και όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments