Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου
Κυριάκος Μητσοτάκης: Λίγες ώρες μετά την επικύρωση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Λίγες ώρες πριν την τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Την ίδια ώρα υπάρχουν φήμες που θέλουν  Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ – Ιταλία να υπογράφουν το προσεχές διάστημα, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου, στην Αθήνα τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med.

Αυτή η συμφωνία καθυστερούσε αδικαιολόγητα τόσους μήνες ελέω αντιδράσεων στην Ιταλία ή άλλων λόγων και που μετά από πίεση του Βενιαμίν Νετανιάχου θα πάρει σάρκα και οστά σε χρόνο – ρεκόρ, ενώ έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο για απάντηση στην Τουρκία, η οποία θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να υπογραφεί η συμφωνία πριν πάει στις ΗΠΑ για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.

Τη διακρατική συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας στην παρουσία των ηγετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Γκιουζέπε Κόντε.

Πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πρόθεση των τεσσάρων χωρών να προχωρήσουν σε υπογραφή, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ημερομηνία της υπογραφής. Την ίδια ώρα, ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας σημείωναν ότι οι τέσσερις χώρες είναι δεσμευμένες για την υλοποίηση του έργου και υπογράμμιζαν ότι προς την κατεύθυνση της προώθησης του έργου τάσσεται πλέον και η Ιταλία. Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ μέσω αυτής σφραγίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Νόμος των ΗΠΑ το East Med Act

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.

Την ίδια ώρα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στα ενεργειακά της σχέδια με βάση το διεθνές δίκαιο εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας για τις προκλήσεις της Άγκυρας ότι «η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και ο πρωθυπουργός, υπάρχουν όρια.«O αγωγός EastMed θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments