Ελλάδα

22χρονος αυτιστικός είναι δεμένος επί 1,5 χρόνο στο Δρομοκαΐτειο [pics]

22χρονος αυτιστικός είναι δεμένος επί 1,5 χρόνο στο Δρομοκαΐτειο [pics]
Οι φωτογραφίες της ντροπής που φέρνει στο «φως» το pagenews αποκαλύπτουν μια ανθρώπινη τραγωδία αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα παιδιά με αυτισμό, νοητική στέρηση και άλλες ψυχιατρικές νόσους.

Δίπλα από το αριστερό του πόδι είναι μια μπάλα ποδοσφαίρου. Δεν μπορεί να την κλωτσήσει, αδυνατεί ακόμη και να περπατήσει. Η αιτία είναι ο ιμάντας με τον οποίο είναι δεμένο το δεξί του πόδι. Και αυτή, η όρθια στάση, είναι η πιο «βολική» για τον 22χρονο αυτιστικό που νοσηλεύεται στο Δρομοκαϊτειο. Συνήθως είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και δεμένος, όχι μόνο στα πόδια, αλλά και στα χέρια.

«Πονάει η ψυχή σου να το βλέπεις και να σου λέει θέλω να πάω στο χωριό μου τώρα τα Χριστούγεννα και αυτό να μην μπορεί να γίνει. Να προσπαθεί να παίξει μπάλα στο δωμάτιό του με δεμένα τα πόδια» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

pagenews.gr

pagenews.gr

Οι φωτογραφίες της ντροπής που φέρνει στο «φως» το pagenews αποκαλύπτουν μια ανθρώπινη τραγωδία αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα παιδιά με αυτισμό, νοητική στέρηση και άλλες ψυχιατρικές νόσους. «Το κρεβάτι του για να μην κουνιέται στην προσπάθειά του να ελευθερωθεί βιδώθηκε στο πάτωμα.

pagenews.gr

Το παιδί βρίσκεται μόνιμα σε ένα δωμάτιο απομόνωσης. Καμία δυνατότητα να βγει να κάνει μία βόλτα στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου. Να το δει ο ήλιος. Τιμωρείται ως ο χειρότερος εγκληματίας επειδή έχει την ατυχία να πάσχει από αυτισμό. Σε κανέναν δεν αξίζει αυτή η τύχη. Όχι καθηλωμένα παιδιά σε κρεβάτια. Που είναι το κοινωνικό κράτος» αναρωτιέται ο κύριος Γιαννάκος.

Σε απόγνωση η μητέρα του 22χρονου

Ο 22χρονος μεταφέρθηκε στο Δρομοκαΐτειοκάποιος πριν από ενάμιση χρόνο από άλλο ίδρυμα, καθώς ήταν υπερδιεγερτικός και προκαλούσε ζημιές. Σε ακραίες περιπτώσεις αυτή είναι μια τακτική που εφαρμόζεται, προκειμένου ο ασθενής να μην προκαλέσει κακό σε άλλους ή στον ίδιο του τον εαυτό. Όμως δεν μπορεί να είναι δεμένος όλο το 24ωρο, κάτι που τον κάνει ακόμη πιο νευρικό, ενώ μπορεί να επιβαρύνει τη ψυχολογική αλλά και σωματική του υγεία.

«Η μητέρα του παιδιού επικοινώνησε μαζί μου σε απόγνωση και ζήτησε βοήθεια προκειμένου το παιδί να μεταφερθεί σε ένα ειδικό ξενώνα για παιδιά με αυτισμό. Απευθύνθηκε είπε παντού, αλλά βρήκε κλειστές πόρτες. Έστω τώρα ας λυθεί το πρόβλημα. Το παιδί αξίζει μία καλύτερη τύχη» συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

pagenews.gr

pagenews.gr

Άθλιες συνθήκες

Όπως αποδεικνύεται από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές αναγκάζονται να κρατούν δεμένους τους ασθενείς, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό. Στο Δρομοκαΐτειο εργάζονται 400 άτομα όταν οι οργανικές θέσεις είναι 1450. Άθλιες είναι και οι κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς έχουν χρόνια να συντηρηθούν, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. «Λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή συντήρηση, επισκευή στις υποδομές του νοσοκομείου.

Μπάνια, κουζίνες, σαλόνια απαράδεκτα. Οι κοριοί συνεχίζουν να περπατάνε σε δωμάτια ασθενών. Κατά τα άλλα τέτοιες ημέρες οι έχοντες την τύχη του κοινωνικού κράτους στα χέρια τους, λένε χρόνια πολλά. Να κάνουν όμως έργο για να αξίζουν τα πολλά χρόνια» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Γιαννάκος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments