Ελλάδα

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Το εορτολόγιο της 24ης Δεκεμβρίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Το εορτολόγιο της 24ης Δεκεμβρίου
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Δείτε σε ποιους φίλους σας πρέπει να πείτε χρόνια πολλά σήμερα, (24/12).

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, γιορτάζουν οι Αχμέτ, Ευγενία, Ευγενούλα, Ευγενίτσα, Τζένη, Τζενούλα, Ευγενίκη.

Ο Άγιος Αχμέτ ο Κάλφας ο Νεομάρτυρας καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Μουσουλμάνος από τους προγόνους του, ήταν καλλιγράφος στη γραμματεία του σουλτάνου.

Στο σπίτι του είχε δύο σκλάβες χριστιανές ορθόδοξες από τη Ρωσία. Η μία νέα και η άλλη ηλικιωμένη. Η μεγάλη κυρία συνήθιζε να πηγαίνει στην εκκλησία τις εορτάσιμες μέρες και να φέρνει στη νέα αντίδωρο και αγιασμό. Κάποια μέρα ο Αχμέτ αντιλήφθηκε ότι το στόμα της νέας γυναίκας ανέδιδε γλυκιά ευωδία. Υποχωρώντας στις επίμονες ερωτήσεις του Αχμέτ, η νέα απάντησε ότι έφαγε ψωμί αγιασμένο από τον ιερέα (αντίδωρο), που της έφερε η ηλικιωμένη γυναίκα. Ο Αχμέτ το θαύμασε αυτό, ντύθηκε χριστιανικά, πήγε στο ναό του Πατριαρχείου και παρακολούθησε κρυφά τη Θεία Λειτουργία. Κατά τη Μεγάλη Είσοδο, είδε τον ιερέα ψηλά από τη γη να λάμπει ολόκληρος και όταν ο Πατριάρχης ευλογούσε τους πιστούς, διέκρινε ακτίνες φωτός να εκχέονται από τα χέρια του και να αγγίζουν τα κεφάλια των πιστών εκτός από το δικό του.

Συγκλονισμένος πίστεψε στον Χριστό και ομολογούσε μπροστά σε συναδέλφους του ότι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο είναι η πίστη στον Ιησού Χριστό. Οδηγήθηκε στην φυλακή, όπου παρέμεινε έξι ημέρες δίχως τροφή και νερό. Όταν παρουσιάστηκε στον δικαστή, ομολόγησε ότι η νηστεία τον είχε εξαγνίσει και ότι ο Χριστός του είχε αποκαλύψει τα βαθύτερα μυστήρια της πίστης. Με εντολή του ίδιου του σουλτάνου αποκεφαλίστηκε στις 3 Μαίου 1682, βαπτιζόμενος στο ίδιο του το αίμα. Από τον βίο του αναφέρεται ότι τα λείψανά του καταυγαζόταν επί πολλές ημέρες από υπερκόσμιο φως. Η Ορθόδοξη Εκκλησία το θεωρεί άγιο και γιορτάζει την μνήμη του στις 24 Δεκεμβρίου.

Η Αγία Ευγενία ήταν Ρωμαία ευγενής και έζησε τον 2ο ή 3ο αιώνα.

Όταν ο πατέρας της Φίλιππος, ο οποίος ήταν έπαρχος Ρώμης, μετατέθηκε στην Αλεξάνδρεια, τον ακολούθησε και η οικογένειά του, εκεί δε η Ευγενία εκπαιδεύτηκε στην ελληνική και ρωμαϊκή φιλολογία. Χριστιανή έγινε μετά από ανάγνωση των επιστολών του Αποστόλου Παύλου. Μετά τη βάπτισή της από τον επίσκοπο Έλενο, μεταμφιέστηκε σε άνδρα και κατέφυγε σε μονή, όπου έγινε «μοναχός» και «ηγούμενος» με το όνομα Ευγένιος. Αποκαλύφθηκε ότι ήταν γυναίκα μετά από συκοφαντία, ότι βίασε τη συγκλητική Μελανθία και οδηγήθηκε στη Ρώμη, όπου και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό. Την ίδια μέρα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του πατέρα της Φιλίππου, της μητέρας της Βασίλλας και των δύο υπηρετών τους Πρώτα και Υακίνθου, που είχαν μεταστραφεί στο Χριστιανισμό και μαρτύρησαν μαζί της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments