Πολιτική

Γιάννης Παπαδημητρίου: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ

Γιάννης Παπαδημητρίου: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ
Γιάννης Παπαδημητρίου: Πέθανε σε ηλικία 108 ετών ανήμερα των Χριστουγέννων ο πρώην βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), Γιάννης Παπαδημητρίου.

Γιάννης Παπαδημητρίου: Όπως ανακοίνωσαν τα παιδιά του, Κατερίνα Τσάβαλου – Παπαδημητρίου και Δημήτρης Παπαδημητρίου, «η κηδεία του και ο επίσημος αποχαιρετισμός του θα γίνουν την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στις 16:00 στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Καρύτση στην Αθήνα».

Παράκληση της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να ενισχυθεί, απ΄όσους το επιθυμούν, το έργο της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης, Ηλιαχτίδα Νέας Σμύρνης, και οι Γιατροί του Κόσμου.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1912 στο Ψηλό Χωριό της ορεινής Φωκίδας. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα ενώ εργαζόταν στους ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και διετέλεσε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Καβάλας με τη Δημοκρατική Ένωση στις εκλογές του 1956 και εν συνεχεία με την ΕΔΑ στις εκλογές του 1958, του 1961, του 1963 και του 1964 στη Β΄ Πειραιά. Ως βουλευτής ανέδειξε προβλήματα που άπτονται της επίλυσης εργατικών προβλημάτων και της διαδοχικής ασφάλισης των εργαζομένων.

Ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση κατά την περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής, καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο μετά την Κατοχή και τελικά παρέμεινε στις φυλακές για μια οκταετία. Το 1967 συνελήφθη από τη Χούντα και κρατήθηκε εκτοπισμένος έως το 1971 σε Γυάρο, Λέρο, Ωρωπό, Σαμοθράκη και Μπογιάτι. Μετά τη Μεταπολίτευση αποκαταστάθηκε στους σιδηροδρόμους από όπου πήρε σύνταξη το 1987. Για τους αγώνες του, ο Γιάννης Παπαδημητρίου τιμήθηκε με παράσημο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments