Πολιτική

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: “Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά”

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: “Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά”
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Τις προκλητικές στρατηγικές της Τουρκίας κλήθηκε να σχολιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν εφησυχάζει και είναι σε εγρήγορση, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς για το σχέδιο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά και ότι με αυτή την κίνησή του, το μόνο που καταφέρνει είναι να απομονωθεί περαιτέρω.

«Οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτόν τον νέο-οθωμανικό επεκτατισμό είναι σφοδρές και έρχονται απ’ όλα τα μήκη και πλάτη. Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά και προκαλεί αντιδράσεις, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλους τους παίκτες του διεθνούς συστήματος» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας διεθνοποιεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, στοχεύοντας στη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

 Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε να καταθέσει στο κοινοβούλιο της Τουρκίας πρόταση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ. «Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας και οι βλέψεις του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, βάζουν «φωτιά» στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως δεν σταματά στη συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία αφαιρεί την υφαλοκρηπίδα από ελληνικά νησιά και θέλει να γίνει ο κυρίαρχος στην περιοχή. Αυτό άλλωστε περιέγραψε, παρουσιάζοντας έναν νέο προκλητικό χάρτη, το πρακτορείο Anadolu σε άρθρο ανάλυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στην Τυνησία την Τετάρτη, συνοδευόμενος μάλιστα από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας αλλά και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών. Από εκεί, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την ενόχλησή του για τις διπλωματικές κινήσεις που κάνει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί σαφές πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης καταπατά το διεθνές δίκαιο.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πιστεύει ότι «η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα δεν έχει λόγο σχετικά με το σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Με την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη η Άγκυρα ήθελε «να προκαλέσει συναγερμό σε Ελλάδα και Κύπρο για να στείλει μήνυμα ότι είναι έτοιμη να επιβάλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται την εκτίμηση πολλών αναλυτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments