Ελλάδα

Θάνος Μικρούτσικος: Συγκίνησε η κόρη του μουσικοσυνθέτη στο “αντίο” της [pics]

Θάνος Μικρούτσικος: Συγκίνησε η κόρη του μουσικοσυνθέτη στο “αντίο” της [pics]
Θάνος Μικρούτσικος: Σε φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του γνωστού συνθέτη. Τα λόγια της κόρης του Θάνου Μικρούτσικο συγκίνησαν τους πάντες.

Θάνος Μικρούτσικος: Σήμερα Δευτέρα [30/12] πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του γνωστού μουσικοσυνθέτη που έφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου. Πλήθος κόσμου έδωσε το “παρών” Α’ νεκροταφείου Αθηνών για να πει ένα τελευταίο αντίο σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη. Μέσα σε αυτούς και η μικρή κόρη του Θάνου Μικρούτσικου που με τα λόγια της συγκίνησε τους πάντες.

“Είσαι και θα μείνεις ο μεγαλύτερος σεισμός απ’ όλους” είπε αρχικά, αναφερόμενη φυσικά στο θρυλικό τραγούδι “για τον φτωχό Μπέρτολτ Μπρεχτ” που συνέθεσε ο Θάνος Μικρούτσικος.  “Και αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν κάπου στον Σταυρό του Νότου, κράτησέ μου ζεστό το πιάνο για όταν ξαναβρεθούμε. Σ’αγαπάω” κατάφερε να ψελλίσει την ώρα που την έπιαναν τα κλάματα.

Φυσικά, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ήταν και ο αδερφός του Θάνου, Ανδρέας Μικρούτσικος. Ο μικρός αδερφός του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη έκανε μια συγκινητική ανάρτηση το Σάββατο (28.12.2019), όταν ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. Μαζί με μια φωτογραφία του Θάνου Μικρούτσικου σε νεαρή ηλικία, ο Ανδρέας Μικρούτσικος έγραψε: “Μια στιγμή η ζωή μας και συ την έκανες αιωνιότητα”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκινημένος εκφώνησε επικήδειο λόγο, αναφερόμενος φυσικά στην ζωή και στο μεγάλο έργο του Θάνου Μικρούτσικου. Όπως είπε, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένας μουσικός που άφησε αποτύπωμα σε πολλά μουσικά είδη, ρεμπέτικο, έντεχνο,τζαζ, ροκ, μέσα από παραδοσιακή και σύγχρονη γλώσσα. Αυτό όμως που έκανε την τέχνη του να ξεχωρίζει αισθητά ήταν η ικανότητά του να εκφράζει πιο βαθιά συναισθήματα, με μια διαλεκτική σκέψη, και αντιλαμβανόμενος τις μουσικές “φόρμες” ως μια μουσική εμπειρία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι δύσκολο “να μάθουμε να ζούμε χωρίς εσένα,χωρίς να είσαι στην σκηνή των φεστιβάλ της ΚΝΕ”. Περιέγραψε τον Θάνο Μικρούτσικο ως έναν ανατροπέα των φθαρμένων αστικών ιδεολογιών, με ένα πρωτόγνωρο και γνήσια λαϊκό έργο. “Το ζήσαμε όλοι και όλες, ιδιαίτερα μέσα από τα ποιήματα του Μπρεχτ, την Καντάτα για την Μακρόνησο, τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφκσι”.

Όπως είπε τα τραγούδια προκαλούν μόνο αγάπη και θαυμασμό, και ακούγονται και θα ακούγονται στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα γλέντια σε στιγμές περισυλλογής. “Θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα μας οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου,που ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει” είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. “Δεν θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι στο 45ο φεστιβάλ της ΚΝΕ θα ήταν η τελευταία σου εμφάνιση”. “Εσύ τον θάνατο τον νίκησες, το έργο σου θα συνεχίσει να πορεύεται. Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, αυτά τα παιδιά θα χτίσουν τα λαϊκά μέγαρα, τα κόκκινα στάδια και το μνημείο των ηρώων της επανάστασης” είπε καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments