Διεθνή

Αίγυπτος κατά Τουρκίας: “Μην μετατρέψετε τη Λιβύη σε λίμνη αίματος”

Αίγυπτος κατά Τουρκίας: “Μην μετατρέψετε τη Λιβύη σε λίμνη αίματος”
Αίγυπτος κατά Τουρκίας: Στην αντεπίθεση περνά το Κάιρο μετά την έγκριση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. "Στο σενάριο αυτό θα πράξουμε ό,τι απαιτείται" διαμηνύεται από την Αίγυπτο.

Αίγυπτος κατά Τουρκίας: Με μία σκληρή δήλωση, το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο καταδίκασε την έγκριση εκ μέρους του τουρκικού Κοινοβουλίου για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, προειδοποιώντας ότι «θα απειλούσε την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα της Αιγύπτου στην περιοχή της Μεσογείου και θα μπορούσε να μετατρέψει τη Λιβύη σε θάλασσα αίματος».

«Η Τουρκία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή οπλισμένη με συνθήματα οθωμανικής εποχής και την υποστήριξη των ριζοσπαστικών ομάδων στην περιοχή, και προπάντων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», ανέφερε η δήλωση της αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επίσης πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος «δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη απέναντι στις ανεύθυνες αυτές ενέργειες που απειλούν την εθνική της ασφάλεια. Θα υπερασπίζεται την εθνική της ασφάλεια ενάντια σε ό,τι θα μπορούσε να επηρεάσει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των αδελφών χωρών της». «Η Αίγυπτος θα κινήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές και ανεύθυνες ενέργειες» σημειώνεται χαρακτηριστικά, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για την αντιμετώπιση αυτής της κλιμάκωσης και των επιπτώσεών της στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Την αντίρρησή της στην τουρκική απόφαση εξέφρασε νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δήλωσή του ο επικεφαλής εκπρόσωπος της επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ένωσης, Πέτερ Στάνο, αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, να εγκρίνει στρατιωτικές αναπτύξεις στη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη σταθερή πεποίθησή της ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση. Ενέργειες που υποστηρίζουν εμπολέμους στη σύγκρουση απλώς θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή».

Υπενθυμίζεται, πως το απόγευμα της Πέμπτης η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας επικύρωσε το σχέδιο Ερντογάν για αποστολή στρατευμάτων στο πλευρό του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη. Η αποστολή στρατευμάτων γίνεται μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, στο πλαίσιο του μνημονίου αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η τουρκική εθνοσυνέλευση επικύρωσε το αίτημα της κυβέρνησης με 325 βουλευτές να ψηφίζουν «υπέρ» και 184 ψήφους «κατά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments