Διεθνή

ΗΠΑ: “Περιμένουμε μεγάλη επίθεση από το Ιράν μέσα στις επόμενες δυο ημέρες”

ΗΠΑ: “Περιμένουμε μεγάλη επίθεση από το Ιράν μέσα στις επόμενες δυο ημέρες”
ΗΠΑ: Σε συναγερμό βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες αφού περιμένουν αντίποινα από το Ιράν μέσα στις επόμενες 48 ώρες για τη δολοφονία του υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, από εντολή Ντόναλντ Τραμπ.

ΗΠΑ: Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Assosiated Press ότι το Ιράν κάνει ήδη στρατιωτικές κινήσεις και αναδιατάσσει τις δυνάμεις του. Μάλιστα υπογράμμισαν πως δεν γνωρίζουν αν οι κινήσεις αυτές έχουν αμυντικό ή επιθετικό πρόσημο και τόνισαν πως περιμένουν μια μεγάλη επίθεση μέσα στις επόμενες δυο ημέρες.

Την ίδια ώρα, στο Ιράν, αναβλήθηκε η ταφή του υποστράτηγου.

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση εκτυλίχθηκαν σκηνές απόλυτου χάους κατά τη διάρκεια της κηδείας από επεισόδιο με αποτέλεσμα αρκετοί από τους διαδηλωτές να ποδοπατηθούν. Ο τραγικός απολογισμός του περιστατικού είναι 40 νεκροί νεκροί και 213 τραυματίες. Τα Μέσα είχαν μεταδώσει νωρίτερα, πλάνα με χιλιάδες ανθρώπους, αρκετοί εκ των οποίων μαυροντυμένοι, να έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης Κερμάν για να θρηνήσουν τον ανώτατο αξιωματικό, ο οποίος για αρκετούς αναλυτές ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα.

Τζαβάντ Ζαρίφ: «Κρατική τρομοκρατία η δολοφονία του Σουλεϊμανί. Το Ιράν θα απαντήσει».

Ως ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας χαρακτήρισε τη δολοφονία ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο Ζαρίφ, μάλιστα, μιλώντας στο CNN προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει ανάλογα. «Πρόκειται για μια επιθετική ενέργεια απέναντι στο Ιράν και ισοδυναμεί με ένοπλη επίθεση εναντίον του Ιράν και θα απαντήσουμε. Όμως θα απαντήσουμε αναλογικά και όχι δυσανάλογα. Θα απαντήσουμε με νόμιμο τρόπο, δεν είμαστε παράνομοι όπως ο πρόεδρος Τραμπ» είπε ο Ζαρίφ. Με τη δήλωσή του αυτή ο Ιρανός αναφέρθηκε στα όσα υποστήριξε το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ έχουν στοχεύσει 52 σημεία στο Ιράν «ορισμένα από τα οποία σε πολύ υψηλό επίπεδο για το Ιράν και την ιρανική κουλτούρα».

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συμφωνία του Ιράν για τα πυρηνικά.

“Η εν λόγω πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις δεν έχει καταρρεύσει παρά την απόφαση της Τεχεράνης να αποδεσμευθεί από τους περιορισμούς που θέτει η συνθήκη για το πυρηνικό του πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου”, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Υπενθυμίζεται, πως το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του, αν και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδιος για τα πυρηνικά. Η ανακοίνωσή του συνέπεσε με τη σημαντική κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον ύστερα από τη δολοφονία του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments