Διεθνή

Λιβύη: “Στοπ” στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν – Υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ η Σύρτη

Λιβύη: “Στοπ” στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν – Υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ η Σύρτη
Λιβύη: Στον «πάγο» μπαίνουν από την Τυνησία τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για προώθηση τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.  

Λιβύη: Να μην επιτρέψει την διέλευση τουρκικών δυνάμεων με προορισμό την Λιβύη αποφάσισε η Τυνησία μένοντας έτσι πιστή στην θέση της για αποφυγή οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στη χώρα, η οποία συνεχίζει να σπαράζεται από τον εμφύλιο πόλεμο. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τις διαταγές του στρατάρχη, Χαλίφα Χάφταρ, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σε σύντομο χρονικό διάστημα την Σύρτη.

Η κατάληψη της πόλης συνιστά σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελεγχόταν από δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στα τέλη του 2016. Ελεγχόμενα από τον Στρατό του Χαφτάρ μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η ζωή στην Σύρτη επανήλθε στους κανονικούς της ρυθμούς. Μάλιστα μεταδίδουν και εικόνες από ανώτατους αξιωματικούς του στρατού του Χάφταρ, που βρίσκονται πλέον μέσα στην Σύρτη. Επόμενος στόχος είναι πλέον η πόλη Μισράτα, στα περίχωρα της οποίας βρίσκονται οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Την αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη απέρριψε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη”, διαμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας την Τουρκία να μην στείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και τεχνικές ομάδες για να στηρίξουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA). «Ζητάμε εκεχειρία και ζητάμε επίσης να σταματήσει η κλιμάκωση και να τερματιστούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις που αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για το συγκεκριμένο θέμα. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναφορά στην απόφαση της Τουρκίας να παρέμβει με στρατό στη Λιβύη, κάτι που εμείς απορρίπτουμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments