Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ – “Η Ελλάδα θα προασπίσει την εθνική κυριαρχία”

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ – “Η Ελλάδα θα προασπίσει την εθνική κυριαρχία”
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί σήμερα - "Σκιές" για τη θέση των ΗΠΑ στο ελληνοτουρκικό από δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, συνεχίζοντας την επίσκεψη του στις ΗΠΑ. Στις 21.00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Είναι μια συνάντηση με μεγάλη σημασία αν αναλογιστεί κανείς το πόσο σημαντική είναι αυτή η περίοδος για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά όσο έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Φλόριντα, χθες και προχθές, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα τονίσει στον αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Επίσης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ.

Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα ξεχωρίζει επίσης η συνάντηση που θα έχει με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εξάλλου συνάντηση με την ηγεσία του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον.

“Περίεργη” αναφορά Αμερικανού αξιωματούχου στα ελληνοτουρκικά

Σκιές όσον αφορά τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ ήρθε να ρίξει μια αναφορά ενός Αμερικανού αξιωματούχου στα ελληνοτουρκικά, παραμονή της συνάντησης. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και την εξέλιξη της σε ενεργειακό κόμβο, ωστόσο την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι “κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση”.

Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα, κάτι που, όπως αναγνώρισε, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση γειτονίας.

Σταθερές θέσεις από τον πρωθυπουργό πριν τη συνάντηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει από την Αμερική ότι “δεν θα συρθούμε σε διαπραγματεύσεις εκβιαζόμενοι από την Τουρκία“, εν αναμονή της συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. “Δεν επιδιώκουμε όξυνση, επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο”, είπε ο πρωθυπουργός. “Η Ελλάδα θα προασπίσει την εθνική της κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται”, υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments